First Of All dominoval o 22 délek, těžké zkoušky tříletých ve Francii

ikonka

Majitel Jiří Charvát, trenér Pavel Tůma a žokej Jan Faltejsek dokázali i letos zvítězit na letním mítinku v Bad Harzburgu, tentokrát s First Of Allem. Klasicky umístění Comming Pulse a Westminster Night se ve Vichy porovnali s kvalitními soupeři.
21.07.2022 21:04  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Rušné čtvrteční odpoledne zažily české stáje, které se zúčastnily hned tří dostihových dnů ve dvou různých zemích. Vítězství slavily jen v Bad Harzburgu, kde šestiletý First Of All s Janem Faltejskem při svém letošním debutu suverénně ovládl steeplechase.

Specifické závodiště je jedním z posledních pořadatelů v Německu, kteří ještě vypisují překážkové dostihy a čtvrtek byl na populárním letním mítinku věnován právě proutěnkářům a steeplerům. Jako favorité měli do dvou dostihů nastupovat Meeradler a Dschingis First, ale trenér Josef Váňa je škrtl kvůli obavám z tvrdé dráhy.

First Of All ze stáje Dr. Charvát odskakoval do steeplechase Preis der Harz Energie (3600 m, 7777 eur) navzdory třináctiměsíční přestávce jako favorit 21:10 a své početné příznivce nezklamal.

 

Čtěte také: Po derby mi spadl kámen ze srdce. Česko mám stále rád, říká Pedroza

 

Vítěz čtyř italských graded dostihů z tréninku Pavla Tůmy dlouho přenechával iniciativu domácímu One Down, ale v rozhodující fázi hravě odešel od pole a zvítězil zadrženě o 22 délek. Angostura s Pavlem Kašným doběhla pátá.

Roztažený doběh měly i listed proutěné překážky Preis der Harzer Volksbank eG (3400 m, 11 111 eur). Na špici dlouho pracoval čtyřletý Locomotive pod Rostislavem Benšem, ale v závěrečném kilometru svěřenec Grega Wroblewského nezachytil nástup domácího favorita Cabot Cliffse a polské Mary Elizabeth vedené Adamem Čmielem a finišoval třetí před Oriental Glorym.

Na tabuli skončili i zbylí dva čeští zástupci v Bad Harzburgu. Vítěz Karlovarské dvojnásobné míle Wilantos bral pod Vladimirem Panovem páté místo ve dvojkovém handicapu na 2400 metrů, stejně jako Bell Elysees s Pavlem Kašným v proutěných překážkách na 3400 metrů.

Westminster Night čtvrtý, Comming Pulse v listed neuspěla

Na letním mítinku ve Vichy se představil druhý z Velké jarní ceny Westminster Night. Hřebec stáje Wesminster Race Horses ukázal v classe 2 Prix Henri Rossi (1600 m, 22 000 eur) nejrychlejší závěrečnou šestistovku a v polovině cílové roviny byl už druhý, nakonec však pod Clémentem Lecoeuvrem klesl na čtvrté místo. Na vítěznou Nolu ztrácel asi 2 1/4 délky.

Ambiciózní start absolvovala třetí z Jarní ceny klisen Comming Pulse, která v listed pro tříleté klisny Prix Madame Jean Couturie (2000 m, 55 000 eur) uzavřela doběh na jedenáctém místě. Ryzce majitelky MUDr. Evy Nieslanikové chvíli trvalo, než se usadila na pozici a byť ve finiši ukázala solidní zrychlení a za vítězkou zaostala jen o 6 1/2 délky, výše pořadím se neposunula.

Mezi nejlepší se při svém druhém francouzském startu nedostal ani její dvouletý tréninkový kolega Chaldero, ztrácející 9 1/2 délky na nejbližšího z pěti soupeřů v Prix Vichy - Reine des Villes d’ Eaux (1000 m, 27 000 eur). Oba koně trenéra Miroslava Nieslanika odjezdil Antoine Subias, který před čtyřmi lety působil jednu sezonu v Česku.

V Longchamp startovala podruhé v péči Ingrid Janáčkové Koplíkové čtyřletá hnědka Andisheh, v classe 3 Prix d’ Ivry (2200 m, 21 000 eur) se však v sedle se svou trenérkou propadla na čtrnácté místo.

Foto: Luka Racing