Gattopardo nebyl Gattopardo. I Němci řeší záměnu dostihových koní

ikonka

Pár měsíců poté, co se v českém turfu postarala o rozruch kauza Finiga, došlo k podobnému případu i v Německu. Na nesprávnou identitu čtyřletého valacha se však přišlo ještě předtím, než debutoval na dráze. V neděli poběží už pod novým jménem.
07.01.2020 10:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Nečekanou zápletku řešili minulou neděli pořadatelé zahajovacího mítinku v německém Dortmundu. Před startem druhého dostihu musel být škrtnut čtyřletý debutant Gattopardo z tréninku Laury Giesgen, neboť kontrola čipu při vstupu do paddocku odhalila, že se ve skutečnosti jedná o stejně starého Why’s Whyominga.
 
K záměně obou synů plemeníka Mamoola zřejmě došlo ještě u chovatelky Maren Paas před příchodem do tréninku. Valach, který byl v Dortmundu škrtnut jako Gattopardo, poběží tuto neděli v Mülheimu už jako Why’s Whyoming.
 
Dortmundský případ ve svých základních rysech připomíná loňskou kauzu české Finigy ze stáje DAR, pod jejíž identitou byla zaregistrována stájová kolegyně Forea. Výrazným rozdílem je však skutečnost, že německá autorita přišla na záměnu ještě předtím, než zaměněný kůň vstoupil na dráhu.
 

Nejlepší dostihoví koně 2019: Nagano Gold je rekordmanem Klasifikace

 
Forea pod jménem Finiga loni absolvovala čtyři dostihy dvouletých včetně Ceny zimní královny, kde doběhla šestá. Na omyl se přišlo až při kontrole identity 6. října ve Velké Chuchli, při níž byl v paddocku zjištěn nesoulad kódu čipu s číslem uvedeným v průkazu totožnosti.
 
Také v případě krabčických klisen zřejmě došlo k záměně ještě před jejich příchodem do tréninku. Klisna zaregistrovaná původně jako Finiga byla dodatečně diskvalifikována ze všech čtyřech dostihů a Pořádková komise JC ČR potrestala trenéra Ludvíka Harise za nedbalost sankcí 20 000 Kč.
 
Záměny vítězů derby i šampionek
 
Dostihy ve střední Evropě pamatují z minulosti celou řadu záměn koní i ve vrcholných dostizích. Těsně před startem Modré stuhy českomoravské 1943 se zjistilo, že pozdější vítěz Saint Amour absolvoval své první dva starty jako dvouletý pod jménem Jindamir.
 
V Napajedlích narozená Heda v roce 1948 dodatečně přišla o vítězství v Rakouském derby, Oaks a několika dalších velkých dostizích, neboť ve skutečnosti místo ní běhala o rok starší Lyra.
 

Čtěte také: Rodí se nový Phar Lap? Hvězdou filmu o Frankelovi má být Jeremy Irons

 
V novodobé historii stojí za zmínku kauza maďarské šampionky Zahmatovy. Jako dvouletá byla v sezoně 1992 registrována pod jménem Pordenone a ze tří startů vyhrála dva dostih včetně Szent László Díj. Ve třech letech už běhala jako Zahmatova a její kariéru ovlivnil kuriózní distanc - směla se zúčastnit pouze pěti dostihů graded. Zvítězila mimo jiné v Nemzeti Díj a Szent István Díj, druhá skončila v maďarském derby a Kincsem Díj.
 
Svou záměnu pamatuje i moderní slovenský turf. V letech 2006 a 2007 měly prohozené identity z Polska pronajaté klisny Kaoma a Hungaria, kdy prvně jmenovaná odběhla jako dvouletá tři dostihy pod jménem druhé. Na záměnu se přišlo na začátku sezony 2007, obě klisny však pokračovaly v kariérách a později byly diskvalifikované.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com






Štítky: dostihyNěmecko