reklama 11A

Hana Vašáryová: Práce s mladými koňmi je jako obrušovat diamant

ikonka

Mistryně republiky v drezuře Hana Vašáryová bude tento týden jednou z hvězd veletrhu FOR HORSE v pražských Letňanech. V drezurní ukázce se divákům představí v sedle desetileté vestfálské klisny Filipy.
01.04.2019 20:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
Drezuru považuje za vrchol harmonie mezi koněm a jezdcem. Jezdkyně Hana Vašáryová tíhne ke koním už od svých dětských let. Zájem o drezuru v ní vzbudila dvacetinásobná mistryně republiky Vlasta Kadlecová, sama začala závodit v roce 1996.
 
Od té doby nasbírala mnoho cenných zkušeností doma i v zahraničí, a spolu s manželem vybudovala vlastní sportovní středisko. Hana Vašáryová bude jednou ze sportovních hvězd veletrhu FOR HORSE, který proběhne ve dnech 4. - 7. dubna ve veletržních areálu PVA Expo Praha v Letňanech.
 
 
Jak jste se dostala ke koním?
 
Na ponících jsem začala jezdit na Přední Kopanině, když mi bylo devět let. Tam jsem se také dostala k drezuře a vznikla z toho láska na celý život.
 
 
Jaký druh práce s koňmi vás nejvíce baví?
 
Práce s mladými koňmi, to je moje. Je to jako obrušovat a čistit diamant. Každý je jiný a každý je jedinečný. Vše se musí dělat s naprostou precizností už od mala, protože zlozvyky se špatně odbourávají. Občas je má práce trochu nebezpečná, ale za ten výsledek to stojí.
 
 
U koho jste hledala inspiraci?
 
Dva roky jsem měla možnost pracovat ve světoznámých stájích Ulricha Kasselmanna v Německu. Tato stáž dala mému životu jasný směr po profesní, ale i "lidské" stránce.
 
 
Podle jakých kritérií si své svěřence vybíráte?
 
Mám velké štěstí, že mohu již dvanáct let spolupracovat s Hengststation Beckmann a mám za sebou skvělé majitele, kteří mi umožňují práci jen s tím nejlepším koňským materiálem.
 
 
Jakých úspěchů si ve své kariéře nejvíce ceníte?
 
Mám toho za sebou už dost, ale doufám, že před sebou ještě víc. Každý rok se zúčastňuji mistrovství světa mladých koní v Ermelu, třikrát jsem vyhrála mistrovství České republiky, třikrát Český drezurní pohár, třikrát jsem se stala Jezdcem roku a třikrát se stala celkovou vítězkou Pavo poháru Jezdectví. Říká se třikrát a dost, ale já doufám, že zvládnu něco i počtvrté. Stále je ale důležité uvědomovat si, že tady nejsme kvůli sbírání titulů. Když k takovému úžasnému zvířeti, jakým kůň bezesporu je, budeme přistupovat s trpělivostí a pokorou, úspěchy i dílčí se vždy dostaví.
 
 
Existuje nějaký kůň, kterého byste mohla označit za svého životního?
 
Momentálně je mým koněm číslo jedna Filipa, se kterou mám připravenou i drezurní ukázku na veletrhu FOR HORSE. Je to úžasná desetiletá vestfálská klisna, kterou nelze nemilovat.
 
 
Zdroj: tisková informace FOR HORSE




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE