Fenomén Big Mago: Příběh koně, který lidem na síti vysvětluje dostihy

ikonka

Jedenáctiletý Big Mago v listopadu ukončil svou bohatou kariéru. Ostřílený překážkář stáje Vocetka má na sociální síti přes osm tisíc fanoušků, jimž spolu se svou majitelkou Janou Blažkovou přibližuje každodenní život bývalého dostihového koně.
21.12.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

On je někdejší jedničkový vítěz a v pravém smyslu slova železný kůň, který minulý měsíc po 71 startech ukončil dostihovou kariéru. Ona je zdravotní sestra z Liberce, jež dlouhá léta dojížděla desítky a stovky kilometrů jen proto, aby se s ním mohla vidět.

Big Mago a Jana Blažková tvoří sehraný tandem. V pátek uplynul přesně měsíc od chvíle, kdy se stali dvojicí i zcela oficiálně a zahájili novou společnou kapitolu. Nezdolný valach se přesunul na Liberecko a začíná si pod Janiným dohledem užívat život exdostihového koně.

Co by jinak mohla být běžná zápletka, jakých jsou po celé republice stovky, skýtá jeden nezvyklý rozměr. Příběh Jany a jejího koňského oblíbence sleduje takřka v přímém přenosu přes 8000 příznivců na Instagramu, což z jedenáctiletého Big Maga činí regulérního influencera.

 

Čtěte také: Nejprve šok 61:1, pak vítěz číslo 80. Václav Luka překvapil Chantilly

 

"Malý plnokrevník s velkým srdcem", jak zní charakteristika v záhlaví instagramového účtu _bigmago_, vypráví svými vlastními slovy i z pohledu majitelky každodenní zážitky a zároveň vyvrací laikům zažité stereotypy a předsudky o dostihovém sportu.

"Občas mi chodí zprávy fanoušků, že kvůli Magovi a mně změnili názor na dostihy, že se na ten sport už dívají jinýma očima a budou nás sledovat dál. Mám na Instagramu přátele z celé republiky a jsem vděčná všem, kdo nás sledují a koho naše cesta baví," říká Jana Blažková.

Osudová Bohuslav

Jejich příběh se začal odvíjet už před mnoha lety a je tudíž na hony vzdálený překotnosti, která je pro sociální sítě tak typická. U jeho zrodu stáli Josef Váňa, centrála Mlýnce / Bohuslav a rodinné kořeny.

"Jsem z Liberce, ale můj milovaný strejda měl u pana Váni své dostihové koně. Já jsem se s koňmi seznamovala v jedné liberecké stáji a když jsem byla mezi osmou a devátou třídou, tak mi máma řekla, že když budu mít dobré známky na vysvědčení, má pro mě obrovské překvapení. Já jsem se snažila, aniž bych cokoli věděla, a pak mě na posledních čtrnáct dní prázdnin odvezli k panu Váňovi," začíná Janino vyprávění.

"Nic jsem tenkrát neuměla. Za všechno, co dnes znám, vděčím panu Váňovi a jsem za to moc vděčná. Asi třináct let jsem tam jezdila na každé prázdniny a většinu prodloužených víkendů. Naučili mě, co je to milovat dostihy a starat se o dostihové koně. Měla jsem to do Bohuslavi 216 kilometrů, jenže to mě nemohlo odradit. Milovala jsem to tam a miluji dodnes," ohlíží se zpátky.

V zimě před sezonou 2013 přivezl Josef Váňa spolu s majitelem Václavem Vocetkou z Itálie novou akvizici pro České derby. Drobný hnědák koupený 14. února po vítězství v prodejním dostihu v Pise měl kvalitní původ. Jeho otcem byl vítěz irského derby, Ceny vítězného oblouku a dalších osmi dostihů Dylan Thomas. Matka Sweet Firebird po Sadler’s Wells doběhla mimo jiné třetí v grupě 3 v Irsku a startovala v American Oaks. Později dala několik špičkových koní v čele s listed vítězem Ayradem a pátou ze Sun Chariot Stakes (Gr.1) Dawn Of Hope.

"Italský majitel se ho prý po té prodejce nechtěl vzdát a snad do půlnoci se dohadoval s pány Váňou a Vocetkou, jestli jim Big Maga opravdu prodá. Nakonec se to podařilo a je legrační, že to vyšlo právě na Valentýna. Oficiální statistika Jockey Clubu mimochodem neuvádí všechny jeho starty. Dlouho jsem si myslela, že Big Mago běhal až od tří let, ale on absolvoval tři starty už jako dvouletý na podzim 2012," vysvětluje Jana.

Zrod oranžových parťáků

Hnědákův původ a historie opravňovaly jeho novou stáj k nadějím, že by mohl zasáhnout do klasických bojů. Kvůli růstovým problémům však musel vynechat celé jaro a nestihl tak ani derby. K debutu v českém tréninku nastoupil až začátkem srpna 2013 v Ceně města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího. Proti soupeřům jako Iryklon, Rabbit Motivman a další však neměl šanci a uzavřel doběh na desátém místě, jedenáct délek za nejbližším soupeřem.

O tři týdny později již debutoval na proutěných překážkách. V Pardubicích i Meranu se dokázal umístit a svou první překážkovou sezonu korunoval jedničkovým vítězstvím ve Zlaté sponě tříletých.

 

Psali jsme: Věděl, že se narodil pro dostihy. Black Canyon míří do chovu trakéna

 

"V cílové rovině zapnul svůj motor, předběhl favorita Lumpika a vydal se vstříc cíli. To bylo jeho první vítězství a zároveň se stal prvním svěřencem Josefa Váni, kterému se podařilo uspět právě ve Zlaté sponě. Po měsíci přidal další vítězství v Grossetu," vzpomíná Jana.

V té době už byl valach stáje Vocetka jejím velkým oblíbencem a na jeho počest nosila stále častěji oranžovou barvu. "Když jsem byla na prázdniny u Váňových, moc jsem si přála Big Maga jezdit, protože se mi líbil a věděla jsem, že je hodný. Zpočátku se mi nejezdil nijak zvlášť dobře, ale brzy jsem se do něj úplně zamilovala. Sedí mi jeho pohyb - on se umí krásně nosit, dokáže natáhnout i zkrátit krok. Postupně jsem si na něj zvykla," vypráví Jana po letech.

Deset sezon, čtyři trenéři

Big Mago zůstal na kratších tratích, i po přechodu na steeplechase a krosy se specializoval na distance 3200 - 4200 metrů. Nejdelším dostihem jeho kariéry bylo 4750 metrů. Po jistém útlumu ve čtyřech letech se jako pětiletý vrátil do formy a pravidelně vozil vítězství a dotace z Itálie.

Doma se ukazoval jen sporadicky. "Moc možností se mu tady nenabízelo, měl vyděláno poměrně dost peněz a do některých z těch pár krátkých dostihů se váhově nevešel. Myslím si, že mu maximálně vyhovoval krosový kurs v Meranu, tam to měl vždycky rád," podotýká Jana.

V průběhu sezony 2018 přešel Big Mago do tréninku Pavla Polese v Olešnici, později jeho přípravu převzala Jana Nováková a nakonec Ludvík Haris.

"Jsem moc vděčná všem lidem, kteří se o Big Maga po celý jeho dostihový život starali. Bez nich by totiž nebyl takový, jaký je. Na Moravě stál tři čtvrtě roku. Hrozně jsem ho chtěla navštívit, ale nedalo se to skloubit se školou a prací. Byla jsem aspoň v kontaktu s holkami a stájovým týmem. Když se pak přestěhoval do Okrouhla u Jílového, měla jsem to už v dobré dojezdové vzdálenosti. Navštěvovala jsem ho častěji a snažila jsem se ho provázet na veškeré dostihy," shrnuje Jana.

V posledních dvou sezonách startoval Big Mago vedle Itálie i v Česku, na Slovensku a v Polsku. "Se svými zkušenostmi to byl přesně kůň pro mladé jezdce jako Veronika Řezáčová, František Plšek nebo Tereza Polesná. Zkušený, dobře ovladatelný, spolehlivý skokan," charakterizuje svého oblíbence.

Přestože se Big Mago nakonec nestal překážkovou hvězdou, jeho kariéra si zaslouží uznání. Během deseti sezon, kdy byl nepřetržitě v tréninku, absolvoval 71 startů, zaznamenal 12 vítězství na rovině i překážkách a na dotacích vyběhal v přepočtu přes 2 miliony korun.

Splnění velkého snu

V pozdní fázi kariéry se zrodil i jeho "druhý život" na sociálních sítích. Valachův instagramový profil vznikl 4. listopadu 2019 a postupně na sebe začal nabalovat zájem, až vznikla početná komunita fanoušků.

"Zpočátku jsem to brala jen jako jeho deníček, o což se snažím do teď. Hodně lidí ale zajímaly i moje názory na dostihy. Ptali se mě na různá témata včetně těch ožehavých. Třeba mi chodily otázky typu, co říkám na používání bičíků nebo třeba zlomeniny. Tak jsem se rozepsala a začaly vznikat osvětové články. Vždy to bylo hlavně na popud lidí, kteří se o tom chtěli něco dozvědět, což mi připadalo fajn," popisuje Jana své instagramové začátky.

 

Čtěte také: Šampion Oisin Murphy vrátil licenci. Nastupuje na protialkoholní léčbu

 

Trpělivým vysvětlováním kontextu, ale i vlastních pocitů a zážitků se jí postupně podařilo ovlivnit pohled řady laických uživatelů na samotné dostihy. "Hřeje mě, když mi dnes lidé píšou, že se jim dostihy sice původně nelíbily, ale Mago to podává tak vtipně, že nás budou dál sledovat. A že pochopili, že se lidé o ty koně starají a dávají jim první poslední," dodává.

Přímo před očima instagramových uživatelů se Jana zároveň každou sezonu přibližovala ke svému snu. Řadu let trpělivě čekala, až Big Mago ukončí kariéru a bude se mu moci postarat o nový domov. Dočkala se poté, co hnědák 11. listopadu finišoval sedmý ve Wroclawi.

"Ani jsem nevěděla, že bude končit právě po tomto dostihu. Najednou mi přišla esemeska, že Mago končí a já jsem okamžitě odpověděla, že ho beru. Jsem moc šťastná, žiju teď svůj sen. Po 71 startech ke mně přišel zdravý, spokojený a já doufám, že mu udělám ten nejkrásnější důchod, protože si to opravdu zaslouží. Nesmírně si ho vážím. Od svých dvou let nevynechal jedinou sezonu a mimo nějakých škrábanců to prostál bez jediného zranění."

Konec a zároveň začátek

Aktuálně stojí Big Mago na Liberecku a stejně jako Jana si zvyká na nový režim. Své dny tráví ve výběhu, na noc je zatím v boxe a čeká ho pozvolný přechod z tréninkové zátěže. Jeho příznivci tak mohou postupně sledovat, jak vypadá přesun z dostihového tréninku do penze a pozvolné přeškolování plnokrevníka z dráhy na rekreačního koně.

"Témat je dost, ale momentálně je to tak náročné, že toho tolik nepřidávám. Ve 4:30 vstávám do práce, ve 14 hodin končím, v půl třetí jsem u Maga a odpoledne mám ještě další brigádu. Večer si rychle udělám jídlo a jdu brzy spát, protože ráno zase vstávám. Snažím se udržovat kontakt s Magovými fanoušky, ale především se stoprocentně věnuji koni. Často ve stáji něco natočím a na Instagram to dávám až večer v posteli," popisuje Jana svůj současný režim.

Po patnácti letech, kdy intenzivně žila dostihy, teď podle svých slov začíná novou etapu. "Určitě se chci jednou k dostihům vrátit, námětů a potenciálních témat i na osvětu na sítích je stále dost. Sama si teď ale dám na nějakou dobu přestávku a na závodiště se podívám spíše příležitostně. Každý máme v životě nějaké etapy. Nám s Magem se teď uzavřela ta dosavadní dostihová a nějaké další se zase můžou otevřít," uzavírá Jana Blažková.

Foto: @veronikaa.photography, se svolením Jany Blažkové