Důchodce v sedle i generace U25. To nej ve finále World Cupu v Lipsku

ikonka

Konečně! Finále Světového poháru bylo v roce 2020 a 2021 zrušeno kvůli pandemii, letos se tato vrcholná akce vrací. Pod jednou střechou se sejde skoková, drezurní, vozatajská i voltižní špička. To všechno navíc českým fanouškům na dosah.
02.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Finále Světového poháru patří vedle kontinentálních a světových šampionátu vždy mezi absolutní vrcholy sezony. V letech 2020 a 2021 byly tyto závody zrušeny kvůli opatřením souvisejícím s covidem-19, a tak se ho letos dočkají jezdci i diváci po dlouhé tříleté odmlce.
 
Termín je stanoven na 6. až 10. dubna a dějištěm akce se stane Lipsko, kam to nemají čeští fanoušci daleko. A tentokrát se na jednom místě a v jednom víkendu pojede o trofeje v parkurech, drezuře, voltiži a čtyřspřeží. Pojďme si připomenout historii finálových mítinků a podívejme se, na koho se můžeme těšit.
 
 

Parkury v číslech

 

42

Finále série World Cup 2022 v parkurovém skákání v Lipsku je už dvaačtyřicáté v historii. Nebýt pandemie covidu-19, bylo by toto číslo ještě o dva ročníky vyšší. Poprvé se jelo v roce 1979 v Göteborgu a historicky prvním vítězem byl Rakušan Hugo Simon.
 

36 

Letos je přihlášeno šestatřicet finalistů, kteří vzešli z žebříčků jednotlivých lig z celého světa. Reprezentovat budou devatenáct zemí.
 

4

Na skokany čekají čtyři těžké parkury. Ve středu 6. dubna proběhne tréninkový warm-up a od čtvrtka už pojedou „naostro“. První finálový parkur je otevřený všem kvalifikovaným jezdcům. Do druhé soutěže, jež se pojede v pátek 8. dubna, nastoupí rovněž všichni s výjimkou těch, kteří první čtvrteční jízdu nedokončí. Neděle pak nabídne poslední část finále, kterým je dvoukolová soutěž na překážkách do 160 centimetrů. Ta je přístupná třiceti nejlepším dvojicím. O vítězi rozhodne součet trestných bodů ze všech čtyř výše uvedených jízd. 
 

67

Nejstarším účastníkem letošního finále je Brit John Whitaker. V srpnu letošního roku oslaví 67. narozeniny. Držitel mnoha cenných kovů z mistrovství Evropy i olympijských her je dnes už jezdící legendou. O vítězství se ve světové konkurenci bude pokoušet ve věku, v němž si jiní užívají důchodu.
 

21

Na opačné straně věkové škály je číslo 21. Dva jezdci, kteří se kvalifikovali do Lipska, mají ročník narození 2001, a to Brit Jack Whitaker a Egypťan Abdelrahman Shousha. Němci mají v řadách dvaadvacetiletého Philippa Schulze Topphoffa, který ovládl podzimní kvalifikaci v La Coruni. Dvaadvacet je také Američance Alessandře Volpi. Mezi příslušníky nastupující generace patří britský olympionik Harry Charles, který upoutal svými výkony v posledním roce. V prosinci vyhrál kvalifikaci při CSI-W Londýn. V roce 2022 mu bude třiadvacet let.
 

Mezi letošními účastníky najdeme jezdce, kteří dokázali finále série World Cup vyhrát už třikrát. Prvním z nich je Němec Marcus Ehning, druhým Švýcar Steve Guerdat. Ten je navíc v roli obhájce titulu, protože zvítězil v posledním uskutečněném finále v roce 2019. Dva triumfy má na kontě John Whitaker a jednou se z vítězství radoval i další přihlášený jezdec Američan Mclain Ward. 
 
K favoritům, jež by se mohli v této sezoně zařadit do seznamu vítězů, patří i další jezdci. Například Martin Fuchs ze Švýcarska, Nizozemec Harrie Smolders, Ir Denis Lynch nebo Belgičan Jos Verlooy.
 
 

Časový harmonogram - SKOKY

 
Středa 6. dubna - Longines FEI Jumping World Cup™ Final – Warm Up
 
Čtvrtek 7. dubna - Longines FEI Jumping World Cup™ Final – I (jednokolová soutěž - honební)
 
Pátek 8. dubna - Longines FEI Jumping World Cup™ Final – II (jednokolová soutěž - s rozeskakováním)
 
Sobota 9. dubna -  World Cup volný den, CSI3* Grand Prix
 
Neděle 10. dubna - Longines FEI Jumping World Cup™ Final – III (dvouokolová soutěž pro 30 nejlepších dvojic)
 

 

Isabell versus Jessica aneb čísla z drezury

 

35

Drezurní finále Světového poháru se jelo už čtyřiatřicetkrát. V Lipsku se tak odehraje finále s pořadovým číslem 35. První šampionkou se stala v roce 1986 Dánka Anne Grethe Jensen.
 

18

Přihlášeno je osmnáct jezdců, kteří budou zastupovat třináct států. Nejpočetnější ekipy vysílá Dánsko a Německo.
 

4

Rekordmankou mezi letošními účastníky je německá jezdkyně Isabell Werth. Ta ve své kariéře ovládla vrchol Světového poháru čtyřikrát. V letech 2017 až 2019 zapsala hattrick, a je tak obhájkyní titulu. 
 
Velkou konkurencí jí letos bude Dánka Cathrine Dufour, k top sportovcům patří také Švéd Patrik Kittel nebo držitelka bronzu v soutěži týmů z olympiády v Tokiu Charlotte Fry z Velké Británie. 
 
Je to však právě Německo, jež se jeví jako nejsilnější. Vedle zmíněné Isabell Werth dorazí také Helen Langehanenberg, která má doma trofej z finále sezony 2012/2013. A horkou favoritkou bude jednoznačně Jessica von Bredow Werndl. Ta si odvezla dvě zlaté medaile z her v Tokiu, dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy 2021 v Hagenu a v posledních měsících drtí s klisnou TSF Dalerou konkurenci kdekoliv, kam přijede.
 

2

Pojedou se dvě úlohy. Ve čtvrtek 7. dubna nastoupí všechny kvalifikované dvojice do Short Grand Prix. O dva dny později pak čeká diváky vrchol v podobě Grand Prix Freestyle, která je otevřená pro všechny dvojice, které dokončí čtvrteční úvodní úlohu s výsledkem minimálně 60 procent.
 
 

Časový harmonogram - DREZURA

 
Čtvrtek 7. dubna - FEI Dressage World Cup™ Final – Short Grand Prix
 
Sobota 9. dubna - FEI Dressage World Cup™ Final – Grand Prix Freestyle
 

 

Rekordman Boyd Exell

 

20

World Cup pro čtyřspřeží byl založen v sezoně 2001/2002. Finále se konalo už devatenáctkrát, v roce 2021 bylo zrušeno kvůli pandemii covid-19. V Lipsku se tak letos odehraje jubilejní dvacátý ročník.
 

7

Sedm jezdců ze čtyř zemí se představí během vrcholu letošní série.
 

9

Neuvěřitelných devět vítezství zaznamenal ve finále Australan Boyd Exell. Vyhrál v roce 2009 v Göteborgu, 2010 v Ženevě, 2011 v Lipsku, 2012, 2014 a 2015 v Bordeaux, 2017 znovu v Göteborgu, 2018 a 2020 opět v Bordeaux. 
 
Porazit ho v poslední dekádě dokázali jen Nizozemci Koos de Ronde v roce 2013 a Bram Chardon o šest let později. Také oni dva jsou na seznamech přihlášených účastníků, a právě tato trojice, zejména však Exell a Chardon, patří k favoritům. Doplní je belgičtí reprezentanti Glenn Geerts a Dries Degrieck a domácí barvy bude hájit Michael Brauchle a Mareike Harm.
 

2

Atraktivní podívanou v podobě halové soutěže čtyřspřeží si návštěvníci Lipska užijí dvakrát. První kolo se pojede v pátek 8. dubna. Neděle pak nabídne druhé kolo. Do něj nastoupí všichni jezdci v obráceném pořadí dle skóre z prvních jízd. Trojici nejlepších v závěru čeká v rámci druhého kola rozjížďka o titul.
 
 

Časový harmonogram - SPŘEŽENÍ

 
Pátek 8. dubna - FEI Driving World Cup™ Final – 1. kolo
 
Neděle 10. dubna - FEI Driving World Cup™ Final – Finále
 

 

Nejmladší World Cup

 

9

Devětkrát se prozatím konalo finále Světového poháru ve voltiži. Seriál je nejmladší ze všech čtyř disciplín. První ročník proběhl v sezoně 2010/2011. Od roku 2020 tuto akci nepoznamenal jen covid-19, voltižní World Cup se potýkal zároveň s nezájmem pořadatelů. Naposledy se finále jelo před třemi lety a FEI tehdy zvažovala celkovou podobu série i její případné zrušení. Letos je voltiž naštěstí zpět.
 
 

19

Na finále do Lipska zavítá devatenáct voltižérů ze sedmi států.
 
 

3

Závodit se bude ve třech kategoriích. Proběhne soutěž žen, mužů a dvojic. V každé kategorii jsou vypsaná dvě kola. První kolo je na programu v pátek 8. dubna, druhé kolo se pak odehraje o den později.
 

Pět zlatých medailí ze světových i kontinentálních mistrovství má na kontě Lambert Leclezio. Rodák z Mauriciu, který závodí za Francii, je největším favoritem mužské soutěže. Konkurenci bude mít třeba v německých sportovcích Thomasovi Brusewitzovi nebo Jannikovi Heilandovi. Startovat bude i Rakušan Philip Clement nebo veterán voltižních soutěží Lukas Heppler ze Švýcarska. 
 
V ženské kategorii se dají očekávat skvělé výkony od Francouzky Manon Moutinho, německých jezdkyň Hannah Steverding a Joliny Ossenberg-Engels a především od Rakušanky Evy Nagiller.
 
 

Časový harmonogram - VOLTIŽ

 
Pátek 8. dubna - FEI Vaulting World Cup™ Final – 1. kolo ženy, muži, dvojice
 
Sobota 9. dubna - FEI Vaulting World Cup™ Final – 2. kolo ženy, muži, dvojice
 
 
 
Foto: Massimo Argenziano, Lukasz Kowalski, Leanjo de Koster, Jon Stroud / FEI