Esprit málem oslepl, přes špatné prognózy podstoupil léčbu i operace

ikonka

Nemoci a úrazy jsou pro majitele koní vždy velmi nepříjemné. Ještě těžší je rozhodnout se pro léčbu, u které je nejistý výsledek. Esprit Nike málem oslepl na obě oči, u jednoho to bylo téměř nevyhnutelné. Rodina Polákových se rozhodla zachránit obě.
13.11.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Esprit Nike je pětiletý valach z chovu rodiny Polákových po hřebci Empire z matky po Veneur de Luc. Měl za sebou několik závodů jako čtyřletý a přes zimu se připravoval na následující sezonu. Od ledna ho však provázely drobné problémy o očima. 
 
„Poprvé měl Esprit problémy s očima v lednu 2022. Projevovalo se to tak, že jedno měl přivřené, trochu oteklé a měl staženou zornici,“ popisuje jeho jezdkyně Anna Poláková. Po vyšetření a konzultaci s veterinářem dospěli k závěru, že se pravděpodobně Esprit někde uhodil. Dostal tedy antibiotika a atropin na rozkapání zornice. Oko se velmi rychle spravilo, a tak nebylo nutné problému věnovat další pozornost.
 
Za tři měsíce se však situace opakovala. „Stejný problém nastal i v dubnu, ale na druhém oku. Opět jsme aplikovali atropin a antibiotika a do výběhu nosil masku proti UV, jelikož jsme se domnívali, že je na něj citlivý. Podotýkám, že ani jeden z jeho rodičů, a co je nám známo ani prarodičů, neměl problémy s očima, vyloučili jsme tedy dědičné onemocnění.“
 
Když se problém znovu vrátil koncem srpna, bylo již majitelům jasné, že Esprit bude mít nějaký závažnější problém. Rozhodli se tedy pro kompletní diagnostiku pomocí oftalmoskopického a ultrasonografického vyšetření na klinice v Brně. „Do Brna jsme jeli s tím, že Espitovo levé oko je na tom velmi špatně. O dost větší problém byl ale na oku pravém, na které už téměř neviděl. Zánět totiž probíhal zevnitř oka, takže jsme si toho nemohli všimnout,“ vzpomíná Anna Poláková.
 
V Brně se jeho jezdkyni dostala přesná diagnóza. Kůň trpěl rekurentní uveitidou, způsobenou bakterií leptospira. U nás se tomuto onemocnění běžně říká měsíční slepota. Bylo tedy jasné, že pokud se má alespoň jedno z očí zachránit, je nutná operace. Prognóza nebyla zrovna přívětivá. Levé oko bylo možné vyléčit pomocí operace technikou Pars plana vitrektomie, u pravého oka to vypadalo na úplné oslepnutí. 
 

Psali jsme: Anna Poláková: Obstát v silné konkurenci vyžaduje důslednost a píli

 
Takovéto chvíle jsou pro majitelé koní noční můrou. Člověk se musí v relativně krátké době rozhodnout pro nákladnou léčbu, která ale nemusí být úspěšná. V případě špatných prognóz ještě o dost víc. Pro Polákovi to ale bylo jasné, koně berou jakou součást rodiny, takže pokus o záchranu Espritových očí byl zaručen.
 
Majitelům byla doporučená operace na klinice v Mnichově. „Po konzultaci s MVDr. Hanou Dvořákovou ale nakonec padlo rozhodnutí na Hanseklinik für Pferde v Sittensenu, kde působí Dr. Stephan Leser, který je špičkou ve svém oboru.“
 
Po příjezdu na kliniku v Německu musel Esprit podstoupit další vyšetření. Ta potvrdila diagnostiku z Brna a přinesla další informace o situaci na pravém oku. U toho již byla odchlípnutá sítnice a čočka velmi zakalená. Bylo nutné nejprve oko zaléčit, aby se na klinice o operaci tohoto oka mohli vůbec pokusit. 
 
Esprit tedy nakonec podstoupil operace dvě. „Již první týden hospitalizace bylo operováno levé oko. Zákrok proběhl v plné narkóze bez komplikací. Na operaci pravého oka si Esprit musel počkat další dva týdny, kdy probíhala léčba. Operaci druhého oka jsme očekávali s napětím, jelikož tam byla velká rizika neúspěchu kvůli odchlípnuté sítnici. O to větší jsme měli radost, když pan doktor Leser zavolal, že se operace vydařila.“
 
Celkem Esprit na německé klinice strávil dva měsíce. Rekonvalescence totiž trvala o něco déle kvůli nastalým komplikacím, když se objevilo krvácení do oka. Nakonec se však podařilo všemu zamezit a výsledek byl navzdory veškerým prognózám a očekáváním takový, že vidí stoprocentně na obě oči.
 

Čtěte také: U prvního porodu Gabriela Macečková asistovala už ve dvanácti letech

 
„Když jsme si pro Esprita jeli, báli jsme se, že bude smutný, hubený nebo jakkoliv jinak psychicky poznamenaný tím, čím si prošel. Esprit nás však radostně vítal a byl ve skvělé výživné i psychické kondici. Pravděpodobnost opětovného výskytu uveitidy je zhruba 2 % a my věříme, že Espritovy oči jsou definitivně vyléčeny.“ 
 
Nyní je valach již nějakou dobu doma. Po celé medikaci a operacích dostává probiotika a přípravky na posílení imunity, jinak není žádná další rekonvalescence nutná. Dokonce už může chodit pod sedlo a společně se se svou jezdkyní mohou připravovat na jejich budoucí sportovní kariéru.
 
Anna Poláková s rodinou jsou vděční celému týmu brněnské kliniky i na Hanseklinik für Pferde. „Veškerý personál v Německu byl velmi ochotný, péče o koně byla skvěle zajištěna a pan doktor Leser nás pravidelně informoval o Espritově stavu.“ Na úspěšnou záchranu obou očí vzpomínají spíše jako na zázrak.
 
Situaci nebylo možné nijak předejít. Bylo pouze možné přijít na onemocnění o něco dříve. „Některé signály jsme si ale uvědomili až zpětně. Esprit se začal všeho lekat a zastavovat při skákání, což nikdy nedělal. Přisuzovali jsme to tomu, že je to mladý kůň, takže má nějaké období vzdoru. Do budoucna si odnášíme to, že rozhodně nikdy nepodceníme žádný problém s očima,“ dodává jezdkyně.
 
Momentálně má před sebou Esprit zimní přípravu a následně plnohodnotnou sezónu. I když rok 2022 byl pro tohoto valacha velmi náročný a lékaři mu nedávali moc nadějí, jeho majitelé se rozhodli udělat všechno pro to, aby zachránili, co se dá. Díky skvělé práci veterinárních lékařů a jistě i velké dávce štěstí má tento příběh dobrý konec. 
 
Foto: poskytla Anna Poláková