reklama 11C

Evropa se trápila v Breeders' Cupu, Maďar vyhrál grupu 1 v Mnichově

ikonka

Dostihové ohlédnutí za prvním listopadovým víkendem rekapituluje především americký Breeders' Cup v Santa Anitě, ale i velký maďarský úspěch v Mnichově, debut ryzáka Kronprinze v českých barvách a vývoj situace v tuzemských šampionátech.
03.11.2019 21:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Dlouholeté čekání hvězdného amerického trenéra Todda Pletchera na vítězství v Breeders’ Cup Classic (Gr.1, 2000 m) skončilo v noci na neděli středoevropského času. Vino Rosso, syn někdejšího Koně roku Curlina, triumfoval o čtyři a čtvrt délky před McKinziem a jeho žokej Irad Ortiz jr. slavil sobotní hattrick.
 
26letý portorikánský žokej už dříve dovedl Bricks And Mortara k úspěchu v BC Turf a na tříletém Spun To Run ovládl BC Dirt Mile, další vítězství přidal v pátek. "Stále tomu nemohu uvěřit. Díky bohu jsem zdravý a můžu dělat to, co miluji, tedy jezdit dostihy," řekl Ortiz po doběhu.
 
"Cítil jsem, že Vino Rosso je ve velké formě, celý týden jsme kolem něj chodili po špičkách," dodal Pletcher, který má na kontě dva triumfy v Kentucky Derby a tři další klasická vítězství.
 
Vrchol dvoudenního mítinku v Santa Anitě však získal trpkou příchuť, když v šesti miliony dolarů dotovaném dostihu utrpěl fatální zranění Mongolian Groom a stal se 36. utraceným koněm na kalifornské dráze od loňského prosince.
 
Pro evropské stáje byl letošní Breeders’ Cup dlouhým trápením. O jediné vítězství během dvou dnů se postarala Iridessa s žokejem Waynem Lordanem ve Filly and Mare Turf (Gr.1, 2000 m). Klisnin trenér Joseph O’Brien se stal po Freddym Headovi teprve druhým mužem v historii, který si připsal vítězství na Breeders’ Cupu jako žokej i trenér. Na obě tyto mety dosáhl jako nejmladší účastník - před osmi lety uspěl se St Nicholas Abbeym v "Turfu" coby osmnáctiletý.
 
 
"Je to neuvěřitelné. Upřímně řečeno, trenérská vítězství mi přinášejí mnohem větší uspokojení než ta jezdecké," konstatoval O’Brien.
 
Jeho otec Aidan tentokrát v Santa Anitě neměl štěstí. V Breeders’ Cup Turf se musel s Anthonym Van Dyckem spokojit s třetí příčkou po kolizi v cílové rovině, délku a čtvrt za Bricks And Mortarem. Zatímco vítěz nyní míří do japonského chovu, Anthony Van Dyck zůstane nadále v tréninku.
 
 

Dostihový víkend

 
Čtyřletý ryzák Kronprinz, nová akvizice majitele Jiřího Charváta z Arc Sale, debutoval v českých barvách a tréninku Pavla Tůmy nedělním čtvrtým místem v grupě 3 Premio Ribot (1600 m, 80 300 eur) v Římě. Pod Pierantoniem Convertinem se velkou část dostihu držel v šestičlenném poli na průběžném třetím místě. V polovině cílové roviny mu však na měkké dráze začaly docházet síly. Na vítězného tříletka Out Of Time ztrácel v cíli 8 1/4 délky.
 
Životní dostih zaběhl v Mnichově maďarský Nancho. Čtyřletý svěřenec trenéra Gábora Maronky (na archivním snímku), který už v říjnu ovládl grupu 3 v Baden Badenu, v neděli zvítězil i v grupě 1 Waldgeist Grosser Preis von Bayern (2400 m, 155 000 eur). Na začátku cílové roviny ho mongolský žokej “Enki” Ganbat poslal do trháku a zástupce stáje Intergaj ubránil vedení až do samého závěru, kdy se na něj dotahovali tříletí Manuela De Vega, Ashrun a Antonia De Vega. Výrok rozhodčích zněl “jistě krk - krk - hlava”.
 
100. vítězství v letošní sezoně získal Bauyržan Murzabajev. Díky úspěchu v mnichovské III. kategorii na Candy Crush vede v průběžném pořadí německého šampionátu o pět bodů před Maximem Pecheurem. Jednou v neděli zvítězil i Filip Minařík, naopak se nedařilo výpravě českých stájí. Red Persian, Oriental Glory i Hello Hobby skončili ve svých dostizích na posledních příčkách, Mormill jedenáctý. 
 
Marcel Novák měl titul překážkového šampiona jistý už před sobotním mítinkem v Kolesech. Na východočeské dráze však přidal ještě dvě vítězství navíc a uzavřel tak letošní sezonu s bilanci 21 bodů. Nyní již dvojnásobný český šampion získal Memoriál Michala Köhla (IV, 3700 m) s nejvýše zatíženým Meisho Kongoh, který v cíli o hlavu odolal Thirteen Diamonds, a následně přidal ještě předposlední dostih na osmiletém valachovi Le Grandovi.
 
Vedoucí muž rovinových statistik Adam Florian v Kolesech uspěl v sedle svéhlavého Orsona ve IV. kategorii na 2900 metrů a před závěrečným dnem sezony v Chuchle Areně Praha má na svého pronásledovatele Jana Vernera k dobru tři vítězství.
 
Druhý víkendový úspěch se Florianovi do české tabulky nepočítá, ale radost mu udělal náramnou. Na tříleté Palmeře ze slovenské stáje Kovometal v neděli vybojoval těsné vítězství v maďarském Gd2 Lovaregyleti Díj (2800 m) před Royal Ginem. Doběh “raz-tři” slovenských koní zkompletoval osm délek za bojující dvojicí Tirak.
 
Tři koně byli v Kolesech diskvalifikováni pro nestihnutí distance. Podle výsledkových protokolů šlo dvakrát o “neakceptování tempa dostihu” a jednou o indispozici koně.
 
Všechny tři cvalové dostihy, které se v neděli odběhly v rakouském Ebreichsdorfu, vyhráli koně domácí trenérky Tamary Richterové. Žokej Radek Koplík obsadil pokaždé třetí místo, ve dvou případech na svěřencích svého bratra Zdena Beautiful Vision a Manolle.
 
 
Foto - Nancho na archivním záběru z Budapešti: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE