reklama 11D

Finiš ve stříbře. Vychází unikátní medaile k 100 letům Jockey Clubu

ikonka

Řídící dostihová autorita si připomíná 100 let od založení svého přímého předchůdce originálním způsobem. V omezeném nákladu vychází stříbrná pamětní medaile, kterou kromě letošních šampionů můžou získat i zájemci ze strany veřejnosti.
04.10.2019 11:55  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

České dostihy byly už několikrát motivem poštovních známek a příležitostných razítek. U příležitosti výročí 100 let od založení Československého Jockey Clubu nyní vychází unikátní stříbrná pamětní medaile v ražbě České mincovny a.s. Omezený náklad čítá 200 kusů.
 
Na medaili jsou vyobrazeni dva bojující koně s žokeji ve finiši a také logo Jockey Clubu ČR. Autorkou averzní strany je Ludmila Kodytková, rytecké úpravy provedl Lubomír Lietava. Hmotnost medaile je 31,1 gramů, průměr 37 milimetrů.
 
Donátorem, který sponzorsky zastřešil vydání edice, je Centrum rehabilitace koní  V&E. "Stříbrná pamětní medaile důstojně orámovala letošní oslavy 100 let od založení Čs. Jockey Clubu, který je přímým předchůdcem současného Jockey Clubu ČR. Je to první projekt svého druhu v historii českého turfu. Chtěl bych srdečně poděkovat manželům Janě a Oldřichovi Fialovým, díky jejichž iniciativě a obětavosti se podařilo tento projekt uskutečnit," řekl Jiří Charvát, prezident Jockey Clubu ČR.
 
Část edice pamětních medailí bude slavnostně předána šampionům sezony 2019 na nově pořádaném Dni šampionů 9. listopadu ve Velké Chuchli a na Galavečeru českého turfu 18. ledna v Prostějově. Zbytek nákladu bude uvolněn do prodeje za cenu 1790 Kč včetně DPH.
 
České dostihy se vydáním medailí ocitly ve vybrané společnosti. Česká mincovna a.s. v minulosti spolupracovala na vydání pamětních medailí s hokejovými legendami Vladimírem Martincem, Dominikem Haškem či Jaromírem Jágrem. Své vlastní edice mají také tenistky Martina Navrátilová a Petra Kvitová, velmi úspěšná byla pamětní medaile zpěváka Karla Gotta.
 
Za faktický vznik Čs. Jockey Clubu bývá považována schůze, která proběhla 28. března 1919 v pražském hotelu Saský dvůr. Mimořádná valná hromada pak proběhla 3. května 1919. Prvním předsedou Čs. Jockey Clubu byl zvolen vlivný politik a ministr ve třech vládách Bohumír Bradáč (1881 – 1935).
 
Nově vytvořená autorita si vytyčila tři hlavní úkoly: vybudovat a povznést chov plnokrevných a polokrevných koní pořádáním cvalových dostihů, podpořit zemský chov koní pořádáním výstav a přehlídek a založit plemennou knihu anglického plnokrevníka.
 
První dva cíle začal Čs. Jockey Club naplňovat na jaře 1920, třetí završil v roce 1925 vydáním „Plemenné knihy pro Československou republiku. Plnokrevné koňstvo, svazek I“. 
 
 
Zdroj: tisková informace Jockey Clubu ČR




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE