Eva Niklová: Je úžasné sledovat reakce lidí, kteří právě koupili koně

ikonka

Eva Niklová odcestovala před deseti lety na zkušenou do Německa a během této doby měla jedinečnou příležitost sbírat velmi cenné zkušenosti. Její trenérkou byla například Monica Theodorescu, nyní je její domovskou stájí areál Ullricha Kasselmanna.
20.07.2020 06:19  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB


Již tři a půl roku pracuje česká drezurní jezdkyně Eva Niklová ve stájích Ullricha Kasselmanna, kam ji doporučila trenérka německého národního týmu, Monica Theodorescu. V aktuálním působišti připravuje prodejní koně různých kategorií, pravidelně se účastní P. S. I. aukcí a v letošním roce se chystá rovněž účastnit se Bundeschampionatu. O návratu do České republiky zatím neuvažuje.
 
Co stálo za vaším rozhodnutím odcestovat do Německa?
 
Před deseti lety jsem se rozhodla studovat germanistiku, ale na vysokou školu jsem se tehdy nedostala. Napadlo mě proto vycestovat do Německa, zdokonalit svou němčinu a současně tento výlet spojit se získáváním zkušeností v oblasti jezdectví. A tak jsem tehdy odjela do Německa i se svým koněm. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Staněk ve stájích žijící legendy: Od června pracuji pro Schockemöhleho

 

Aktuálně jezdíte v prodejních stájích pana Kasselmanna, ale mluvila jste také o předchozím působišti u Monicy Theodorescu. Jak dlouho jste zde pracovala?
 
U Monicy Theodorescu jsem jezdila tři roky a moc se mi tam líbilo. Opravdu hodně jsem se tam naučila a měla jsem možnost závodit na jejích koních až do úrovně Svatého Jiří. Následně však svou stáj prodala, jelikož je trenérkou národního týmu a neměla čas provozovat svůj vlastní areál. Byla to právě ona, kdo mi pak dohodil místo u Ullricha Kassselmanna. Nicméně jsme s Monicou stále v kontaktu.
 
Jak se vám líbí u pana Kasselmanna?
 
Je to trochu jiné než u Monicy. Jedná se o prodejní stáj, denně sem jezdí zákazníci kupovat koně, je to o něco větší stres, ale líbí se mi tu. Získala jsem zde zkušenosti na velkém množství koní nejrůznějích povah a zkušeností. Máme zde přes dvě stě koní - to člověka naučí se jednotlivým koním rychle přizpůsobovat. Mám na starosti koně od tří let až po úroveň Grand Prix. Koně se navíc rychle mění. Minulý rok jsem měla super koně do Svatého Jiří, Repertoire, byli jsme úspěšní, ale rychle se prodal. Nyní je pro mě velmi zajímavý šestiletý Dolciario.
 
Jaký je váš běžný denní režim?
 
Začínáme v sedm ráno, nakrmíme senem a jádrem, nasteleme, následuje přestávka na snídani, a pak se jde jezdit. Pracujeme do jedné hodiny, kdy máme hodinu a půl pauzu, a dále pokračujeme až do šesti odpoledne. Aktuálně jezdím dvanáct koní, k nimž mám k dispozici ošetřovatele. Připravujeme koně na prodej a aukce, kde koně také předvádíme. Na aukcích je vždy slavnostní atmosféra, je úžasné sledovat reakce lidí, kterým se podařilo právě koupit si nového koně.
 

ČTĚTE TAKÉ: Libuše Mencke v Německu: Příběh jako z pohádky, lemovaný denní dřinou

 

Čeho si při práci s koňmi na vybavenosti stájí pana Kasselmanna nejvíce vážíte?
 
Oceňuji celkové vybavení areálu. Máme k dispozici čtyři haly, cvalovou dráhu, Ullrich Kasselmann má navíc přímo firmu zabývající se jezdeckými povrchy, což je samozřejmě znát na všech tréninkových plochách.
 
Pracujete s koňmi chovu pana Kasselmanna, nebo se jedná o různé odchovance?
 
Máme zde jednak koně z vlastního chovu, tak i nakoupené mladé koně z jiných chovů. Konkrétně na P. S. I. aukci jsou určeni především koně z chovu pana Kasselmanna a Schockemöhleho.
 
Foto archiv Evy Niklové