Dufek: Dostat se do Dubaje nebylo snadné. Pozvánka do Rijádu platí

ikonka

Po Ponntosovi zasáhne v pátek do dostihového dění v Dubaji i čtyřletý Josephino. Jeho majitelé Jana a Josef Dufkovi mají aktuálně početný lot v Cagnes-sur-mer a potvrzena je cesta Stronger Together do Rijádu. "Jsou to skvělé zprávy," říká Dufek.
25.01.2023 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Josef Dufek sedí v pokoji na Azurovém pobřeží, k moři to má asi sedmdesát metrů. Vlastně je to především rodinná dovolená, první po patnácti letech. Šéf fotbalové Mladé Boleslavi však zároveň zažívá spolu s manželkou Janou období, o kterém mohly předchozí generace českých dostihových majitelů jen snít.

Růžovo-bílé barvy Dufkových se v rozmezí jednoho měsíce představí v Dubaji, Saúdské Arábii a ve Francii. "Pro nás startuje sezona ve středu v Cagnes-sur-mer, kde vyběhnou tři naši koně. Hned další den debutuje Ganibet, v pátek máme Josephina v Dubaji a toto pondělí přišla definitivní pozvánka pro Stronger Together do Rijádu. To všechno teď znamená obrovskou administrativu. Musím vyzdvihnout práci trenérky Ingrid Janáčkové Koplíkové a jejího týmu, klobouk dolů," řekl Dufek ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Na Azurovém pobřeží mají Dufkovi aktuálně osm koní. "Zvolili jsme cestu přes Cagnes-sur-mer, protože v Česku momentálně nejsou úplně ideální podmínky na přípravu. Chystají se sem ještě klisny Fame Stars a Totally Gold, kterým možná ke konci mítinku najdeme dostihy, ale většina naší stáje tady absolvovuje vyloženě přípravu na jarní sezonu," vysvětluje Dufek.

 

Čtěte také: Začalo to v Santa Anitě. Jak Frankie Dettori objevil létající seskok

 

Už v pátek večer vstoupí do dubajské sezony čtyřletý Josephino, kterého v Meydanu čeká handicap Longines Record Collection (1400 m, 75 000 dolarů). V jeho sedle bude stejně jako při dvou loňských triumfech ve Francii Theo Bachelot a podle ratingu se český zástupce nachází přibližně v polovině desetičlenného pole.

"V životě by mě nenapadlo, že někdy budeme startovat v Dubaji. Je to skvělá zpráva pro český dostihový sport, že jsou naši koně pozváni, protože není jednoduché se vůbec kvalifikovat. Musíte splnit ratingy, dostat pozvánku a je to dlouhá cesta se spoustou administrativy včetně krevních testů 30 dní před odletem, které se odesílaly do Německa. O to je to sladší, že se to podařilo," konstatuje Dufek, který vysoce oceňuje i výpravu šampiona sprinterů Ponntose, letos již třetího v dubajském listed.

Josephino dorazil již na konci prosince a Janáčková Koplíková se mu rozhodla dát maximální prostor pro aklimatizaci.

"Po příletu si Josephina převzali ošetřovatelé. Byl dva dny v karanténě, absolvoval přijímací testy a postupně se zapojil do tréninkového procesu, začal prací v bazénu. K našemu asistentovi jsme dostali přidělené dva místní ošetřovatele, kteří se o koně fantasticky starají a máme tam veškerý komfort. Stáje jsou klimatizované, každý den se dezinfikují, všude absolutní čistota," řekl Dufek v podcastu na EquiRadiu.

Český tým věří, že Josephinovi budou dubajské podmínky vyhovovat. "Hodně jsme stáli o to, aby ho po dvou vítězstvích v Chantilly opět jel Theo Bachelot a jsme rádi, že nám vyhověl a přesunul se z Japonska do Dubaje. Dráha je samozřejmě trochu jiná dráha než ve Francii, je rychlejší a podle našich zpráv připomíná spíše americký písek, ale Josephino má rád rychlé dostihy a věřím, že se bude pohybovat v horní polovině výsledkové listiny," doufá Dufek.

 

Čtěte více: Česká mise v Rijádu? Nejbohatší dostih světa slibuje silnou účast

 

V Cagnes-sur-mer se mezitím připravuje druhý z loňského Českého derby Stronger Together na expedici do Rijádu. Hnědákova účast v půl milionem dolarů dotovaném Saudi International Handicapu na 2100 metrů v rámcovém programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu se zdá být na dobré cestě.

"V pondělí podvečer přišlo definitivní pozvání. Stronger Together má odlétat 18. února z Lutychu, dostih se poběží 24. února," potvrdil Dufek.

Na snímku: Josephino v Dubaji, foto poskytl Josef Dufek