Equinews: Cena Olomouce pro Žáka. V Hradištku vyhrávali potomci Arista

ikonka

Tři ze šesti soutěží Kritéria mladých koní vyhráli v Hradištku u Sadské potomci plemenného hřebce Arista Z. – Slovák Michal Žák zářil v Ceně města Olomouce. – Pražská Chuchle hostila národní šampionát shetlandských pony. Podrobnosti nabízí Equinews!
14.07.2020 09:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB

PODÍVEJTE SE NA POŘAD EQUINEWS ZDE - KLIKĚNTE!

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Při KMK v Hradištku úspěšní potomci Arista. TOP známka pro Gipsy Love

Seriál Kritérium mladých koní se přehoupl do své druhé poloviny, která odstartovala v Hradištku u Sadské. Na kolbišti se postupně vystřídala necelá stovka koní, přičemž hned ve třech soutěžích zvítězili potomci plemenného hřebce Arista Z.
 
Na programu Kritéria mladých koní v Hradištku bylo tradičně šest soutěží pro čtyř až šestileté koně. V kategorii čtyřletých klisen se komisařovi Romanu Drahotovi nejvíce líbila Laomi W po otci Connet v sedle s Petrou Charvátovou, jež získala necelých 25 bodů. O čtyři desetiny více, konkrétně tedy 25,3 bodu, obdržel Ares RVP po Aristovi Z mezi čtyřletými hřebci a valachy, jehož prezentoval Pavel Holešovský.
 
Z dalšího triumfu potomků Arista Z se radoval jeho někdejší jezdec Jiří Hruška v soutěži pětiletých klisen, kdy jím sedlaná Evrista obdržela hodnocení 25,5 bodu. Z pětiletých hřebců a valachů dopadl nejlépe Carnelian po Comm Il Faut s Kateřinou Veselovskou. Jeho známka se o jednu desetinu přehoupla nad číslovku 26. 
 
Vůbec nejvyšší hodnocení ovšem dostala šestiletá Gipsy Love po Guidam Sohn s Václavem Horkým. Roman Drahota jí udělil 27,5 bodu. V závěru dne opět sbíral vavříny Jiří Hruška – tentokrát s Arispotem, který je (jak jinak) po Aristovi Z. Komisař Roman Drahota velmi kladně hodnotil celou skupinu šestiletých hřebců a valachů.
 

Zvára při rozcvičce s Cento Lanem skončil v Olomouci druhý. Vyhrál Žák

Cena města Olomouce přilákala dvě desítky soutěžních dvojic, mezi nimiž nechyběl člen reprezentačního A-kádru Ondřej Zvára se svojí stájovou jedničkou Cento Lanem Arcus, jehož to byly první závody po koronavirové pauze.
 
Do rozeskakování hlavní soutěže třídenního mítinku postoupilo sedm dvojic, ale téměř žádné se nepodařilo bezchybnou jízdu na zkráceném parkuru zopakovat. 
 
Druhý od konce startoval zmíněný Ondřej Zvára s Cento Lanem. Potenciální člen reprezentačního družstva pro olympijské hry v Tokiu se představil ve výborné formě, ale přesto se neubránil na předposledním skoku lehké chybě. I tak průběžně vedl, neboť čas 37,80 byl v kombinaci se čtyřmi trestnými body stále nejlepším výsledkem.
 
Do celkového pořadí mohl zasáhnout již jen Michal Žák v sedle Full Swinga BH. Slovenský jezdec věděl, že může jet na jistotu a k prvenství mu stačí zajet bez chyby a v časovém limitu. To se mu nakonec podařilo a mohl se radovat z první a třetí příčky, na níž dosáhl s Flashdencerem. Ten jednou chyboval a cílem projel v čase 38,34.  Ondřej Zvára s Cento Lanem tedy nakonec skončil druhý, ale jelikož se jednalo především o tréninkový start, s výkony svého svěřence byl spokojen.
 
Úvodní foto Jenda Andrash / ESC Olomouc
 

Chuchle hostila šampionát shetlandských pony. Dorazily jich desítky

V pražské velké Chuchli se v sobotu 11. července uskutečnil Národní šampionát shetlandských pony. Akce, na jejíž přípravu měli pořadatelé jen několik týdnů, proběhla velmi úspěšně a dorazilo téměř šedesát koňských účastníků.
 
Průběh šampionátu krátce shrnula předsedkyně Svazu chovatelů shetlandských pony Petra Šarochová.