Dvojitý Světový pohár v Basileji. Chystá se návrat velké koňské hvězdy

ikonka

Během druhého lednového víkendu se uskuteční v Basileji závody Světového poháru, a to hned ve dvou disciplínách. Do Švýcarska zamíří parkurová i drezurní špička. Do soutěží by se tam po zranění měl vrátit jeden z nejlepších koní světa.
10.01.2023 16:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

 
Švýcarská Basilej se stane od 12. do 15. ledna dějištěm Světového poháru, a to v parkurovém skákání i drezuře. Mítink se koná po tříleté odmlce, jíž způsobila pandemie koronaviru. O to větší zájem o návštěvu akce v St. Jakobshalle se dá očekávat.
 
Skokový program nabídne celkem devět soutěží. První vrcholem bude Grand Prix do 160 centimetrů, jež se pojede 13. ledna. Nejočekávanější soutěží pak bude stejně obtížný Longines FEI World Cup bodovaný do Západoevropské ligy FEI. Ten bude připraven na neděli.
 
Soupiska účastníků je plejádou nejlepších současných jezdců. Téměř kompletní sestava z top 10 světového žebříčku má Basilej jako svůj cíl. V přihlášce je světová jednička Švéd Henrik von Eckermann, domácí Martin Fuchs, který drží druhou příčku. Nechybí Francouz Julien Epaillard, Nizozemec Harrie Smolders, Brazilec Marlon Modolo Zanotelli nebo německý reprezentant Daniel Deusser. 
 
Vedle nich pak nastoupí celá řada sportovců, kteří patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně k vidění na evropských kolbištích.
 
 

Návrat Showtimea

Body do Světového poháru budou v Basileji sbírat také drezurní jezdci. A i v této disciplíně se mají fanoušci na co těšit. Své výkony předvede zlatá individuální dvojice z Tokia Jessica von Bredow-Werndl a TSF Dalera, jež bude patřit k největším favoritům. Na paty jí budou šlapat krajanky Isabell Werth na DSP Quantaz a Dorothe Schneider. Ta osedlá po pauze vynucené zraněním svou jedničku Showtimea FRH. 
 
Hnědák startoval se Schneider na olympijských hrách v Tokiu 2021, kde byl součástí zlatého družstva. Poté následovala přestávka a návrat při národním německém šampionátu v červnu 2022 v Balve. Jenže hned o pár dní později odstoupila dvojice v průběhu CDI4* Cáchy a následovalo další léčení. V Basileji se tedy objeví opět po více než půl roce.
 
Do nejužší špičky patří z přihlášených třeba také Dánka Nanna Merrald Rasmussen, Švéd Patrik Kittel nebo nizozemská reprezentantka Dinja van Liere.
 
Zdroj: CHI Classics Basel
 
Foto: Liz Gregg / FEI