Evropský pohár žokejů plný překvapení získal Fresu, Nagano Gold třetí

ikonka

Italská hymna zněla na závěr nejbohatšího rovinového mítinku české sezony. Antonio Fresu získal v Chuchle Areně Praha dvě vítězství a s náskokem čtyř bodů kraloval i celkovému pořadí EJC. Nagano Gold při návratu na české dráhy doběhl na třetím místě.
25.09.2021 22:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


Antonio Fresu v sobotu jako druhý Ital zvítězil v Evropském poháru žokejů. 29letý rodák ze Sardinie ovládl dva ze čtyř jedničkových vrcholů mítinku a se ziskem 24 bodů porazil Adrie de Vriese z Nizozemska a Švéda Pera-Anderse Graberga, který stejně jako Fresu získal dvě vítězství. Historický první nominovaná žena Sibylle Vogt vybojovala čtvrté místo pro Švýcarsko.

Fresu navázal na triumf krajana Cristiana Demura z roku 2015, když se nejprve radoval na Porcinelle v Gerschově memoriálu a posléze přidal druhý úspěch na napajedelské odchovankyni Wellunce v Hrubymoving EJC Long - Velké ceně českého turfu.

"Jsem nadšený, byl to skvělý den a organizace byla výborná, rád přijedu znovu. Vyhrát celkové hodnocení je hodně příjemné. Myslím, že se mi dnes bude dobře usínat," usmíval se Fresu po vyhodnocení.

 

Čtěte také: Ani se mi nesnilo, že dojdu tak daleko. Rozhovor se Sibylle Vogt

 

Dobrou náladu mu nezkazila ani rekordní série trestů, které během odpoledne inkasoval od dostihové komise. Po Gerschově memoriálu dostal sankci 7500 korun za nadměrné použití bičíku, po EJC Long 15 000 korun za stejný prohřešek a po závěrečném EJC Lokotrans Middle 500 korun za křižování v cílové rovině.

Línkův hattrick v "Millionu", Nagano Gold třetí

Na průběhu a výsledcích vrcholných dostihů se ve druhé polovině programu podepsala měkká dráha, která tentokrát nepřála stíhacím jízdám v cílové rovině.

V hlavním dostihu EJC Leram Million se postaral o historický zápis Jaroslav Línek. S divokou kartou nastupující slovenský šampion se v 1,2 milionem korun dotovaném nejbohatším sprintu sezony prosadil už potřetí v kariéře. Po předchozích úspěších s Pretorianem a Politicum završil unikátní hattrick na čtyřleté klisně Rabbit Breath.

Letošní trojnásobná vítězka II. kategorie, připravovaná Allanem Petrlíkem pro stáj Rabbit Trhový Štěpánov, udala svižné tempo a vydržela se silami až do konce, když se o půl délky ubránila velkému finiši Jir Suna a Mandarina. Tabuli doplnili v Česku debutující Salar Island a český odchovanec Lailaho, favorit Mowaeva doběhl šestý.

"Je to dobrá klisna, naposledy vyhrála v Mostě s 65,5 kilogramy na zádech, ale přece jenom to byl dostih II. kategorie. Dnes to byla jiná liga a ukázala, že něco umí. Pan Petrlík ji výborně nachystal," řekl Línek po doběhu.

S napětím očekávaný návrat dvojnásobného Koně roku Nagano Golda na domácí půdu po čtyřech letech neskončil happy-endem. Hrdina z Ascotu i řady francouzských startů se musel spokojit s třetím místem.

Hřebcův stájový kolega Premier Lion se postaral o solidní tempo, které postupně zvyšoval a pětice soupeřů ho následovala v husím pochodu. Gérald Mossé se chvíli s Nagano Goldem přetahoval, ale brzy se mu hnědáka pořadilo usadit na poslední pozici. V lahovickém oblouku se posunul blíže vedoucím koním, ale v závěrečné třístovce nedokázal přijít se svým pověstným zrychlením.

Jeho vodič Premier Lion pod Adriem de Vriesem do posledních metrů živil naději na stájové vítězství a až po tuhém boji podlehl o krátkou hlavu srdnatě bojující Wellunce. Čtyřletá ryzka stáje Epicos z tréninku Hany Kabelkové si tak po roce zopakovala vítězství na největším mítinku sezony. Nagano Gold na ni v cíli ztrácel více než 4 1/4 délky, další ze skloňovaných koní Cote Jardin následoval o další délku zpět na čtvrté pozici.

Českým odchovancům vládli tříletí

Překvapení se zrodilo i v EJC Lokotrans Middle na 1800 metrů, kde nikdo nedokázal zareagovat na akceleraci podceňovaného bělouše Australiena pod Perem-Andersem Grabergem. Favorit Billabong Cat sice za distancí nasadil k velké koncovce, ale ani jemu se nepodařilo zlomit sobotní prokletí koní útočících ze zadních pozic a stíhací jízdu z Velké ceny Prahy nezopakoval. V cíli mu na svěřence trenéra Stanislava Popelky ze Stajne Corinne ČR chybělo půl délky. Třetí doběhla Zariyannka před Torque Powerem.

Dramatickou předehru měla EJC Cena BAK stavební společnosti - 85. Gerschův memoriál. Po pádu ve zkušebním cvalu z Irbise nestartoval Adrie de Vries, kůň i jezdec však vyvázli pouze s povrchovým zraněním a Nizozemec posléze pokračoval v mítinku.

Na distanci hrálo všechno do karet vítězi Ceny Masise Arkhangelskovi pod Géraldem Mossém, těsně před cílem ho však o půl délky minula třetí z Ceny zimní královny Porcinella s Antoniem Fresu. Třetí příčku za Arkhangelskem získal jeho tréninkový kolega Caucasian, dobrý dojem ze svých dvou italských startů potvrdil čtvrtý Ashat.

Ve finiši EJC Ceny společnosti KSB - pumpy + armatury, premiérově vypsaného dostihu pro koně českého chovu na 1800 metrů, svedla souboj o vítězství dvojice tříletých úspěšných v letošních klasických dostizích. Jistě o půldruhé délky se prosadila vítězka Jarní ceny klisen Solemeena s Petrem Foretem před třetím ze St. Legeru Respektem a postarala se o jediné sobotní vítězství trenéra Václava Luky mladšího. Třetí skončil Avignon.

 

Krátce ze zahraničí

 

Čtyřletý valach Heaven Forfend ze stáje Lokotrans si po druhém místě ve Velké ceně Prahy připsal další úspěch. Pod Jiřím Palíkem doběhl čtvrtý v drážďanské grupě 3 Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden (1400 m, 50 000 eur), 3 1/4 délky za vítěznou Alpen Rose ze stáje Godolphin. V rámcovém programu získali čeští koně ještě dvě dotovaná umístění, Ideal Grace byla třetí a Poet’s Rock čtvrtý.

První den největšího mítinku sezony v Meranu přinesl dvě vítězství stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího. Broughton s Josefem Bartošem lehce porazil francouzské koně v krosu Premio delle Nazioni - Memorial Marco Rocca (Gd2, 6000 m), Peace Garden pod Pavlem Složilem vyhrál Steeple-chase d’Italia (Gd2, 3900 m). V proutěnkářském Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1, 4000 m) brali čeští zástupci druhé až čtvrté místo za domácím Live Your Life v pořadí Zanini, Skins Rock a Prince d’Orage.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz