reklama 11A

Equinews: Vítěz Velké pardubické Theophilos ovládl první kvalifikaci

ikonka

Vítěz Velké pardubické Theophilos vstoupil úspěšně do sezony – v Pardubicích ovládl první kvalifikaci. – Karlovarská dvojnásobná míle se stala kořistí hnědáka Cacophonouse. – Aeneas s Janem Kratochvílem obhájil vítězství v Memoriálu Evy Palyzové.
08.07.2020 05:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

SLEDUJTE POŘAD EQUINEWS ZDE - KLIKNĚTE!

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Cesta k Velké pardubické začala, první kvalifikaci získal Theophilos

Dokonalé dostihové počasí a poměrně vysoká divácká návštěva tvořily v sobotu 4. července kulisu Ceny města Pardubic Euro Equus, která otevřela letošní kvalifikační cyklus před 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.
 
Mimořádná sezona poznamenaná pandemií onemocnění Covid-19 se odrazila i na podobě cesty k vrcholu překážkové sezony. Všechny čtyři kvalifikace se tentokrát poběží během letních prázdnin. Řada stájí proto poslala své hvězdy už do první kvalifikace. Kvalitnímu poli vévodil úřadující vítěz Velké Theophilos, který je automaticky kvalifikován a ladí formu před říjnovou obhajobou.
 
V úvodu 5800 metrů dlouhé tratě byl aktivní Lodgian Whistle, ten ale ztratil Jaroslava Myšku na Irské lavici. Iniciativy se poté chopil Mazhilis pod Janem Kratochvílem a postaral se o svižný dostih, v němž nedocházelo k velkým chybám ani kolizím.
 
Theophilos dlouho spokojeně odpočíval v zadní třetině pole. Za malým Taxisem se nicméně dostal na úroveň svého tréninkového kolegy a v posledním oblouku žokej Josef Bartoš nastoupil. Do cílové roviny točil s náskokem tří délek, jenže ve vnější stopě rozhýbal Marek Stromský veterána Hegnuse a favorit se do posledních metrů musel obávat o vítězství.
 
V cíli měl desetiletý svěřenec Josefa Váni náskok pouhého krku, třetí doběhl Player před Dulcarem de Sivolou a Mahonym. Celkem se kvalifikovalo třináct koní.
 
Theophilos běhá v barvách syndikátu Dostihový klub iSport - Váňa, který má přes 250 členů a už tradičně se postaral o nejpočetněji obeslanou dekoraci vítězů. Několik desítek Theophilových majitelů převzalo cenu, další jim tleskali v hledišti.
 

Viděly Karlovy Vary novou hvězdu? Cacophonus využil nízké zátěže

Závodiště v Karlových Varech nabídlo v neděli 5. července jeden ze svých nejslavnějších dostihů. Karlovarská dvojnásobná míle je vedle pražské Ceny prezidenta republiky jedním ze dvou nejdelších jedničkových dostihů rovinové sezony.
 
Tentokrát nabídla novou tvář do tuzemské špičky supervytrvalců. Pětiletý valach Cacophonus, odježděný svou trenérkou Martinou Havelkovou, se v průběhu dostihu držel kolem páté pozice blízko špice ve vnější stopě, než v cílové rovině nasadil k táhlému finiši a bezezbytku využil nízké nesené hmotnosti 51,5 kg.
 
Ještě na distanci mu odolával dlouho vedoucí Barabash, který nakonec udržel třetí místo. Kromě vítěze se před něj dostal ještě český odchovanec Dalandi, v jehož sedle se Jiří Palík sice napracoval, ale nakonec ukořistil druhou příčku. Závěr favorita Dominiqua na vnější straně dráhy tentokrát neměl potřebnou razanci a hnědák stáje Dr. Charvát se musel spokojit se čtvrtou dotací.
 
Havelková, která své koně připravuje třetí sezonu v Chuchle Areně Praha, se raduje z prvního trenérského vítězství na jedničkové scéně.
 
Také ve druhém vrcholu nedělního odpoledne, 17. Letní ceně klisen skupiny Maentiva, se prosadil kůň s aktuální formou. Čtyřletá Tularka ze stáje Statek Blata Český Ráj udržela letošní neporazitelnost a po úspěchu z konce května se znovu prosadila naplno.
 
David Liška vedl svěřenkyni trenérky Heleny Vocáskové v těsném závěsu za vedoucí Given Choice a v závěru bez větších problémů uhájil délkový náskok. Druhá doběhla účastnice Jarní ceny klisen Maverana před do sezony vstupující slovenskou Palmerou. Favoritka Saša s Vendulou Korečkovou v cílové rovině chvíli hledala optimální stopu a ze čtvrtého místa ztrácela na jistou vítězku 3 1/4 délky.
 

Aeneas opět zářil v Lysé. Memoriál Evy Palyzové byl dramatický

V pondělí 6. července se letos poprvé otevřely brány závodiště v Lysé nad Labem. Hlavním dostihem zahajovacího odpoledne byl desátý ročník Memoriálu Evy Palyzové. Jedničkový kros se letos běžel s přívlastkem O pohár hejtmanky Středočeského kraje.
 
Jako první v dostihu překvapivě skončil loni druhý Peintre Elusif, který za živým plotem na protilehlé rovině ztratil Jana Faltejska. K velkému závaru došlo na Irské lavici, kde nejprve spadl třídový Mustamir a přes něj klopýtl polský Nick, který vyklopil žokeje Thomase Boyera.
 
Když pak v posledním okruhu zadržel Josef Bartoš dlouho vedoucí klisnu Silk, pokračovalo už jen kvarteto účastníků. O trhák se pokusil jedenáctiletý Sztorm s Markem Stromským, ale obhájce loňského vítězství Aeneas s Janem Kratochvílem si ho hlídal a před posledním obloukem bylo jasné, že si to o vítězství rozdá tato dvojice.
 
Po zatočení do cílové roviny se zdálo, že šestiletý Aeneas svého soupeře udolá, ale Sztorm srdnatě bojoval dál a nedal favoritovi nic zadarmo. Aeneas musel až do posledních metrů bojovat a nakonec zvítězil o 3/4 délky. Třetí finišoval s odstupem dalších osmi délek český odchovanec Larizano před Tamasem.
 
Pro tmavého hnědáka stáje Statek Blata Český Ráj, který letos vlastní i přihlášku do Velké pardubické, to bylo třetí vítězství kariéry. Jan Kratochvíl triumfoval v Memoriálu Evy Palyzové potřetí za sebou a celkově počtvrté, trenér Josef Váňa získal dokonce šest z deseti dosavadních ročníků.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE