Drezura a všestrannost se spojí v Hartpury. Proběhne tam ME JY 2022

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI se rozhodla pro rok 2022 spojit drezuru a všestrannost při společném evropském šampionátu. Junioři a mladí jezdci v těchto dvou disciplínách pojedou o mistrovské tituly v Hartpury ve Velké Británii.
21.12.2021 12:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Zatímco v sezoně 2021 se mládežnická mistrovství Evropy v drezuře a všestrannosti konala na dvou různých místech, v roce 2022 naplánovala Mezinárodní jezdecká federace tyto šampionáty jako společnou akci. Přidělila ho do britského Hartpury. Areál vzdálený přibližně sto kilometrů jižně od Birminghamu ožije ve dnech 25. – 31. července.
 
Ve všestrannosti čeká juniory soutěž obtížnosti CCI2*-L a mladé jezdce o jednu hvězdu vyšší. K tradičně silným týmům budou patřit Němci, kteří v roce 2021 ovládli soutěž družstev v obou věkových kategoriích. Dařilo se i Italům, ti odvezli z šampionátu bronz z juniorské soutěže a třetí byli i v kategorii mladých jezdců. Na medaile dosáhli i reprezentanti Irska a Španělska v týmovém klání.
 
Němci byli nejúspěšnější i v hodnocení jednotlivců. Juniorským mistrem Evropy pro rok 2021 je Nane Nikolaus Dehn, který uspěl v sedle klisny Zilie D. Mezi mladými jezdci nenašla přemožitele jeho krajanka Greta Busacker na valachovi Scrabble OLD.
 
Česko mělo zastoupení v juniorském šampionátu. Eliška Ciarkowská na Kimě-H dojela jednatřicátá, Matěj Sukdolák s Figarem obsadil pozici o osmnáct příček za ní.
 
 

Drezurní naděje

Naděje budou fanoušci vkládat do drezurních soutěží, výkonnost drezurních jezdců v mladých kategoriích totiž rok od roku stoupá. Zatímco v roce 2021 startovala Johana Vášáryová ještě v dětské soutěži a v této věkové skupiny uzavírá sezony na první místě světového žebříčku, pokud zamíří do Hartpury, čekají ji už juniorské úlohy. 
 
Největšími soupeři jí budou zástupci Německa, Nizozemí a Dánska. Přesně v tomto pořadí se tyto země seřadily na stupních vítězů v roce 2021, a toto pořadí kopíruje dlouholetý trend ve světě evropské drezury. V individuálním hodnocení se dařilo i britským a rakouským barvám. Mistryní Evropy juniorů se stala Němka Lucie-Anouk Baumgürtel na valachovi Zinq Hugo FH. 
 
Mezi jezdci ve věku 18 až 21 let dominovaly rovněž výše uvedené národy, jen v lehce pozměněném pořadí. Ze zlata se radoval nizozemský tým před Německem a Dánskem. Stupně vítězů jednotlivců zaplnili pouze jezdci z Nizozemí, kteří posbírali všechny tři medaile. Zlatou si odvážel Marten Luiten, který startoval s Fynonou.
 
Ilustrační foto: Roland Thunholm / FEI