reklama 11D

FEI potvrdila: Ruští jezdci budou na OH závodit pod neutrální vlajkou

ikonka

Rozhodnutí Světové antidopingové agentury z pondělí 9. prosince postihne i jezdectví. WADA oznámila, že Rusko bude v nejbližších čtyřech letech vyloučeno z OH a MS. FEI potvrdila, že „čistí“ sportovci budou startovat pod neutrální vlajkou.
12.12.2019 17:20  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
 
WADA vydala v pondělí 9. prosince prohlášení, že Rusko bylo na čtyři roky vyloučeno z olympijských her a mistrovství světa. Dopingový skandál Ruska se táhne již řadu let. Poslední aférou byla manipulace s daty ze strany moskevské antidopingové laboratoře. 
 
Aby trest za řízené zneužívání dopingu v Rusku nepostihl takzvaně „čisté“ sportovce, budou se moci Rusové na těchto významných akcích účastnit, ovšem pouze pod neutrální vlajkou. To se týká také tříčlenného ruského drezurního družstva, které se kvalifikovalo na olympiádu do Tokia ve speciální soutěži skupiny C. Jejich start pod neutrální vlajkou potvrdila FEI. Kvalifikace jednotlivců v jezdectví prozatím není uzavřena. 
 
Server Eurodressage si vyžádal z FEI stanovisko, v němž se uvádí: „Jako signatář kodexu WADA podporuje jednoznačně FEI její rozhodnutí. Skutečnost, že WADA schválila doporučení nezávislé komise, vysílá sportovnímu světu silný vzkaz. Je jasné, že všichni, kteří podvádějí, musí být potrestáni.“ Ve stanovisku také stojí, že FEI bude stejně jako před olympiádou v Riu v roce 2016 testovat všechny přihlášené sportovce tak, aby deklarovala, že jezdectví je „čisté“.
 
Rozhodnutí WADA vstoupí v platnost v den, kdy jej bude akceptovat Rusada (Ruská antidopingová agentura). Nebo v případě odvolání proti rozhodnutí k arbitráži CAS tak nastane, až tato rozhodne.
 
Zdroj: Eurodressage



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE