reklama 11A

Elliott potvrdil autentičnost nevkusné fotky, hlavní klient ho podržel

ikonka

Hvězdný překážkový trenér Gordon Elliott se nechal vyfotit na mrtvém koni. Starší snímek se o víkendu dostal na Twitter a šokoval nejen dostihovou veřejnost. Irská autorita zahájila vyšetřování, od Elliotta se již distancovala firma Betfair.
01.03.2021 13:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Dobré jméno jednoho z nejúspěšnějších překážkových trenérů současnosti Gordona Elliotta se během několika desítek hodin ocitlo v troskách poté, co byl v sobotu masivně sdílen na Twitteru šokující záběr z jeho tréninkového střediska. Elliott na něm s úsměvem pózuje vsedě na mrtvém koni.

Irská dostihová autorita Irish Horseracing Regulatory Board (IHRB) obratem zahájila vyšetřování, jehož průběh pozorně sleduje i British Horse Racing Authority (BHA). Prvotní spekulace, že se jedná o fotomontáž, vyvrátil v neděli večer samotný Elliott, který se za nevkusný snímek omluvil.

Trenér dvojnásobného vítěze Velké národní Tiger Rolla pod tlakem veřejného mínění přiznal, že se jedná o starší záběr z jeho centrály Cullentra House Stables.

"Hluboce se omlouvám za veškeré znechucení, které tento snímek vyvolal a chci kategoricky ujistit, že welfare každého koně v mé péči je naprosto prvořadé ve všem, co v Cullentra House Stables děláme," uvedl Elliott ve svém stanovisku.

 

Čtěte také: Do Českého derby přihlášený Global Man doběhl čtvrtý v Lyonu

 

"Předmětný snímek byl pořízen před nějakým časem a došlo k tomu poté, co jeden kůň náhle podlehl v ranní práci infarktu. Je mi jasné, že ta fotka působí bezcitným dojmem, ale nic nemůže být vzdálenější pravdě. Byly to smutné chvíle jako pokaždé, když odejde některý z mých svěřenců," uvedl dále.

"Moje počáteční reakce byla postarat se o odvoz mrtvého těla. Stál jsem nad koněm a čekal na pomoc. Jak si vzpomínám, zazvonil mi telefon a já jsem se bezmyšlenkovitě během telefonátu posadil. Slyšel jsem křik od svého týmu a gestem jsem je upozornil, aby počkali, než dokončím hovor. Tyto souvislosti teď mohou působit triviálně a neoslabí obavy mnoha lidí v dostihovém světě i mimo něj. Nemohu se dost omluvit všem, kdo pracují s koňmi a milují je, a každému, komu ten snímek ublížil." uzavřel Elliott s tím, že ve všech ohledech spolupracuje na vyšetření IHRB.

Kauza vyvolala znechucení a šok napříč irskou a britskou dostihovou scénou. IHRB ujistila, že brzy předloží závěry šetření a veřejně se již vyjádřila i BHA. "Doufáme, že irské autority brzy potvrdí, jak tento šokující záběr vznikl. Respekt ke koním je základní hodnotou našeho sportu, zcela v rozporu s tím, co zachycuje tato fotografie. IHRB nás ujistila, že vyšetřování bude provedeno co nejrychleji a že nás o něm bude obratem informovat," citoval list Racing Post mluvčího BHA.

Přestože Elliott zřejmě nijak nepochybil, pokud jde o samotnou smrt koně, jeho skandální póza na záběru se ocitla pod tvrdou kritikou členů dostihové scény i veřejnosti. Další olej do ohně pak přilil svým nepříliš přesvědčivým vysvětlením situace. Dostihové osobnosti jako někdejší vítěz Velké národní Mick Fitzgerald, ale i mnoho uživatelů sociálních sítí vyčetli Elliottovi naprostou absenci úcty vůči mrtvému zvířeti a poškození dobrého jména dostihového sportu.

Gigginstown zůstává, Betfair odchází

Právě tento tlak, jemuž dosud populární trenér čelí několik dní před svými 43. narozeninami a pár týdnů před cheltenhamským festivalem a Velkou národní, je pro jeho další kariéru ještě větším problémem než případný trest od dostihových autorit. Již nyní přišel o svého dlouholetého sponzora. Sázková společnost Betfair v pondělí známila, že trenér už nebude jejím ambasadorem.

"Oceňujeme, že Gordon celé věci hluboce lituje a že se za svůj špatný úsudek omluvil, ale jeho čin je hluboce v rozporu s hodnotami značky Betfair i jejích zaměstnanců. Proto jsme se rozhodli naše spojení s Gordonem s okamžitou platností ukončit," uvedla společnost v tiskové zprávě.

Hlavní klient Gigginstown House Stud bratrů O'Learyových naopak vyjádřil svému trenérovi podporu.

"Eddie a já jsme byli hluboce zklamaní nepřijatelnou fotografií, která se o víkendu objevila na sociálních sítích. Péče o všechny naše koně a jejich welfare jsou klíčové pro všechny naše trenéry. Čas od času bohužel dochází ke zraněním či fatalitám a očekáváme, že se v každém takovému případě postupuje s maximální péčí a pozorností, kterou si zaslouží. Vždy jsme kladli důraz na to, aby zvířecí welfare bylo v centrále Cullentra hlavní prioritou zaprvé, zadruhé i zatřetí. Od zázemí střediska až po brilantní tým lidí vedený Gordonem, naši koně jsou trénovaní s maximální péčí a důrazem na jejich blaho bez ohledu na vynaložené prostředky. Akceptujeme, že snímek byl žalostnou, ale chvilkovou chybou Gordonova úsudku, na druhou stranu máme patnáctiletou zkušenost s jeho starostlivostí a pozorností, kterou věnuje zdraví našich koní. Všichni děláme chyby, důležité je, abychom se z nich poučili a neopakovali je. Akceptujeme Gordonovu upřímnou a bezvýhradnou omluvu a budeme jeho i jeho tým nadále podporovat, aby se zotavili z tohoto hluboce politováníhodného incidentu," napsal Michael O'Leary.

Další důležitý majitel Cheveley Park Stud počká na závěry vyšetřování IHRB. "Jsme šokováni a znechuceni snímkem, který se objevil na sociálních sítích. S dalšími komentáři nicméně vyčkáme na výsledky šetření IHRB," uvedl hřebčín ve stanovisku.

Gordon Elliott působí v irském hrabství Meath. Začínal jako amatérský jezdec u Martina Pipea, ale brzy začal trénovat a proslavil se v pouhých 29 letech, když připravil vítěze Velké národní z roku 2007 Silver Birche. Od té doby přidal další dva úspěchy ve slavném dostihu díky hvězdnému Tiger Rollovi a 32 vítězství na National Hunt Festivalu v Cheltenhamu.

Jako dvorní trenér Gigginstown House Stud se vypracoval v jednoho z nejvlivnějších překážkových trenérů současnosti, doma v Irsku pravidelně soupeří s legendárním Williem Mullinsem. Kromě Tiger Rolla patří mezi jeho nejznámější svěřence Don Cossack, Apple's Jade, General Principle či Delta Work.

Foto: Gordon Elliott Racing

Měl by být Gordon Elliott distancován za poškození dobrého jména dostihového sportu?

celkem hlasů: 393

Hlasování skončilo.

Ano 233 / 59.29%
Ne 108 / 27.48%
Nevím 52 / 13.23%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE