EJC má další hvězdu! Nagano Gold dohlášen do Velké ceny českého turfu

ikonka

Kůň roku 2019 a 2020 Nagano Gold se po čtyřech letech vrací na české dráhy. Sedmiletý hřebec stáje Syndikát V3J byla dodatečně přihlášena do EJC Long - 43. Velké ceny českého turfu a ozdobí svou účastí sedmý ročník Evropského poháru žokejů.
16.09.2021 13:30  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Evropský pohár žokejů letos kromě špičkových žokejů z deseti různých zemí nabídne také velkou koňskou hvězdu. Po téměř čtyřech letech poběží na českém území dvojnásobný Kůň roku Nagano Gold, který byl ve čtvrtek dohlášen do Hrubymoving EJC Long - 43. Velké ceny českého turfu.

Nejvýše hodnocený kůň v českém tréninku minulých dvou sezon narazí v sobotu 25. září na čtveřici soupeřů, tím pátým bude jeho stájový a tréninkový kolega Premier Lion.

"Myslíme si, že nastal čas Nagano Golda opět ukázat českému publiku, které si to za svou věrnost dostihovému sportu i skvělou atmosféru na Evropském poháru žokejů zaslouží. Čtyři roky tady nebyl, objel svět a udělal obrovský kus práce. V těch top dostizích už nemá co dokazovat. Loni dobyl Varšavu, předtím se ukázal v Ascotu, Paříži nebo Deauville, a celou dobu mu u nás fandilo hodně lidí," řekl trenér Václav Luka mladší.

 

Čtěte více: Publikum EJC je skvělé. Plný dům žene kupředu každého, říká Janáček

 

"Nagano Gold má svůj věk, mladší a rychlejší už nebude. V zahraničí mezitím vyrostly hvězdy mladší generace a bude stále složitější je porážet. Okolnosti se zkrátka sešly a kde jinde tohoto koně doma ukázat než na Evropském poháru žokejů, největší rovinové akci u nás," dodal Luka.

Hřebec stáje Syndikát V3J naposledy startoval v Česku 1. října 2017, kdy pod Davidem Liškou ovládl velmi lehce o 4 1/2 délky klasický St. Leger. Celkem dosud absolvoval 29 dostihů, z toho sedmkrát zvítězil a na dotacích vyběhal 8,2 milionu korun. Nejvíce si rozuměl s Christophem Soumillonm, ale v jeho sedle se vystřídaly i další žokejské hvězdy jako Mickael Barzalona, Gérald Mossé, Maxime Guyon, Vincent Chéminaud a Theo Bachelot.

Evropského poháru žokejů se naposled zúčastnil jako tříletý, kdy finišoval pod Sebastienem Maillotem šestý právě v EJC Long - Velké ceně českého turfu. Jako dvouletý byl sedmý v Gerschově memoriálu s Janem Rájou. V dalších letech byla jeho účast na EJC několikrát zvažována, ale nakonec vždy dostaly přednost starty v západní Evropě.

Největšími úspěchy sedmiletého hnědáka zůstávají dvě listed vítězství v Longchamp a ve Vichy a deset dotovaných umístění na grupové scéně. Loni mu jen o krk uniklo vítězství v grupě 1 Grand Prix de Saint-Cloud a v roce 2019 skončil senzačně druhý v Hardwicke Stakes na mítinku Royal Ascot. Ve střední Evropě loni vyhrál Wielkou Warszawskou.

Letos má zatím na kontě pět startů ve Francii. Na jaře byl pátý Grand Prix de Chantilly a při jediném startu na scéně grupy 1 skončil sedmý v Grand Prix de Saint-Cloud. V létě byl přesměrován na supervytrvalecké tratě kolem tří kilometrů, na nichž finišoval o půl délky druhý v listed Prix du Carrousel a následně pátý v grupě 3 Prix Gladiateur.

Kromě Koně roku 2019 a 2020 ve čtvrtek přibylo na seznam kandidátů nejbohatšího rovinového mítinku české sezony ještě pět dalších koní. Do hlavního dostihu EJC Leram Million o 1,2 milionu korun byla dohlášena trojice Mowaeva, Salar Island a Zelote. Do EJC Lokotrans Middle je dodatečně nominován vítěz Velké ceny Prahy Billabong Cat a v Gerschově memoriálu nově figuruje Josephino.

Zdroj: tisková informace Evropského poháru žokejů

Foto: Pavla Pechmanová