Halové soutěže čtyřspřeží. Tribuny ve varu a jízdy na hranici možností

ikonka

Už více než měsíc známe jméno vítěze Světového poháru čtyřspřeží 2022/2023. Stal se jím podesáté v kariéře Australan Boyd Exell. Pokud nevíte, co obnáší halové soutěže spřežení, můžete se s nimi teď seznámit. A vězte, že je to nečekaný adrenalin.
11.03.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB


 

Pokud chcete zažít při jezdecké akci skutečný adrenalin, navštivte někdy halové vozatajské závody. Ti nejlepší z nejlepších měří každoročně síly ve Světovém poháru. Vozatajové mají v rukou čtyři koně a na omezeném prostoru ve velké rychlosti projíždí překážkami na samé hranici možností. O napínavé momenty není nouze.
 
Úkolem sportovce je projet co nejrychleji a nejpřesněji trať, která se skládá z lehkých mobilních překážek, jež připomínají stabilní překážky ve venkovním maratonu. Kurz je doplněný o průjezdy mezi kužely a na obtížnosti přidávají shoditelné prvky – balonky, jejichž shození je penalizováno trestnými sekundami. Na rozdíl od kompletní venkovní soutěže chybí drezurní úloha a také se nejezdí parkur mezi kužely v klasické podobě. Halové klání zkrátka kombinuje maraton a parkur, to vše v kotli uzavřeném bouřícími tribunami. 
 
Nejatraktivnější podívanou nabízí série World Cup, jejíž kvalifikační část probíhá v evropských halách od podzimu do jara. Nejvýše postavení jezdci na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI sbírají body a vše pak vygraduje ve finále, kam postupuje ještě užší výběr účastníků. 
 
V posledním desetiletí je mezi top vozataji jeden, který vyčnívá i nad ty nejlepší. Australský reprezentant Boyd Exell. Vítězit dokáže jak venku, tak v halách. Ukázal to během podzimní a zimní části Světového poháru 2022/2023, kdy vyhrál všechna kvalifikační kola, do nichž nastoupil. Postupně si prvenství připsal v Lyonu, Maastrichtu, Stuttgartu, Stockholmu, Londýně a Lipsku. Nakonec slavil triumf i při únorovém finále v Bordeaux, už podesáté v kariéře.
 
 
 
 
Druhé místo obsadil v letošním finále Bram Chardon. Nizozemský jezdec, jenž loni porazil Exella, titul neobhájil. V kvalifikačních kolech tentokrát ovládl ta, kde Australan nestartoval, tedy v Ženevě a Mechelnu. Třetí v celkovém pořadí dojel pak jeho otec Ijsbrand Chardon, který se celkovým šampionem World Cupu stal třikrát, a to v letech 2005, 2006 a 2016. Silnou trojici v nizozemské reprezentaci doplňuje Koos de Ronde, jenž ve finále startoval mnohokrát, ale vítězství mu pořád uniká.
 
 
 
 
 
 
V počátcích halového Světového poháru výrazně bodoval Němec Michael Freund, který vyhrál první tři ročníky, tedy 2002 až 2004. Jeho krajan Christoph Sandmann zazářil ve finále v roce 2008. Aktuálně se na špičce pohybuje jejich krajan Michael Brauchle, individuální mistr Evropy z Cách 2015. 
 
České barvy se v halové části Světového poháru, do níž se probojuje jen desítka nejlepších sportovců po venkovní části sezony, objevily v ročníku 2009/2010, a to zásluhou Jiřího Nesvačila seniora.
 
Jestli chcete vidět vozatajskou soutěž na nejvyšší úrovni seriálu World Cupu, nejblíže z České republiky je to do arény v Lipsku. Soutěže spřežení se jezdí i v tuzemských halách. V neděli 19. března vyvrcholí v Královicích u Slaného vozatajská část Zimního jezdeckého poháru. 
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Leanjo de Koster, Kim C Lundin, Jon Stroud, Eric Knoll, Richard Juilliart, Dirk Caremans / fotobanka FEI