reklama 11A

Famous Valley podeváté za sebou! Klisně zbývá jeden úspěch do rekordu

ikonka

Sériová vítězka Famous Valley v neděli ovládla Karlovarskou dvojnásobnou míli na 3200 metrů. Během jednadvaceti měsíců tak doputovala z nejnižší do nejvyšší výkonnostní kategorie. Stručně shrnujeme i další události dostihového víkendu.
16.06.2019 21:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Velká série klisny Famous Valley nekončí. V neděli hnědka majitele Stanislava Chudáčka zvítězila podeváté za sebou, když ve finiši Karlovarské dvojnásobné míle o 2 3/4 délky odrazila nápor Arlingtona a obhájkyně vítězství Ravielly.
 
Pro svěřenkyni Heleny Vocáskové to byl premiérový triumf na jedničkové scéně, pro jejího jezdce Michala Hroudu druhý.
 
Pětiletá Famous Valley zároveň vyrovnala český rekord v počtu vítězství za sebou, který drží čtyři další koně včetně Age Of Japea a Registany. Pokud klisna dokáže zvítězit i ve svém příštím startu, stane se samostatnou rekordmankou.
 
Vedle nesporných kvalit irské rodačky svědčí její série také o manažerské šikovnosti šampionské centrály z východočeských Němčic. Poprvé se Famous Valley prosadila 3. září 2017 v pětkových proutkách v Mimoni. Od té doby střídá starty na rovině i proutěných překážkách, jejím dosud největším úspěchem bylo vítězství ve dvojkových proutkách Ceně EŽ Praha a.s. ve Velké Chuchli.
 
Kuriozitou karlovarské neděle bylo první vítězství koně v portugalském tréninku na české půdě. Čtyřletý Pepito, kterého trenérka Tania Vieira Teixeira připravuje převážně ve Francii a který měl dosud na kontě pouze formy z Chantilly, pod vedením žáka Davida Lišky o krátkou hlavu zdolal desetiletého Tropa.
 
 

Sedmkrát z dostihového víkendu

 
Úspěšný výlet do Varšavy si v neděli udělali Tomáš Lukášek s Václavem Janáčkem. Oba vyhráli po jednom rámcovém dostihu a svedli souboj o vítězství v Nagrodě Iwna na 2200 metrů. Předzkoušku polského derby nakonec vyhrál Lukášek v sedle klasické vítězky Pride Of Nelson o krk před Janáčkem na Noble Eagle. Třetí příčku obsadil Michal Abík s Interview.
 
Další tři vítězství z Merana vezou české stáje. V Premio Val d’Isarce (3550 m, 12 000 eur) nadělil Temperament s Josefem Bartošem ze stáje Scuderia Aichner SRL zbylému poli patnáct délek, druhá finišovala La Provence. Vítězně se z dráhy vraceli také Au Pied Leve (Faltejsek) ze stáje DAR a Kubali (Matuský) v barvách Vasury Kolesa.
 
Šestiletý Hádés ze stáje Galopp & Friends splnil ve Strömsholmu roli favorita steeplechase na 3500 metrů a pod Niklasem Lovénem si připsal už druhé letošní vítězství ve Švédsku. Třetí z Prvomájové steeplechase Tamas doběhl čtvrtý v Svenskt Grand National na 4500 metrů.
 
Cenné double švédská Velká národní a Champion Hurdle získali žokej Jan Faltejsem s trenérem Pavlem Vovčenkem.
 
Dvanáctiletý Gejzir, někdejší vítěz Stříbrné trofeje nebo Poháru Josefa Váni, dal v sobotu vzpomenout na své nejlepší dny. V sedle s Marcelem Novákem ovládl zadrženě o 12 délek Letní brněnskou steeplechase. Pro rodinnou stáj Vinklárek-Dešná valacha připravuje Vladimír Vinklárek. Vrchol rovinové části programu v Brně vyhrál čtyřletý Quintera s Adamem Florianem.
 
Drážďany zůstávají pro tuzemské stáje zakleté. Čtyři ze sedmi českých aktérů se dokázali umístit, ale ani tentokrát se nezrodilo žádné vítězství. Jedničově umístěný Manoamano pod Janem Rájou finišoval těsně čtvrtý v dostihu tříletých nezvítězivších na 1500 metrů.
 
První grupu 3 v historii drážďanského závodiště, Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden, vyhrál francouzský Brian Ryan, zástupkyně Godolphinu Broderie doběhla třetí. V rámcovém programu se prosadil slovenský Wirrwarr s Jiřím Palíkem.
 
 
Foto: Marcela Kozová




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE