reklama 11C

Filip: Výsledek z ME považuji za vrchol, který se již nemusí opakovat

ikonka

Jedním ze dvou Čechů, kterým se podařilo probojovat do finále skokového mistrovství Evropy v Zuidwolde, byl zástupce kategorie dětí, čtrnáctiletý Štěpán Filip. Také s ním jsme pro vás připravili exkluzivní rozhovor, který najdete uvnitř článku.
16.07.2019 15:37  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Jaké dojmy na tebe nechalo právě ukončené mistrovství Evropy v Zudiwolde?
Na letošní mistrovství budu vzpomínat jako na největší sportovní úspěch v mé dosavadní jezdecké kariéře. Osmnácté místo v jednotlivcích a sedmé místo v družstvech považuji za výsledek, který se už nemusí nikdy opakovat, protože už jen samotná účast na mistrovství Evropy a postup do finále je obrovský úspěch. Navíc nálada byla nejen v našem týmu, ale i v celé české ekipě výborná, kamarádská, fandili jsme jeden druhému. 
 
Jak jste se s Cascarem na tuto událost v posledních týdnech připravovali?
Asi měsíc před mistrovstvím naplánoval trenér Cascarovi už jen lehčí práci, na lonži, volně v hale, gymnastiku, protože se jevil v dobré kondici a nechtěli jsme ho přetáhnout.
 
Překvapilo tě něco na letošním evropském šampionátu?
Na mistrovství Evropy mě asi nic tak nepřekvapilo. Areál, organizace i atmosféra byla odpovídající typu takovéto akce.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nečekal jsem, že bych se mohl probojovat do finále ME, říká Stružinský

 
Byly pro tebe kurzy parkury náročné a pokud ano, v čem konkrétně?
Parkury byly na úrovni mistrovství Evropy - byly náročné, hodně obratů, oblouků.
 
Mohl bys shrnout své jednotlivé výkony v rámci mistrovství Evropy?
První dvě kola jsem jel čistě, ve třetím jsem hůře najel na trojskok, ale spolu s Cascarem jsme zabojovali, a tak z toho byla jen jedna chyba. Ve dvoukolovém finále, si myslím, že jsem zajel dobré parkury, bohužel v každém kole s jednou lehkou chybou.
 
Jak celý výjezd zvládali koně?
Po loňských zkušenostech z cesty na "Evropu" do Francie jsme letos cestu naplánovali trochu jinak, když jsme zhruba v půlce nechali Cascara pořádně odpočinout, a pak teprve pokračovali v cestě. A samozřejmě kvalitní veterinární příprava.
 

PSALI JSME: Štěpán Filip na skokovém mistrovství Evropy dětí v Zuidwolde osmnáctý

 
Někomu bys rád poděkoval?
Hlavně bych chtěl moc poděkovat Cascarovi, jeho majiteli a zárověň mému strejdovi a trenérovi Josefu Kinclovi ml., že mi umožňuje na tak skvělém koníkovi jezdit, svému trenérovi - dědečkovi Josefu Kinclovi st. za mou přípravu od mých začátků, stáji Kincl a celé své rodině za velkou podporu. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat trenéru SCM panu Tjarku Naglovi a jeho spolupracovníkům za skvělou přípravu na sezonu a podporu a trénink při velkých závodech (CSIO, ME). A taky bych chtěl poděkovat svým kamarádům z družstva - Adéle, Lauře, Vikimu a Danovi. Myslím, že jsme dobrá parta a to včetně juniorů, mladých jezdců, trénérů, ošetřovatelů i rodičů.
 
Co tě čeká ve zbytku letošní sezony?
Na přelomu července a srpna bychom se měli zúčastnit CSIO v Šamoríně, a pak v srpnu MČR dětí ve Zduchovicích. Dál uvidíme podle únavy a zdraví koní po náročné sezoně.
 
Foto Jan Andrash / ESC a archiv Štěpána Filipa




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE