reklama 11D

František Holčák předal stáj synovi Radkovi. Nadešel správný čas, říká

ikonka

Rekordman Českého derby a jedna z největších dostihových osobností tuzemské historie František Holčák ukončil aktivní činnost. Ponechává si poslední tři svěřence, trénink a řízení rodinné centrály Valencio definitivně přebírá syn Radek.
09.04.2021 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Jedna z nejúspěšnějších kariér v historii českého turfu se nachýlila ke svému závěru. František Holčák předal tréninkové středisko ve Velkých Karlovicích synovi Radkovi. Dlouho připravovaný tah potvrdili serveru Jezdci.cz oba Holčákovi. Končí tak jedna éra nejen v samotné stáji Valencio, ale i v tuzemském dostihovém sportu.

"Už si nemám co dokazovat a budu se s koníky už jen bavit. Někdy mě to trochu zabolí, byly to krásné časy, ale jsem na to hrdý. Teď nadešla správná chvíle předat stáj mladší generaci, která lépe stíhá tempo dnešního světa. Radek to zvládne, vůbec o tom nepochybuji," řekl trenér sedmi vítězů Českého derby a čtyř držitelů klasické trojkoruny.

"Táta mi předal tréninkové středisko se vším všudy. Nechal si jen tři svěřence - svého oblíbence Mr Righta, dalšího starého mazáka Mustamira a svého posledního derby-vítěze Troop Commandera, aby se ještě mohl bavit a nevypadl úplně z dostihového kolotoče. Trénink ostatních koní jsem převzal já a všechno už bude pod jednou taktovkou," doplnil Radek Holčák.

 

Psali jsme: Jedenácté derby i synovo jubileum. Čas letí jako splašený, říká Holčák (2020)

 

Ve Velkých Karlovicích dosud fungovala pod hlavičkou stáje Valencio dvě střediska - 69letý František trénoval koně dole v obci, Radkova stáj sídlila nahoře v kopcích "Na Sihle".

"Horní stáj zůstává nadále v provozu. Máme přes šedesát koní včetně mnoha nových a do jedné stáje by se nevešli. Na kopci máme hlavně dvouletky, začátečníky a rekonvalescenty. Naštěstí se můžu opřít o špičkový tým v čele s mou asistentkou Zuzanou Vokálkovou," vysvětlil Radek.

Ke změně v centrále Valencio dochází jen několik měsíců před kulatým životním jubileem Františka Holčáka, a tak se navzdory intenzivním přípravám na novou sezonou nelze vyhnout určitému bilancování a nostalgii. "Táta toho udělal strašně moc pro mě osobně, ale i pro dostihy v České republice. Zůstává za ním obrovská práce. Vážím si, že jsem se od něj mohl tolik let učit, je to borec. Jít v jeho stopách je obrovská výzva," zamýšlí se nový šéf stáje Valencio.

Vyhrál prakticky všechno

Od roku 1977 nasedlal František Holčák neuvěřitelných 1049 vítězů, z toho 676 na rovině a 373 na překážkách. Dvakrát byl šampionem českých trenérů na rovině (1996 a 2008), dalších šest titulů přidal na Slovensku (rovina 2002 a 2019, překážky 1994, 1998, 1999 a 2003).

Jeho sedm vítězství v Českém derby nadlouho zůstane historickým milníkem, stejně jako unikátní koncentrace vítězů klasické trojkoruny pod jedním trenérem. Ke Glowingovi (1996), Tribal Instinctovi (2001) a Age Of Japeovi (2009) se předloni přidal na Slovensku triumfující Arcturus, na jehož přípravě se během otcových zdravotních problémů v létě 2019 výrazně podílel právě syn Radek.

Dlouhý seznam úspěchů Františka Holčáka obsahuje prakticky všechny mety, o nichž může tuzemský dostihový trenér snít. V rozmezí sezon 1986 až 2005 připravil pět vítězů Velké pardubické a stál za mezinárodními úspěchy krále klasické steeplechase Royal Mouginse. Těžiště jeho práce se však postupně přeneslo do rovinového provozu.

V uplynulém čtvrt století platil Holčák za jednoho z největších specialistů na klasické dostihy. Kromě dvaceti klasických triumfů v Česku posbíral dalších třináct na Slovensku, dva v Rakousku a jeden v Itálii. Právě Autorovo vítězství v grupě 3 St. Leger Italiano je zřejmě největším mezinárodním úspěchem "valašského mága". Druhým blacktype koněm v jeho rukou je ve stejných barvách běhající Troop Commander.

 

Čtěte také: Troop Commander má status blacktype koně, v Miláně ukázal třídu (2020)

 

Z klasických dostihů na území bývalé federace chybí v Holčákově sbírce jen české Oaks a slovenská Jarná cena kobýl. Přestože svého času chystal dvojnásobnou klasickou vítězku Ecologically Right, Holčák se nikdy netajil tím, že specifické prostředí ve valašských kopcích více vyhovuje hřebcům a valachům.

"Kobyly tady musí být hrubší, musí to být takové mužatky. Je to i tím zdejším kopcovitým prostředím, tady to mají jemnější kobylky těžké. Rád trénuji i dobrou klisnu, ale je fakt, že se mi vždy dařilo více s hřebci. Tady u nás se musí kůň aklimatizovat, musíme při práci někam vylézt a pak zase slézt. Máme tady dobré podmínky, ale asi jsem na kobylky nějak neměl štěstí," vysvětloval před několika lety.

Skromné začátky ve valašských kopcích

Rodák z valašské Karolinky vídal koně už jako dítě, když s nimi jeho tatínek jezil na státním statku. U trenéra Rudolfa Miškáře ve Velkých Karlovicích se poprvé setkal s plnokrevníky a navždy jim propadl.

Jako mladý nadšenec se stal jedním ze čtyř zakládajících členů JO JZD Velké Karlovice a už v šestnácti letech získal licenci amatérského jezdce. Prvním plnokrevníkem v barvách malé stáje byla motešická odchovankyně Parabola, v jejímž sedle Holčák debutoval 17. července 1967 v dostihu na 1600 metrů v Ostrožské Nové Vsi. V dalších sezonách přidal dvě desítky dalších startů včetně překážek v Lysé nad Labem a v Odrách.

Po střední zemědělské škole v Rožnově pod Radhoštěm absolvoval obor chovatel koní v Kladrubech nad Labem a dvouletý trenérský kurs v Boskovicích. Na profesionální dostihovou stáj však ve Velkých Karlovicích nebylo pomyšlení, a tak František Holčák nastoupil jako agronom a vedoucí přidružené výroby.

 

Video: Tak slaví Valaši derby. Dnes už mě nerozhodí ani D1, řekl Holčák (2019)

 

Po tragické smrti Rudolfa Miškáře převzal ve volném čase trénink několika velkokarlovických koní. Začátky byly nelehké, Holčákovo první trenérské vítězství se odehrálo 1. května 1977 na provinčním závodišti v Šale. Z Napajedel získaný Ceremoniel, pravý bratr výborné klisny Century, sice pod Jaroslavem Puspökym původně doběhl v rovinovém dostihu na 2200 metrů až jako třetí, ale první dva koně v cíli byli diskvalifikováni pro nedodržení kursu.

Mezi Holčákovými svěřenci se v dalších letech začali stále častěji objevovat koně z vlastního chovu JZD Velké Karlovice. Jeho zakladatelka, členka rodiny Fieldmistress Vasilka, dala vítěze Velké pardubické 1986 a účastníka Velké národní Valencia. Syn vítěze derby Seala se narodil v roce 1977 v hříbárně u Jurečků v Miloňově. Když pod amatérem Karlem Zajkem vyhrál stylem "zadrženě daleko" vrchol překážkové sezony, proslavil tím svou stáj i rodiště po celém Československu.

"Musíte si představit, že tenkrát se v Praze vůbec nevědělo, kde nějaké Velké Karlovice leží a jak se tam žije. Proslavili nás až koně. Po Valenciově vítězství nás doma vítala hudba, bylo to neuvěřitelné. Lidé na domech otevírali okna a byli úplně pobláznění. Chlapi v hospodě na sebe volali: Viděls, co se stalo?" vzpomínal Holčák, který si svého přelomového úspěchu dodnes cení nejvíce ze všech vítězství.

Valenciovu kariéru ukončilo v roce 1987 zranění hlezna. Důchod strávil v bezprostředním okolí svého rodiště v Leskovém, Halenkově a nakonec na Sihle ve Velkých Karlovicích. Dožil se vysokého věku 31 let. Pro Holčáka zůstal erbovním koněm, jehož jméno dodnes nese rodinná firma.

Začínajícího soukromníka zachránila Libentína

V roce 1985 se velkokarlovičtí koně přesunuli do současné stáje v samém srdci obce. Kromě Valencia se na nejvyšší úrovni prosadil vítěz Svatováclavské ceny Dozan, první z dlouhé řady špičkových sprinterů v rukou Františka Holčáka. Polokrevný Utah vyrostl ve špičkového překážkáře, Valenciova polosestra Vánice dala v chovu třídového Verduna, čtvrtého v Československém derby.

Změna společenských poměrů v listopadu 1989 však znamenala pro stáj JZD Velké Karlovice rychlý konec. Dostihoví koně se pro rozpadající družstvo stali přítěží. "Po sametové revoluci to trvalo možná tři týdny a všechno bylo rozpuštěno. Zrušila se mateřská školka, kde moje manželka pracovala jako kuchařka i stáj… Já jsem měl od předsedy na výběr, že můžu dělat přidruženou výrobu nebo jít ke koním. Řekl jsem, že zůstanu u koní. Auto LIAZ mi pronajali, sedla jsme si měli buď pronajmout, nebo za ně platit 35 tisíc… Neměli jsme nic, byla to šílená rána. Naivně jsem si říkal: Musíme vyhrávat a snad se to nějak udrží, ale byla to utopie. Začínali jsme znovu od nuly," popsal Holčák.

Prvnímu soukromému trenérovi dostihových koní v zemi - podle tehdejšího živnostenského listu soukromě hospodařícímu rolníkovi - pomohlo v začátcích především vítězství Libentíny ve 100. Velké pardubické. "Díky Libentíně jsme doma mohli udělat kapra na Vánoce. Motešice nám daly do nájmu čtyři nebo pět koní a situace se začala pomalu lepšit," ohlíží se Holčák s dodatkem, že kvůli odkoupení stáje musel narychlo prodat své tehdejší auto.

Podobně přelomový byl i úspěch Barbakana ze stáje Zbrojovka Vsetín v rekordně rychlém Československém derby 1992. František Holčák se definitivně usadil v nejužší špičce tuzemských trenérů. Příprava v kopcích, ještě před několika lety mnohými zlehčovaná, se stala respektovaným trenérským rukopisem.

 

Čtěte také: Od pasu nahoru jsem byl modrý. Příběhy českých aktérů ve Svatém Mořici (2019)

 

O další moment, který trenérovi z Velkých Karlovic získal uznání, se v té době postaral hnědák Latén z hřebčína Napajedla. Kůň, kterého brzdily vleklé zdravotní problémy, po přesunu do Velkých Karlovic nečekaně "ožil" a běhal až do svých deseti let. Jeho vítězství v Bratislavské Míli, kde se do jeho sedla vyhoupl nejslavnější žokej 20. století Lester Piggott, se navždy vrylo do paměti všem tehdejších diváků ve starohájských ochozech.

Devět let po Piggottovi vedl Holčákovy koně i současný nejslavnější žokej světa Frankie Dettori. Stalo se tak opět v Bratislavě a populární Ital se mohl odrazit ke svému pověstnému "Dettori jumpu" hned dvakrát - ze zad Bellaboye a Tribal Instincta.

Přijeli lyžovat, odvezli si koně

František Holčák býval svého času specialistou na nákupy kvalitních polských odchovanců, kteří posléze sbírali jedničkové úspěchy ve vrcholech rovinové i překážkové sezony. Poměrně brzy však začal rozvíjet i svůj pověstný systém nákupů klasických posil na britských ostrovech a zejména v Irsku.

Prostřednictvím stáje Valencio vstoupila tímto způsobem do dostihového sportu celá řada úspěšných podnikatelů zejména z Moravy. "Často to začalo nenápadně, lidé přijeli do Velkých Karlovic lyžovat a zahlédli, jak někde ve sněhu chodí koníčky. Přišli se podívat, slovo dalo slovo a pořídili si vlastního plnokrevníka," poznamenal k tomu Holčák.

 

Podcast s Kamilem Píchalem: Z Ray Of Lighta vyzařovala vnitřní síla. Byl prostě jiný

 

Přesně tak kdysi začala úspěšná spolupráce s majitelem Rajmundem Pavlou, který pro svou stáj FCC Folprecht Brno a později Ray Racing importoval řadu úspěšných koní. Nejúspěšnější z nich byli populární Ray Of Light, vítěz trojkoruny Tribal Instinct, špičkový mílař Blueridge Dancer a další klasický vítěz Sharp Focus. V Pavlových barvách začínal i pozdější pětinásobný šampion sprinterů, svého času na krátkých tratích prakticky neporazitelný bělouš Scyris.

Celkem Holčák trénoval osm Koní roku v ČR (Law Soziri, Latén, Glowing, Blueridge Dancer, Ray Of Light, Tribal Instinct, Scyris, Age Of Jape). S nimi a dalšími hvězdami dosáhl na 14 vítězství v rámci bratislavského mítinku Turf Gala či na 8 triumfů na někdejším Central European Breeders’ Cupu.

Ani v dobách největších úspěchů si nemusel dělat starosti, že by mohl mít v budoucnu nouzi o pokračovatele. Od konce 90. let vstoupil mezi trenéry syn Radek, jenž vedle řady překážkových úspěchů stihl připravit už dva vítěze Českého derby. Nablízku rodinné firmě zůstává i zeť Kamil Píchal. Někdejší úspěšný žokej je zároveň otcem studenta Ondřeje, který by jednou rád převzal rodinnou štafetu v další generaci.

Foto: Otakar Kroužecký




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE