reklama 11D

FEI udělila výroční ceny. Ošetřovatelka roku je z řad Prague Lions

ikonka

V úterý 19. listopadu proběhl po skončení moskevského Generálního zasedání FEI galavečer, který je každoročně spojený v předáváním výročních cen FEI Awards. Ocenění převzalo několik světových osobností včetně ošetřovatelky z týmu Pražských lvů.
20.11.2019 11:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Foto: FEI / Liz Gregg
 
Každý rok se v závěru Generálního zasedání Mezinárodní jezdecké federace FEI udělují výroční ceny FEI Awards. Letošní jednání probíhalo v Moskvě a skončilo galavečerem konaným v úterý 19. listopadu.
 
Vyhodnoceno bylo tradičně pět kategorií. Titul jezdce roku 2019 si odnesla německá reprezentantka ve všestrannosti Ingrid Klimke. Úřadující mistryně Evropy a několikanásobná olympijská medailistka uvedla: „Jsem opravdu hrdá, že jsem po Isabelle Werth a Simone Blum dostala také cenu Peden Bloodstock FEI Best Athlete Award. Jsme tři německé jezdkyně ze tří různých disciplín.“
 
Do Německa navíc putuje trofej pro vycházející hvězdu. Stala se jí dvacetiletá drezurní jezdkyně Semmieke Rothenberger, sestra staršího úspěšného člena národní drezurní reprezentace Sönkeho Rothenbergera. „Získat tuto cenu je pro mě speciální a skvěle to uzavírá letošní sezonu. Těší mě to o to víc, že můj bratr cenu také získal. Mým cílem je jít v jeho stopách a dostat se až na olympijské hry,“ řekla Semmieke.
 
Cenu dostávají také ošetřovatelé, tedy lidé v zákulisí závodů, bez kterých by se žádný hvězdný jezdec neobešel. Letos byla oceněna Madeleine Broek, jež je řadu let oporou nizozemskému reprezentantovi Marcovi Houtzagerovi. Čerstvá držitelka trofeje, kterou za rok dostane jediný „groom“, je během závodů Global Champions součástí týmu Pražských lvů, jehož je Houtzager členem. „Není to práce, je to životní cesta. Koně vám toho tolik dávají, že není jediný nudný den neb týden. Cena Cavalor FEI Best Groom je významná, oceňuje totiž to, co denně dělám,“ uvedla Broek.
 
Švéd Uno Yxklinten získal FEI Solidarity Awards, což je cena, jež je udělována osobám nebo také institucím, které se věnují podpoře jezdectví, chovu nebo welfare zejména v rozvojových zemích. Uno Yxklinten vede kurzy a vzdělává podkováře v africké Zambii. Tím se významně podílí na lepší péči o koně v tamních podmínkách. 
 
Poslední, ovšem neméně důležitou kategorií, je cena Against All Odds Award doslova „proti všem nerovnostem“, což je ocenění pro osobnosti, které musely nebo musí ve svém osobním a sportovním životě překonat překážky, zdravotní hendikep nebo těžkou situaci, aby mohly pokračovat v ježdění. Oceněn byl Zhenqiang Li, první čínský jezdec, který si vyjel kvalifikaci na olympijské hry 2008 v Hong Kongu. O rok později však přišel o jediného koně kvůli rakovině a dostal se do značných finančních problémů. Vše překonal a založil jezdecké centrum v Guangzhou.
 
Zdroj: web FEI
 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE