Franziskus vynesl Klimke mezi drezurní elitu. Je to mačo, říká o něm

ikonka

V sezoně 2022 vystřelila mezi nejlepší drezurní dvojice světa Němka Ingrid Klimke s hnědákem Franziskem. Výjimečná jezdkyně, která patří už k legendám všestrannosti, umí porážet i drezurní specialisty. Charizmatický hřebec na tom má lví podíl.
18.02.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Není mnoho jezdců, kteří by dokázali úspěšně závodit na nejvyšší úrovni ve dvou disciplínách. Němka Ingrid Klimke to umí. Několikanásobná světová a olympijská medailistka ve všestrannosti v posledních měsících konkuruje nejlepším drezurním specialistům světa. Partnerem pro tyto soutěže je jí Franziskus. 
 
Letos patnáctiletý hanoverský hřebec má ryze drezurní původ. Jeho otcem je Fidertanz, který se v roce 2004 stal NRW šampionem v Münsteru, o rok později vyhrál třicetidenní test s vysokým hodnocením 9,5 a v roce 2006 dostal hlavní prémii na oldenburském körungu ve Vechtě. V současnosti patří mezi nejvyhledávanější drezurní plemeníky.
 
Franziskova matka je Antara po Alabaster, jež rovněž dala licentované hřebce. Franziskus pochází z chovu Elisabeth Albers Loeningen, od níž ho tehdy jako teprve desetidenní hříbě koupil Eugene Reesink. „Měl tak dlouhé nohy. Bylo to opravdu krásné hříbě, okamžitě upoutal moji pozornost,“ vzpomínal později první majitel hnědáka.
 
Ve třech letech získal licenci jako plemeník vestfálského chovatelského svazu. Tou dobou byl znovu prodán. Putoval do rukou Wilhelma Holkenbrinka. A od roku 2014 se začíná psát společná sportovní kariéra s Ingrid Klimke.
 
 

Vysoká drezura versus všestrannost

Německá superstar je držitelkou dvou zlatých a jedné stříbrné medaile z olympijských her ze soutěže týmů, je dvojnásobnou mistryní Evropy a dvakrát byla součástí vítězného družstva při Světových jezdeckých hrách. To všechno ve všestrannosti.
 
A jak už zaznělo, Ingrid Klimke svůj jezdecký rozsah realizuje i v drezurních soutěžích. Na řadových závodech CDI není rozhodně žádným nováčkem. Ale talentovaný Franziskus ji posouvá ještě mnohem výš. Hned v první společné sezoně absolvovali mistrovství světa mladých koní ve Verdenu, kde se umístili v první dvacítce.
 
Následovala tříletá pauza od mezinárodních startů, dvojice však nezahálela. Zatímco ve všestrannosti Ingrid dál sbírala před zraky fanoušků z celého světa trofeje na nejvýznamnějších akcích, doma připravovala Franziska do top drezury a trpělivě vyčkávala na vhodný okamžik, kdy ho představit na evropských obdélnících.
 
Od roku 2017 se pozvolna začali objevovat na CDI4*. Ve čtyřech hvězdách zůstali do roku 2019. Za tu dobu se jim podařilo několikrát vyhrát Grand Prix, respektive Grand Prix Freestyle a umístění v nejlepší trojce zapsali celou řadu. Pozvolna se propracovali do pěti hvězd. 
 
 

Osobní rekord

Prvním pětihvězdovým mezinárodním mítinkem bylo CDI ve Frankfurtu v prosinci 2019. Ingrid s Franziskem tam dojela dvakrát druhá v Grand Prix a Grand Prix Special. V „covidových“ letech zapsala minimum výsledků v mezinárodním sportu, naplno ovšem využila potenciálu hřebce v sezoně 2022. Důvěru do této dvojice vložila Německá jezdecká federace, která ji vyslala na mistrovství světa do Herningu. V obrovské konkurenci německé drezury je nominace už sama o sobě uznáním toho, že jezdkyně patří k nejlepším.
 

Čtěte také: Stroj na úspěchy. Němka Ingrid Klimke stále potvrzuje, že je výjimečná

 
Ingrid na šampionátu v Dánsku přidala k mnoha cenným kovům z všestrannosti bronz z klání družstev. V individuálním hodnocení byla Němka s hnědákem v Grand Prix a Grand Prix Special v TOP 20. Do freestylu nepostoupila, to si však bohatě vynahradila v podzimní části sezony.
 
Dvojice ovládla nejprve CDI-W koncem října v Zakrzowě a o dva týdny později vyhrála volnou Grand Prix při halovém Světovém poháru ve Stuttgartu bodovaném do nejsilnější ligy Mezinárodní jezdecké federace. Němka tam zajela svůj osobní rekord v hodnotě 83,440 procenta. V polovině prosince v Londýně byla při World Cupu třetí a v lednu v dalším kole v Amsterdamu svůj rekord znovu přepsala. Ve výsledkové listině sice brala až čtvrtou příčku, ale se známkou bezmála 85 procent.
 
 

Plemeník Franziskus

Německá reprezentantka definitivně patří k elitě jak ve všestrannosti, tak v drezuře. Hřebec Franziskus, který jí k tomu dopomohl, je oblíbený i v chovu. Je licentovaný pro plemenitbu v rámci švédského teplokrevníka a také pro hanoverskou, oldenburskou, vestfálskou a holštýnskou plemennou knihu. Na aukci Elite Auction ve Verdenu byl vyhlášen hanoverským plemeníkem roku 2022 a byla mu ke jménu přidělena prestižní přípona FRH, která je oceněním udělovaným vynikajícím hanoverským koním. FRH dostal na téže akci ke jménu také Franziskův syn Final Dream, jenž vyhrál Bundeschampionat pětiletých. Celkem má v databázi Horsetelex zapsáno přes tři desítky schválených plemeníků.
 
Hřebčí osobnost nezapře ani ve sportu. „Je to mimořádný kůň, má úžasné charisma. On to ví, je to mačo. A protože je využíván v plemenitbě, odpovídá tomu chování, které nezapře hřebce. Rád se prezentuje před publikem,“ popsala Ingrid s tím, že má také opravdu vydařený exteriér a obzvlášť poutavý je jeho projev v klusu.
Nemůže si vynachválit jeho chuť k práci. „Je to úžasné mít takového skvělého hřebce. Pořád se zlepšuje. Miluje náš freestyle a je na mě stále tak napojený.“
 
Zdroj: FEI, Eurodressage, Horsetelex, Superior Equine Sires
 
Foto: Leanjo de Koster / FEI