reklama 11D

Hegnus otočil pořadí z Velké. Teď už se jen modlit, usmívá se Stromský

ikonka

Velká cena města Pardubic nabídla reprízu doběhu loňské Velké pardubické. V závěru jedné z nejzajímavějších kvalifikací za poslední léta se radoval Hegnus s Markem Stromským, ale kvalitní výkony podali i jeho soupeři v čele s Tzigane du Berlais.
25.05.2019 23:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
OBRAZEM
| FANCLUB
reklama 12A

Bojovali spolu v loňské Velké pardubické a narazili na sebe i ve finiši letošní první kvalifikace. V sobotu si však Tzigane du Berlais a Hegnus pořadí prohodili. Vlastní odchovanec Františka Ševců tentokrát úřadujícího vítěze Velké pardubické porazil jistě o 1 1/4 délky. V sedlech obou valachů byli jejich loňští jezdci Marek Stromský a Jan Faltejsek.
 
"Věděl jsem, že Tzigane dnes má svou oblíbenou měkkou půdu a v závěru na nás bude tlačit. Rozdali si to první dva koně z Velké, to se divákům muselo líbit. Nám s Honzou Faltejskem se to líbilo taky,” usmíval se vítězný Marek Stromský.
 
Třetí Player ztrácel na bojující dvojici devět délek, čtvrtý finišoval Stretton před francouzským importem Chicname de Cotte. Do cíle dorazilo osm z devíti startujících.
 
Stromský si počkal na poslední oblouk 
 
Velká cena města Pardubic na 5800 metrů měla všechno, co obvykle kvalifikačním dostihům schází. Špičkové pole, bezchybný průběh a hlavně jednoznačný sportovní náboj, neboť už na konci května na sebe narazili "medailisté" z minulé Velké pardubické.
 
Po startu se na chvíli ocitl vpředu Hegnus, ale Stromský záhy přenechal iniciativu dvojici Ribelino a Ter Mill. Žokej Andrew Glassonbury na vítězi Velké pardubické 2015 udal svižné tempo a místy odskočil soupeřům o několik délek. To se mu málem stalo osudným, když Glassonbury po kamenné zdi na chvíli místo Hadího příkopu mířil k malé vodě, než ho ostatní jezdci sportovně na hrozící chybu upozornili.
 

Čtěte také: Najednou se otočilo sedlo. Od sportovní tragédie Míly H. uplynulo 50 let

 
Ribelino dobře skákal, ale za Havlovým skokem už musel být naplno vyjížděn. V té době už v dostihu nepokračoval spolufavorit Theophilos, kterého Josef Bartoš zastavil kvůli problémům s dýcháním.
 
V posledním oblouku se přes Ribelina dostali Hegnus, Player a Stretton. Nejvíce sil měl nakonec Hegnus, který už na začátku cílové roviny začal ostatním utíkat. Z hloubi pole nastartoval táhlou koncovku Tzigane du Berlais, ale cíl pro něj přišel příliš brzy.
 
"Koně se dnes trochu trápili v oranicích, přece jen byla hlubší půda. Celou dobu jsem měl ideální pozici za vedoucími koňmi. Za Havlovým skokem bylo jasné, že Ribelino končí. Ještě jsem si chvíli počkal a udělal jsem dobře. Hegnus to pak krásně seběhl a zase ukázal, jakou má třídu. Teď už jen zbývá se modlit, aby zůstal zdravý, a těšit se na podzim," poznamenal Stromský.
 
Holčák: Byl to ideální přípravný dostih
 
Trenér Radek Holčák původně chystal pro Hegnuse stejnou cestu jako loni a počítal se začátkem v červnové kvalifikaci. Na jaře se však pod vlivem příznivého počasí spontánně rozhodl pro změnu. "Trochu jsme zatlačili na pilu, protože jsme chtěli využít, že jsou dobré podmínky. V létě už může být všechno jinak. Každý den jsem kontroloval dlouhodobou předpověď a říkal jsem si, že musíme zapracovat," řekl Holčák.
 

Marek Stromský: Dojíždím 110 kilometrů. Mám ale štěstí na dobré koně

 
Původní obavy, zda se po dlouhé zimě podaří Hegnusovu formu načasovat už na konec května, postupně vzaly za své. "Hezky se to sešlo, kůň se začal dostávat do formy a zlepšoval se prakticky s každou další prací. Teď si trochu odpočine a začne se chystat na podzim. Také druhý Tzigane Du Berlas šel dobře, na 6900 metrů půjde samozřejmě ještě nahoru," hodnotil.
 
Klíčovým faktorem podle trenéra bylo, že první kvalifikace proběhla bez zbytečných karambolů. "Ten dostih byl hodně pohodový, s krásným průběhem. Takto by měly kvalifikace vypadat, pro koně to byla ideální příprava," konstatoval Holčák.
 
Marek Stromský si v sobotu připsal i steeplechase na 3900 metrů na suverénní vítězce Merelle. Favorité sbírali v Pardubicích umístění. Wroclawský suverén Sztorm finišoval v trojkovém krosu až čtvrtý téměř 5 1/2 délky za vítězem Amadeonem, rekonvalescent Kifaaya se vrátil druhým místem za Stringem. Souboj někdejších špičkových rovinových klisen na proutěných překážkách ovládla Slivka, Hessoesse doběhla třetí.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE