Equinews: Parkuroví jezdci slaví úspěchy. Vítková má medaili z Evropy

ikonka

Druhé místo ve finále Poháru národů Evropské jezdecké federace posunulo Čechy pro příští sezonu do první divize této prestižní soutěže. – Anna Marie Vítek vybojovala na skokovém mistrovství Evropy dětí bronz. Podrobnosti přinášíme v Equinews!
27.07.2021 19:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Češi měli vítězství ve finále EEF Poháru národů na dosah. Dojeli druzí

Čeští jezdci prožívají veleúspěšné období. Zatímco parkurový A-kádr míří na olympiádu do Tokia, tým z B-kádru vybojoval druhou příčku ve finále Poháru národů EEF ve Varšavě. Anna Marie Vítek skončila třetí na evropském šampionátu dětí ve Vilamouře.
 
Do finále Longines Nations Cupu Evropské jezdecké federace ve Varšavě nastupoval Vladimír Tretera v sedle Gangstera van het Noddevelt, Filip Doležal odstartoval s valachem Coup De Coeur GP Madame Z, Alena Machová se představila s klisnou Chacco Bellou a Jan Štětina vzal svoji stájovou jedničku Gylorda.
 
V prvním kole si připsali pouhé čtyři body poté, co jednou chyboval Jan Štětina a škrtal se třináctibodový výsledek Aleny Machové. Vladimír Tretera, na jehož výkon s Gangsterem se právě díváte, dokončil bez penalizace, stejně jako Filip Doležal.
 
Češti tak do druhého kola postupovali ze sdílené první příčky. Druhou nulu si připsal o chvíli později Vladimír Tretera. Penalizaci čtyřmi body za jednu chybu tentokrát inkasoval Filip Doležal, ale Alena Machová ani Jan Štětina již žádný trestný bod se svými koňmi nepřidali. Stejné bodové skóre jako Češi měli i Italové, a tak následovalo napínavé rozeskakování vybraných lídrů.
 
Vladimír Tretera s Gangsterem bohužel chyboval a jelikož Ital Piergiorgio Bucci v sedle Cochella ani do třetice nezaváhal, český tým skončil druhý před týmem Rakouska. I tak se jedná o obrovský úspěch pro české jezdectví. Itálie totiž už je v Divizi 1 FEI Poháru národů, a tak postup pro další sezonu vybojovala Česká republika.
 
To ovšem nebyl jediný mezinárodní úspěch posledních dnů. O skvělý závěr evropského šampionátu v portugalské Vilamouře mladších věkových kategorií v parkurovém skákání se postarala Anna Marie Vítek s Chacco’s Amke. Po celou dobu prokazovala své kvality a ve finále dětské kategorie se dokonce rozeskakovala o zlato. Čas by na výhru stačil, ale po chybě z toho byl nakonec bronz.
 

Kritéria mladých koní pokračovala v Suché. Nejlepší byl Cattani 1

Ve středu 21. července se v Suché u Litomyšle konalo další kolo seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. Nejvyšší známku udělil komisař Luboš Kozák až v úplném závěru sportovního dne, kdy vyhrál domácí reprezentant. 
 
V soutěži pro čtyřleté klisny byla nejvýše hodnocena zástupkyně českého chovu Lulu 2 s Kateřinou Benediktovou v sedle. Otcem klisny je Lord Weingard. Stejná jezdkyně prezentovala i vítěze kategorie čtyřletých hřebců a valachů Locarda-H, jehož otcem je Lordanos.
 
V kategorii pětiletých klisen si nejlépe vedla Cara Mia 2 po Caruso Medimade. V Suché jí představil Zdeněk Jarka. Hanoverský hřebec Quadis II po Quaid FRH s Miroslavou Škanderovou v sedle dostal nevyšší hodnocení mezi hřebci a valachy narozenými v roce 2016.
 
Šestiletá česká klisna Ketty-H, jejímž otcem je Aristo Z, se stala vítězkou ve své kategorii. Na úspěchu se podílela jezdkyně Jana Vaníčková. Nejvyšší hodnocení mítinku padlo v kategorii šestiletých hřebců a valachů. Známku 25,700 dostal valach Cattani 1 po Color Of Love, jehož sedlal Jiří Skřivan.
 

Prause po roce obhájil vítězství v Letní ceně Chuchle Areny Praha

V neděli 25. července se v pražské Velké Chuchli odehrála parkurová Letní cena Chuchle Arena Praha. Pro účastníky byl připravený kurz s překážkami do 145 centimetrů s finále pro deset nejlepších dvojic. Tři z nich startovaly v německých barvách.
 
Nejlépe vyšlo základní kolo německému jezdci Hardymu Heckelovi s DSP Lenou, který dovezl do cíle nulu v nejkratším čase. Jenže ve finále dvakrát chyboval a klesl na konečnou sedmou příčku. Šestý dojel Ondřej Nágr. V sedle klisny D´Amelusiny shodil v první jízdě jednu překážku a v následném finále už nezaváhal. 
 
Stejný scénář mělo i vystoupení Jiřího Hrušky s Reiky, jeho finálový čas byl však o čtyři sekundy rychlejší, a tak se zařadil na pátou příčku. Zkušený český reprezentant obsadil i čtvrté místo, a to s klisnou Aquarelou B, se kterou dovezl v součtu rovněž čtyři trestné body.
 
Na pomyslné stupně vítězů vystoupala juniorka Petra Pařenicová. Ta sedlala holandského valacha Evergreena P, s kterým shodila jen jednu překážku v základním kole. Václav Horký se svou stájovou jedničkou klisnou Asile de Paix patřil ke dvěma účastníkům, kterým se podařilo překonat oba parkury bez chyb. Jeho finálový čas měl hodnotu 51,97 sekundy, což mu vyneslo druhé místo.
 
Druhým bezchybným účastníkem byl Manuel Prause. Německý reprezentant v sedle Cascady projel cílem rozhodujícího kola v čase o téměř devět sekund kratším, a podruhé v kariéře se radoval z triumfu v pražské Letní ceně.
 
Foto: FEI/Leanjo de Koster
Zdroj: oficiální fotobanka FEI