FEI diskvalifikovala egyptský olympijský tým kvůli nálezu kanabinoidu

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI zveřejnila 20. prosince rozhodnutí tribunálu ve třech starších dopingových kauzách jezdců. Jedna z nich se týká egyptského parkurového reprezentanta Mohameda Talaata a ovlivnila i výsledky z olympiády v Tokiu.
22.12.2021 10:16  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Tribunál FEI řešil v prosinci 2021 tři starší kauzy zneužití zakázaných látek u parkurových jezdců. Ačkoliv se jedná o nálezy z roku 2019, ovlivnilo rozhodnutí FEI i výsledky olympiády v Tokiu, a to konkrétně u egyptského parkurového jezdce Mohameda Talaata. Jeho vzorek odebraný na Afrických jezdeckých hrách v Rabatu v srpnu 2019 byl pozitivní na Carboxy-THC - metabolit kanabinoidu. 
 
To je od roku 2019 takzvaná „Specifikovaná látka zakázaná v soutěžích podle WADA“. FEI udělila Talaatovi dvouletý zákaz činnosti s platností od 17. června 2021. Postih tedy ovlivnil i jeho výsledek na olympijských hrách v Tokiu. Talaat byl diskvalifikován a s ním celé národní družstvo. Egypťané byli v kvalifikaci jedenáctí a jen těsně jim unikl postup do finále. 
 
Velmi podobný scénář má kauza dvou katarských parkurových jezdců šejka Aliho Al Thani a Bassema Mohameda. Také jejich vzorky obsahovaly metabolit kanabinoidu. Ty byly odebrány v říjnu 2019 během CSIO4* Rabat, které sloužilo jako přímá olympijská kvalifikace pro skupinu F. Také Katařané mají pozastavenou činnost na dva roky od 17. června 2021 do 16. června 2023.
 
Všichni tři jezdci mají uhradit náklady řízení ve výši 2000 CHF a pokutu 7500 CHF. Do tří týdnů od rozhodnutí se mohou odvolat k Mezinárodní sportovní arbitráži.
 
Zdroj: FEI
 
Ilustrační foto: Christian Taniére / FEI