reklama 11D

Enable podruhé Koněm roku. Cenu získal i šampion bojující s rakovinou

ikonka

Pět z šesti posledních evropských Koní roku trénoval John Gosden, letošní Cartier Awards podruhé v kariéře ovládla Enable. V rámci ceremoniálu v Londýně byl oceněn i bývalý irský žokej Pat Smullen za svou neúnavnou činnost v boji s rakovinou.
13.11.2019 12:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Pětiletá hnědka Enable byla podruhé v kariéře zvolena evropským Koněm roku v rámci výročních Cartier Awards. Vyrovnala tak bilanci svého stájového kolegy Frankela a další hvězdné klisny Ouija Board.
 
Vlastní odchovankyně Khalida Abdullaha byla na úterním galavečeru v Londýně zároveň vyhlášena nejlepším starším koněm, čímž navýšila celkový počet svých titulů při Cartier Awards na pět.
 
"Je úžasné, že princ Khalid Abdullah ponechává svou hvězdu nadále v tréninku. Kromě třetího vítězství v Ceně vítězného oblouku tak zůstává i ve hře o rekordní třetí titul Koně roku," řekl listu Racing Post dostihový poradce Cartieru Harry Herbert.
 
Kromě Enable byli na prestižní cenu nominováni Blue Point, Magical, Star Catcher, Stradivarius a Waldgeist.
 

Video: Zůstat v Česku, nebo odejít? Každý žokej to má jinak, říkají Janáček a Verner

 
Je to popáté za posledních šest let, co vítěze hlavní ceny Cartier Awards připravuje John Gosden. V předchozích letech se radoval prostřednictvím Kingmana (2014), Golden Horna (2015), Enable (2017) a Roaring Liona (2018).
 
Gosdenovi se letos dařilo i v dalších kategoriích. Získal také ocenění pro nejlepšího tříletého hřebce (Too Darn Hot), tříletou klisnu (Star Catcher) a vytrvalce (Stradivarius).
 
Stáj Godolphin bodovala prostřednictvím šampiona sprinterů Blue Pointa a neporaženého Pinatuba, který je nejlepším dvouletým hřebcem. Šampionkou dvouletých klisen byla vyhlášena Quadrilateral, trénovaná Rogerem Charltonem pro Khalida Abdullaha.
 
"Sedm z osmi koňských oceněných jsou produkty owner-breedderů, kteří tvoří důležitou osu našeho sportu. Blahopřeji princi Khalidu Abdullahovi, šejku Mohammedovi, Bjornu Nielsenovi, Anthonymu Oppenheimerovi a lordovi a lady Lloyd-Webberovým," dodal Herbert.
 
Zvláštní cenu v rámci letošních Cartier Awards získal bývalý žokej Pat Smullen za své jezdecké úspěchy i neúnavnou charitativní činnost. Devítinásobný irský šampion j musel ukončit kariéru kvůli rakovině prostaty. Od té doby se mu podařilo vybrat přes 2,5 milionu eur na výzkum této nemoci.
 
 
Výrazný podíl na tom měl zářijový charitativní dostih, kterého se na Smullenovo pozvání zúčastnilo devět bývalých špičkových žokejů v čele s A. P. McCoyem.
 
"Musíte tomu čelit. Co jiného vám zbývá, lehnout si a vzdát to? To nemůžete," řekl Smullen.
 
Cartier Awards se udělují na základě počtu bodů dosažených v blacktype dostizích, hlasování novinářů a handicaperů a divácké ankety Racing Postu, Daily Telegraphu a televize ITV.
 
 
Foto: France Galop




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE