reklama 11A

České manévry ve Francii: Fort Templier dominoval, Troizilet nestačil

ikonka

Trenér Václav Luka mladší a Čestmír Olehla ve čtvrtek vyrazili do Lyonu a Longchamp. Celkem se během odpoledne a večera představilo sedm koní. Český dostihový čtvrtek ve Francii jsme sledovali v průběžné reportáži.
06.06.2019 20:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Hromadné starty českých stájí ve Francii se v posledních sezonách staly už rutinou, ale čtvrteční dění v Lyonu Parilly a Longchamp patřilo mezi nejzajímavější "české manévry" za poslední dobu. Trenéři Václav Luka mladší a Čestmír Olehla nasadili sedm koní včetně tří jedničkových vítězů. V Lyonu se na ně vyhoupili Bauyržan Murzabajev a Petr Foret, v Paříži oblékli dres stáje Leram Mickael Barzalona a Jean-Bernard Eyquem.
 
Výsledkem dne je bezesporu působivé vítězství tříletého ryzáka Fort Templiera v Lyonu Parilly, na dotovaných příčkách skončili ještě Rousse a Black Canyon. Naopak vítěz loňského EJC Leram Million Troizilet se ve večerním Quinté+ neprosadil.
 
Počínání české ekipy jsme po celé odpoledne a večer sledovali v komentované online reportáži.
 
 
13:45 Prix Philippe et Emmanuel Tassin (2200 m, 20 000 eur)
 
Na úvod nabitého odpoledne se v Lyonu Parilly představili dva jedničkoví vítězové. Naposled v německém listed devátá Rousse a Black Canyon se podíleli na tempu dostihu, už v prvním oblouku přešel na špici Bauyržan Murzabajev na bělce majitelky Hany Veselé a Black Canyon následoval na blízké třetí pozici u bariéry.
 

Čtěte také: Chci, aby Velká Chuchle žila. Manžel mi dal plnou důvěru, říká Vítková

 
Po zatočení do cílové roviny oba čeští zástupci ještě chvíli bojovali o přední přičky, ale na distanci bylo jasné, že se na vnější straně dráhy tentokrát najdou lepší koně. Vítězka loňské Velké ceny českého turfu ještě chvíli vzdorovala a připsala si nakonec čtvrté místo zhruba 2 1/4 délky za vítězným favoritem Boomboom Kiss.
 
Black Canyon v posledních 200 metrech zeslábl a doběhl půldruhé délky za Rousse na šestém místě. Oba čeští koně si odvážejí dotovaná umístění - Rousse získala 1600 a Black Canyon 600 eur.
 
 
14:20 Prix Henri Hubsch (1600 m, 14 000 eur)
 
Tříletý Lord Of Minds ze stáje Timošenko a Milovanov při druhém startu kariéry odskakoval z boxů s několikadélkovou ztrátou a pak už ji jen navyšoval. Bauyržan Murzabajev brzy poznal, že se do dostihu nedostane a nechal hřebce docválat za polem.
 
 
14:55 Grand Prix Swisslife (2200 m, 22 000 eur)
 
O necelou tři čtvrtě hodinu později se pocity v bošovické výpravě otočily o 180 stupňů. Ryzák Fort Templier ze stáje Timošenko a Milovanov potvrdil zákulisní reference o nemalém potenciálu a stylem start-cíl ovládl dostih tříletých nezvítězivších na 2200 metrů.
 
Původně do Prix du Jockey Club přihlášený hřebec zaujal už svým dubnovým debutem v Chantilly, kde jen těsně přišel o vítězství.  V dalším startu v Maisons-Laffitte však ztratil veškeré šance už v pomalu rozběhnutém úvodu dostihu. I proto tentokrát Bauyržan Murzabajev nic neriskoval a hned po startu poslal Fort Templiera na špici.
 
Ryzák se záhy usadil, Murzabajevovi se podařilo chtivého hřebce přidržet a připravit mu optimální dostih. Do posledního oblouku točil Fort Templier s délkovým náskokem, v cílové rovině dokázal odrazit nápor finišujících soupeřů a jistě zvítězil o 3/4 délky.
 
 
15:30 Prix des Balances (1600 m, 13 000 eur)
 
Nebyl to od Siyaky ze stáje Lucky Service špatný výkon, Bauyržan Murzabajev ji v mílové prodejce usadil na páté pozici a v cílové rovině měl podél bariéry volnou cestu k útoku. Až do distance se zdálo, že bude bojovat s nejlepšími, ale v posledních metrech klisna zeslábla a klesla na šestou - první nedotovanou - příčku. Na vítěze ztrácela sedm délek.
 
 
19:00 Prix du Jeu de Paume (1400 m, 26 000 eur)
 
Naše pozornost se stěhuje do Longchamp,  kde v rozmezí půldruhé hodiny nastupují ještě dva svěřenci Václava Luky. Ten první z nich, čtyřletý Iserman ze stáje Leram, absolvoval teprve druhý start v Lukově tréninku a opět skončil v poli poražených. Na sklonku loňského roku za necelých 27 000 eur získaný polobratr v listed umístěného Incampa běžel v první polovině dostihu ukrytý mezi koňmi ve druhé polovině pole.
 
Mickael Barzalona ho v cílové rovině párkrát "přistrčil", ale Isermanova akce na vnější straně dráhy neměla potřebné grády, aby se posunul blíže podstatnému dění. Cílem nakonec proběhl na desátém místě.
 
 
20:15 Prix le Parisien (1400 m, 52 000 eur)
 
Tečku za dnešním nabitým programem z českého pohledu obstaral pětiletý Troizilet v Quinté+ (kterýžto titul jsme odpoledne ve spěchu přisoudili dostihu Rousse a Black Canyon v Lyonu, což se dalo už při letmém pohledu na dotaci demaskovat jako nesmysl). V nabitém večerním handicapu se hřebec stáje Leram opět setkal s žokejem Jeanem-Bernardem Eyquemem, který ho vedl už při loňském vítězství v EJC Leram Million a následně při bronzu v grand handicapu při Arc.
 
Eyquem se po startu dokázal vyhnout nepříjemnému závaru na vnitřní straně a nasměroval Troizileta na čtvrtou pozici blízko špice. Do cílové roviny točil tmavý hnědák s plnými šancemi a zhruba 300 metrů před cílem měl slibný moment. Záhy ale vypadl ze hry o nejvyšší příčky a finišoval devátý, přibližně 3 1/2 délky za vítězem.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE