reklama 11A

Elliott nesmí startovat v Anglii. Budu platit do konce života, říká

ikonka

Gordon Elliott poskytl listu Racing Post první rozhovor poté, co se na veřejnost dostal nevkusný záběr na mrtvém koni. Britská autorita mezitím trenérovi zakázala startovat na svém území a Cheveley Park Stud jako první velký majitel stahuje své koně.
02.03.2021 14:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A

Trenér Gordon Elliott se prozatím nesmí se svými koňmi účastnit britských dostihů, rozhodla v pondělí British Horseracing Authority (BHA). Definitivní verdikt padne po skončení vyšetřování Irish Horseracing Regulatory Board (IHRB), oznámila britská autorita.

"British Horseracing Authority neumožní irskému trenérovi Gordonu Elliottovi startovat s koňmi ve Velké Británii, zatímco irské autority zkoumají inkriminovaný snímek. BHA uznává, že pan Elliott je držitelem licence v Irsku, jehož řídící organizace provádí vlastní šetření. Pan Elliott nicméně přihlásil koně do britských dostihů, a tak se na něj vztahuje britský dostihový řád," uvedla BHA.

Šampion irských překážkových trenérů tak čelí prvním dopadům kontroverze, kterou o víkendu vyvolalo zveřejnění starší fotografie, na níž Elliott pózoval vsedě na mrtvém koni. Jako první z velkých majitelů zareagoval v úterý ráno Cheveley Park Stud, který stěhuje osm svých koní k Williemu Mullinsovi a Henrymu de Bromhead. Druhý zmíněný se stane novým trenérem neporaženého Envoi Allena, favorita Marsh Novices' Chase v Cheltenhamu. Elliott odevzdal na festival celkem 104 přihlášky včetně dvojnásobného vítěze Velké národní Tiger Rolla.

 

Čtěte více: Elliott potvrdil autentičnost nevkusné fotky, hlavní klient ho podržel

 

List Racing Post v úterý zveřejnil exkluzivní rozhovor, v němž se trenér opět omluvil a vyjádřil lítost nad celou aférou. Mimo jiné řekl, že za tento "moment šílenství" bude platit do konce života.

"Je to neomluvitelné. Budu potrestán a zcela to chápu. Ale úplně mi láme srdce číst a slyšet, že nemám respekt vůči svým koním. Nic nemůže být vzdálenější pravdě. Můj celý život se už od dětství odvíjí kolem koní. Neznám nic jiného a koně jsou všechno, co mám. Začínal jsem z ničeho a postavil jsem sen," řekl Elliott. "Pyšníme se tím, že péče o koně v naší stáji splňuje ty nejvyšší standardy a welfare vždy patřilo mezi mé hlavní priority. Hodně jsem investoval do výběhů koní s dýchacími problémy, máme masážní zařízení, polstrované boxy, dokonce koně pravidelně bereme na pláž."

"Když se vám začne před očima hroutit váš svět, je to strašidelné. Jen doufám, že lidé pochopí, jak moc mi je to líto a najdou nějaký způsob, jak mi odpustit to, co jsem udělal. Mohu zaručit, že nic podobného se už žádnému zvířeti nestane, živému ani mrtvému," dodal.

Elliott zároveň potvrdil, že koněm na diskutovaném záběru byl tehdy sedmiletý valach Morgan. Čtyřnásobnému vítězi se před dvěma lety stalo osudným srdeční aneurysma. O tom, kdo snímek zveřejnil a v jakém vztahu byl k trenérovi, zatím nejsou publikovány žádné ověřené informace.

Samotný Elliott se o sdílení snímku dozvěděl na sobotních dostizích ve Fairyhouse a nejprve si myslel, že se záběrem nemá nic společného. "Jenže pak jsem tu fotku viděl a vzpomněl jsem si na ni. Hodně lidí mi radilo, abych řekl, že jde o fotomontáž, ale v životě jsem se vždy řídil podle zásady, že jakmile začnete lhát, budete lhát do konce života. Hned mi došla vážnost situace a hlavou mi projelo všechno, kvůli čemu jsem tak dřel. Svou stáj jsem koupil před devíti lety, tenkrát jsem na to neměl ani dost peněz. Musel jsem hodně pracovat, abych se dostal tam, kde jsem dnes."

Bez ohledu na konečný verdikt irské dostihové autority a dočasný zákaz startů na britském území si v tuto chvíli lze jen těžko představit, že Elliottova kariéra bude v dohledné době moci pokračovat stejným způsobem jako dosud. Ačkoli hlavní majitel v jeho středisku Gigginstown House Stud se za něj postavil, řada dalších účastníků dostihového provozu se od něj důrazně distancovala.

Elliottovo jednání hromadně odsoudili například britští trenéři prostřednictvím Národní trenérské asociace. "Od neděle nás kontaktují rozčilení členové vyjadřující zhnusení nad snímkem Gordona Elliotta. Distancujeme se od chování znázorněného na fotografii a chceme vyjádřit, jak hluboce zastáváme hodnoty péče, respektu a lásky k dostihovým koním. Právě tyto hodnoty jsou předpokladem pro důvěru veřejnosti v náš sport a jsou nezbytné pro budoucí prosperitu všech, kdo pracují v dostihovém sportu," prohlásila asociace.

V podobném smyslu se vyjádřila i nezávisle na dostihových autoritách fungující Horse Welfare Board, která nově dohlíží na standardy welfare a osudy dostihových koní v britském turfu.

Ilustrační foto: britishhorseracing.com




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE