Equinews: Závěr GC v Rijádu. Vert Liberte ovládl Cenu prezidenta

ikonka

Poslední kolo základní části parkurové Global Champions proběhlo v Rijádu. Prague Lions vybojovali celkové třetí místo. – Vert Liberte vyhrál v Chuchli Cenu prezidenta republiky. – V Hostouni se konal Šampionát skoku ve volnosti mladých koní.
25.10.2022 22:36  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Berlin Eagles a Ben Maher jsou šampiony série Global Champions 2022

V saudskoarabském Rijádu během čtvrtého říjnového víkendu vyvrcholila základní část parkurové série Global Champions. Rozhodlo se tam nejen medailistech, ale i prvních postupujících do semifinále Super Cupu a posledním účastníkovi Super Grand Prix.
 
Do sobotní části poslední etapy Global Champions League postupovali Pražští lvi z průběžného čtvrtého místa. Stejně jako ve čtvrtek, kdy se jelo první kolo soutěže, dala manažerka týmu Anna Kellnerová přednost svým belgickým kolegům, přestože napoprvé se jí v individuálním hodnocení s klisnou Catch Me If You Can Old dařilo o něco lépe než Nielsovi Bruynseelsovi s Matadorem. 
 
Rozhodla se však správně, jelikož v sobotu bezchybnou jízdu nezopakovala, možná i díky technickým problémům, kvůli nimž do kolbiště dorazila se zpožděním. Naštěstí se jí podařilo odstartovat a vzhledem k okolnostem byly dvě chyby na parkuru s výškou překážek 155 centimetrů ještě velmi solidní výsledek. Poprvé chybovala na dvojkombinaci s číslem čtyři a poté ještě na předposledním skoku. 
 
Poté, co odstartovaly všechny dvojice hodnocené pouze individuálně, následovali zástupci šestnácti týmů v pořadí dle čtvrtečních výsledků od nejhoršího po nejlepší. Na konci první poloviny startovního pole byli členové Shanghai Swans, což byli z pohledu boje o bronzovou příčku v seriálu největší konkurenti Pražských lvů. Martin Fuchs s valachem Leone Jei i Christian Ahlmann na hřebci Dominator 2000 Z předvedli čisté jízdy a rázem se ujali průběžného vedení, neboť měli pouhé čtyři trestné body z prvního dne, které inkasoval Ahlmann na Solid Goldovi Z. 
 
Prague Lions věděli, že nesmí dopadnout o moc hůře než právě zmíněný celek, neboť stačilo, aby získali o šest bodů do žebříčku méně a o celkový bronz by přišli. Bohužel, Pieter Devos na klisně Mom's Toupie de la Roque zaznamenal jednu chybu na skoku s číslem jedenáct a Niels Bruynseels na Matadorovi tak věděl, že by již neměl chybovat. Jinak by mohl být propad příliš velký na udržení důležité pozice. Nakonec se mu povedlo do cíle dovézt nulu na bodovém kontě a vzápětí se on i jeho kolegové mohli radovat ze skvělého výsledku tohoto celku. 
 
Společně s Prague Lions postupují do semifinále Super Cupu v Praze ze čtvrté pozice členové Shanghai Swans. Na druhý řádek celoroční tabulky se propadli jezdci Stocholm Hearts a novými šampiony jsou Berlin Eagles. Naopak nepostupové páté místo patří Paris Panthers, kteří byli v Rijádu druzí poté, co nestačili jen na Saint Tropez Pirates. Vítěznou sestavu posledního kola GCL tvořili Michael Pender s valachem HHS Calais a Daniel Deusser v sedle hřebce Scuderia 1918 Tobago Z. Jako jediní nezaznamenali během mítinku v Saudské Arábii žádnou penalizaci. V konečném pořadí GCL jsou až desátí. Před nimi skončili devátí Rome Gladiators, osmí London Knights, sedmí Madrid in Motion a šestí Valkenswaard United. 
 
Toto pořadí však již ve vztahu k dalšímu dění nehraje žádnou roli, neboť do Prague Playoffs vstupují všechny týmy s čistím štítem. Rozdíl je pouze v tom, že dvanáct z nich čeká jeden náročný parkur navíc. 
 
Posledním vítězem letošní Longines Global Champions Tour Grand Prix se stal Ir Michael Pender poté, co postoupil s dalšími třemi dvojicemi do rozeskakování. V něm předvedla nejrychlejší jízdu Švédka Malin Baryard-Johnsson s klisnou H&M Indiana. Bohužel zaznamenala jednu chybu a skončila tak až čtvrtá. 
 
Naopak nejpomalejší z bezchybných byl Nizozemec Jur Vrieling na valachovi Long John Silver 3. Časomíra mu v cíli ukázala hodnotu 38,83 a na svého krajana Harrieho Smolderse v sedle valacha Monaco N.O.P. tak ztrácel přes dvě sekundy. I když to bylo stále o devět desetin víc než v případě zmíněného Michaela Pendera startujícího na valachovi HHS Calais, radoval se podobně, jako vítěz, jelikož ten letos vyhrál už podruhé, a tak na Smolderse zbyla poslední zlatá vstupenka do Super Grand Prix při listopadové galashow světového parkuru GC Prague Playoffs. 
  
Do této prestižní soutěže, která se pojede v sobotu 19. listopadu od 20:00 hodin v libeňské O2 areně se nepodívá šampion celé túry, což je samo o sobě velkou raritou. Brit Ben Maher totiž nasbíral do tabulky LGCT nejvíce bodů, aniž by letos jedinkrát vyhrál Velkou cenu. V té největší s astronomickou dotací 1.250.000 eur však na startovní listině nebude. Útěchou mu tak alespoň může být, že se stal rekordmanem tohoto seriálu, neboť je doposud jediný, kdo vybojoval titul šampiona třikrát. Letos mu k tomu stačilo 255 bodů.
 
Poslední závod v Rijádu celkovým pořadím na medailových pozicích žebříčku nezahýbal. Druhý skončil Belgičan Pieter Devos s 244 body. O šest bodů méně má pak třetí Christian Ahlmann. Ti se společně s třinácti dalšími jezdci mohou těšit na již zmíněný zlatý hřeb seriálu. Kvalifikovanými účastníky Super Grand Prix LGCT 2022 jsou Ludger Beerbaum, Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk, McLain Ward a Harrie Smolders. Mclain Ward nahradí Shanea Sweetnama v Super Grand Prix poté, co Shane potvrdil, že se třetí listopadový víkend mítinku v Praze nebude moci zúčastnit kvůli rodinné svatbě.
 
GC Prague Playoffs se koná od 17. do 20. listopadu, a kromě zmíněné sobotní Super Grand Prix LGCT bude mezi hlavní body programu patřit Super Cup GCL. Jak již bylo zmíněno, do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři družstva z šestnácti zúčastněných, jimiž jsou Berlin Eagles, Stocholm Hearts, Prague Lions a Shanghai Swans. Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále a do nedělního finále se probojuje už jen šest týmů.
 

Vert Liberte potvrdil v Ceně prezidenta, že je nejlepším vytrvalcem

Jedna z největších diváckých návštěv letošního roku tvořila v neděli 23. října kulisu předposledního mítinku sezony v Chuchle Areně Praha. V 101. Ceně prezidenta republiky na 3200 metrů se sešlo kvalitní pole jedenácti tříletých a starších vytrvalců.
 
O solidní tempo se na měkké dráze postaral čtyřletý Odsonne, jeden ze dvou svěřenců trenérky Štěpánky Myškové ve startovním poli. Vpředu se držela i Sparkle Shout, naopak favorit Vert Liberte byl ukrytý zhruba uprostřed balíku koní. 
 
Když koně zatočili do cílové roviny, situace se na chvíli vyrovnala a velmi dobře vypadala klisna Wellunca. Pak ale přišel drtivý závěr čtyřletého Vert Liberte. Valach stáje Pegas se začal v závěrečných 200 metrech zbylému poli vzdalovat a v cíli měl k dobru šest délek. Pro žokeje Petra Foreta to bylo již třetí vítězství v Ceně prezidenta republiky, zatímco trenér Dalibor Török a majitel Jiří Trávníček se radovali poprvé. Vert Liberte neprohrál ani ve čtvrtém letošním startu na české půdě a obhájil pozici aktuálně nejlepšího vytrvalce.
 
Už popatnácté se v Chuchle Areně Praha běžela Cena běloušů, dostih na 1600 metrů určený pouze koním bílé barvy. V šestičlenném poli se sešli hned čtyři kvalitní vítězové, kteří se ve finiši postarali o napínavou podívanou. Nejvíce sil měla navzdory druhé nejvyšší nesené hmotnosti 60,5 kg tříletá Shabana. Klisna stáje Lokotrans v sedle s Martinem Laubem nasadila k velké koncovce, a nakonec se prosadila jistě o 3 1/4 délky před další klisnou Rabbit Coulsty a tempařem Pace Manem. Čtvrtý doběhl Ignacius Reilly.
 
V neděli pokračoval také souboj o Lázně Poděbrady Cup. Z trojice nejlepších jezdců průběžného pořadí rovinového šampionátu tentokrát bodovala pouze vedoucí Jiřina Andrésová. V Ceně Fontana Watercoolers na 1400 metrů dovedla k suverénnímu vítězství pětiletého českého odchovance Lucase Warriora. Valach stáje Görgl’s Farm se v cílové rovině odpoutal od soupeřů a druhý Aidensfield dokázal přes veškerou snahu zkrátit svou ztrátu jen na sedm délek. Třetí skončila Frami Hit. Jiřina Andrésová vede v průběžném pořadí Lázně Poděbrady Cupu o tři vítězství nad Vendulou Korečkovou, o další tři body méně má třetí Milan Zatloukal.
 
Andrésová byla blízko dalšího úspěchu v Ceně Elektrizace železnic Praha na 2210 metrů. Ve finiši zaútočila se čtyřletou Maccaiou, ale dlouho vedoucí Pleione v sedle s amatérem Janem Kovářem zmobilizovala síly a triumfovala po boji o krk. Tříletá klisna majitelky MUDr. Evy Nieslanikové tak dosáhla už na třetí letošní vítězství.
 
V Ceně společnosti Ticketlive na 1200 metrů se prosadil nejstarší kůň v poli, již osmiletý Orssio, kterého legendární chuchelský trenér Jaroslav Drlík nasedlal mladé amatérce Anně Lebduškové. Spolehlivý hnědák stáje Hrubý v závěru odskočil o pět délek, na dalších příčkách doběhli Fram a Nátura.
Dalším dílem pokračoval také seriál dostihů pro dvouleté koně českého chovu Fitmin Cup. V Ceně Fitmin Solution na 1400 metrů naznačila potenciál mohutná hnědka Gratulace, kterou pro stáj Luka racing syndicate připravuje Václav Luka mladší. V sedle s Lucií Fialovou triumfovala po boji o krk před Bethany, mezi nejlepší tři se dostal ještě Amigo.
 

Tříletá Queenie předvedla nejlepší výkon při šampionátu ve volnosti

V sobotu 22. října se v Hostouni uskutečnil osmý ročník Šampionátu skoku ve volnosti, kterého se zúčastnilo na sedm desítek dvou až čtyřletých koní. Již tradičně byl rozdělen do šesti soutěžních kategorií podle věku a pohlaví zúčastněných koní. Těch bylo nahlášeno přes sedmdesát, a i když jich několik nakonec nedorazilo, sešla se v hale Dvoru Svržno velmi silná konkurence.
 
Vítězkou soutěže dvouletých klisen se stala Lecram z Hájů, a to díky 8,65 bodům. Chovatelem klisny po 26,31 Lamaze TN z matky po 895 Phill je Václav Žižka z Chebu – Háje. Jen o jednu setinu nižší známku získal dvouletý Callman, jenž tak ovládl tuto věkovou kategorii hřebců a valachů. Tento kůň po hřebci Tallman TN z matky po Caradox patří Nikol Šestákové, ale z úspěchu měl jistě radost i chovatel Jiří Hochman z Velvar. 
 
Nejvyšší známka 9,63 padla v soutěži tříletých klisen. Komise ji udělila Queenii po Quickthago VDL z matky po Toulon, jejíž majitelem a chovatelem je Zucht & Reitsport Allgau z Německa. V soutěži hřebců a valachů stačila tentokrát k triumfu známka 8,69. Udělena byla Tinderovi vh Grenske po otci Quido van het Grenske z matky po Etoulon VDL. Kůň je v majetku Šárky Kopáčkové, chovatelem je Het Grenske z Belgie. 
 
V nejstarších kategoriích padaly opět známky převyšující devět bodů. Nejlepší ze čtyřletých klisen byla Chacoon's Ally – K po Chacoon Blue z matky po 2614 Vals, jejíž chovatelkou i majitelkou je Kamila Jančová. Stradivarius VD po Nixon van´t Meulenhof z matky po Arko III nenašel přemožitele mezi hřebci a valachy díky zisku 9,08 bodů.
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions League