Dostihy v éře Covidu: Němci krátí o půlku dotace, Royal Ascot bez lidí

ikonka

Evropské země řeší obnovení dostihového provozu. Zatímco Britové řeší zatím přesun jarních vrcholů, Německo už má připravenou koncepci provizorních dostihů bez diváků. Omezení se dotknou mnoha oblastí, dotace i příjmy účastníků klesnou na polovinu.
08.04.2020 12:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Německo ve středu jako první z evropských zemí s pozastaveným dostihovým provozem zveřejnilo novou termínovou listinu na nejbližší období. Pokud plány autority Deutscher Galopp posvětí i tamní úřady, mělo by se mezi 1. květnem a 15. červnem konat celkem 22 mítinků bez publika.
 
"Jsme připraveni na obnovení výkonnostních zkoušek anglického plnokrevníka v omezeném rozsahu a bez ohrožení bezpečnosti diváků a aktérů dostihového provozu," uvedl v tiskové zprávě prezident Deutscher Galopp Michael Vesper.
 
V konkrétní den smí organizovat dostihy pouze jedno závodiště a termíny byly regionálně sladěny tak, aby se co nejvíce omezily dlouhé transporty. Například jarní mítink v Baden Badenu se zkrátí ze tří dnů na dva a část původně vypsaných dostihů převezme Hannover, svá dejiště mění i některé další tradiční vrcholy.
 
Německá autorita nyní pracuje na detailech pořadatelského konceptu s minimálním počtem zúčastněných lidí, v různých spolkových zemích se musí přizpůsobovat místním podmínkám a předpisům.
 

Čtěte více: "Prvomájová" odložena. Zkusme i dostihy v prosinci, navrhuje Lysá

 
V rámci provizorního dostihového provozu budou plošně sníženy dotace o 50 procent, přičemž minimální suma v provozních dostizích ve výši 3000 eur zůstane zachována. Deutscher Galopp zároveň vyzval účastníky dostihů, aby snížili na polovinu i své honoráře, a bookmakeři se vzdají provizí. Všechna tato opatření budou platit po dobu trvání dostihů bez diváků.
 
"Považujeme to za přechodné období, které bude trvat tak dlouho, jak to bude nutné. V ideálním případě samozřejmě co nejkratší dobu," citoval server Galopponline obchodního ředitele Deutscher Galopp Jana Pommera.
 
Internetové streamy a záznamy německých dostihů budou v době pandemie zdarma přístupné na webových stránkách Deutscher Galopp a na dalších platformách. Deutscher Galopp zároveň jedná s několika televizními stanicemi. "Chceme využít určitých možností, které nám současná situace nabízí, a pokusit se představit náš skvělý sport ještě více lidem. Doufáme, že tak získáme nové fanoušky," dodal Pommer.
 
Royal Ascot bez diváků, derby jinde?
 
Obnovení dostihového provozu se připravuje i na britských ostrovech, kde je sezona zatím pozastavena do 1. května. British Horseracing Authority (BHA) a Jockey Club tento týden oznámily očekávané posunutí termínů klasických dostihů. Dvojice jarních klasik v Newmarketu se měla původně konat 2. a 3. května, Derby a Oaks mělo následovat 5. a 6. června.
 
"Do původních termínů 2000 a 1000 Guineas zbývá méně než měsíc a trenéři potřebují vědět, jak postupovat v přípravě svých koní. Budoucnost je momentálně příliš nejistá a současná situace neumožňuje kvalitní přípravu včetně konání klasických trialů. Proto si myslíme, že nazrál správný okamžik pro rozhodnutí zrušit původní datum Quipco Guineas festivalu a jednat o co nejvohodnějším termínovém posunu," oznámila regionální šéfka Jockey Club racecourses Amy Starkey.
 
Složitější situaci čelí pořadatelé Investec Derby, neboť závodiště Epsom Downs je součástí veřejného prostoru v obci a nelze ho efektivně uzavřít pro případné dostihy bez diváků. Začíná se proto spekulovat, že by se derby mohlo poprvé od roku 1945 nuceně stěhovat. Za první i druhé světové války se běhalo v Newmarketu.
 

Dostihové milníky: Zadržen před cílem. Vzpomínka na Farada stále žije

 
Zatímco podoba letošního derby-festivalu je otevřená, jistota panuje ohledně Royal Ascotu. Prestižní mítink, na němž loni slavil český Nagano Gold historické druhé místo v Hardwicke Stakes, má letos začít 16. června a závodiště Ascot už v úterý oznámilo, že letošní ročník proběhne v nejlepším případě za zavřenými dveřmi.
 
"Z bezpečnostních a zdravotních důvodů jsme dospěli k těžkému, ale nevyhnutelnému rozhodnutí, že Royal Ascot 2020 se nebude moci konat jako veřejně přístupná akce. V závislosti na rozhodnutích vlády a BHA by se mítink mohl konat aspoň za zavřenými dveřmi, což by vyšlo vstříc dostihovému průmyslu, našim partnerům, dodavatelům a také televiznímu publiku doma i v zahraničí. Teď se soustředíme na plánování těchto možností a budeme informovat o jakýchkoli pokrocích," konstatoval šéf závodiště Guy Henderson.
 
Ascot patří k závodištím, které významnou část svých příjmů generují z množství kulturních a společenských akcí pořádaných v areálu. "Pandemie bude mít na naše aktivity významný finanční dopad, stejně jako je tomu u řady jiných. Nicméně věříme, že Ascot tuto krizi překoná a těšíme se, až budeme moci opět přivítat návštěvníky," dodal Henderson.
 
Dostihy zatím pokračují pouze v Hongkongu, Japonsku, Švédsku, Austrálii a částečně ve Spojených státech, všude s vyloučením divácké veřejnosti. Například Japonsko, které k mítinkům před prázdnými tribunami přistoupilo už na konci února, chystá další zpřísnění. V řadě dalších zemí, které sezonu v březnu přerušily, se během příštích dvou týdnů očekává rozhodnutí, jak budou postupovat dál.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com