Farma Hucul: Téměř 90 koní se pase až do nadmořské výšky 1150 metrů

ikonka

Horská Farma Hucul se nachází ve Vítkovicích a nabízí pohled do světa přirozeného odchovu koní v drsném prostředí Krkonoš. Rodina Karbusických hospodaří na rozloze stosedmdesáti hektarů a jejich stádo huculů aktuálně čítá bezmála devět desítek koní.
17.04.2021 06:27  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


O historii i současnosti Farmy Hucul v krkonošských Vítkovicích jsme si povídali s dcerou zakladatele, Bětkou Karbusickou. Ta má na starosti vše, co se týká zvířat, jejich výcviku, jezdeckých aktivit a dalšího. O farmu se ovšem stará celá rodina - táta Ivan farmu založil, vede kancelářskou a ekonomickou stránku podniku, dohlíží na dotace, maminka Inka se věnuje účetnictví, brácha má na starosti veškerou mechanizaci, sklizeň sena a péči o pastviny. Pomáhá jim také jedna zaměstnankyně Pavlína a v pastevní sezoně i brigádníci.
 
Můžete, prosím, představit způsob ustájení a každodenní režim ve stáji?
 
Koně jsou celoročně na pastvinách. V zimním období má každé ze čtyř stád jednu pastvinu, která je vhodně umístěná - závětří, sušší stanoviště a s dobrou dostupností technikou. Každý den stáda kontrolujeme a navážíme balíky sena, které rozbalujeme. Koně si tak mohou do sena i pohodlně lehnout. Zároveň je tak zajištěno, že se k senu dostanou všichni jedinci. Jakmile jsou na jaře další pastviny narostlé, vyschlé a připravené, začínáme pást a koně až do prvního sněhu putují z pastviny na pastvinu. Dle velikosti pastviny a daného stáda jsou pak na pozemku jeden i více dní. Obvykle dva až tři dny. Pastviny střídáme velmi často a necháváme jim dostatečný čas pro obnovu porostu. Tím že není travní porost tolik spasen, nedochází v létě k vysychání a ani pestrost porostu není narušena. Koně jdou do boxů pouze v případě zranění, převážně se tedy jedná o nutnost omezení pohybu. Naši plemenní hřebci jsou se stádem na pastvině - dva ve stádě s valachy a jeden se stádem mladých hřebečků. Pokud máme na farmě zapůjčeného hřebce, je doma v boxe. Když je to možné, chodí na celý den do výběhu, případně jen kratší čas a nebo pod sedlo. To pak záleží na konkrétním hřebci a daných podmínkách od majitele.
 
Jaká je historie a zázemí tohoto místa?
 
V roce 1979 sem přišla parta kamarádů. Ti s pomocí dobrovolníků vystavěli zázemí a postupně se začal rozšiřovat chov. Farma jako taková pak vznikla v roce 1992. Nejzásadnější pro farmu jsou pastviny. Hospodaříme na zhruba stosedmdesáti hektarech, a to až do nadmořské výšky 1 150 metrů. Pastviny jsou velmi členité s velkou druhovou škálou porostů, tím je zajištěno pestré složení krmení. Snažíme se být soběstační i v zásobě sena na zimu, to se nám v běžných letech daří. V případě potřeby máme ve stáji devět boxů a jeden velký společný. V extrémním případě máme možnost z panelů naháňky na krávy vytvořit další boxy pod střechou seníku. Disponujeme skromnou jízdárnou se základním skokovým materiálem. Jako povrch využíváme štěpky z náletů z pastvin, jsou úžasně pružné a vydrží na jízdárně v našich extrémních podmínkách rok až dva. Velmi si vážíme okolních terénů, jsme schopni dělat pěkné krátké i delší vyjížďky včetně několikadenních putování.
 
Funguje zde nějaká zájmová činnost mládeže, případně i dospělých?
 
Farma organizuje několik různých typů dětských, ale i dospěláckých táborů, putování a kurzů. Je možné k nám chodit pravidelně na výcvik či vyjížďky, ale i jen nárazově na výlet. Také u nás působí organizace Janovka, z. s., která se zapojuje do různých vzdělávacích programů pro děti i dospělé.
 
Kolik je zde aktuálně koní?
 
Aktuálně máme na farmě 86 koní, je to včetně hříbat a dorostu. Zhruba polovinu tvoří mladí koně do tří let. Zbylé koně, vyjma babiček, můžeme využít k ježdění. Krávy, ovce i kozy velmi dobře doplňují pastvu koní. Spásání je pak pestřejší a pastviny dobře prospívají.
 
Jaké jsou vaše cíle do budoucna?
 
Našim hlavním cílem je pokračování v chovu huculů, udržení kvalitního chovného stáda. Zejména pak trvat na bezvadném charakteru našich koní. V blízké době pak plánujeme import dalšího plemeníka ze zahraničí, pravděpodobně to bude opět Maďarsko. Chceme dále pokračovat ve spolupráci s KRNAPem, kdy naši koně chodí, zejména v letním období, se strážci do služeb. No a určitě bychom rádi ročně odchovávali více hříbat. Zejména cítíme větší potřebu vhodných koní pro hipoterapii. Naše koně najdete pracovat například na Toulcově Dvoře, kde si je velmi chválí a i my jsme rádi za péči a pozornost, kterou jim dávají.
 
Úvodní foto Iva Dufková. "Porody probíhají ve stádě na pastvinách během dubna až května, převážně bez naší asistence."