reklama 11D

Dostihy jsou přežitek, tvrdí politici. Lidé chtějí závodiště zachránit

ikonka

Obyvatelům Brém se podařil husarský kousek. Pod petici na záchranu závodiště nasbírali přes 29 000 podpisů a politikům ve čtvrtek nezbylo, než vyhlásit místní referendum o zachování či zastavění dostihové dráhy.
22.02.2019 10:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Na první pohled by se mohlo zdát, že jde pouze o regionální zprávu. Německé město Brémy loni vypovědělo tamnímu dostihovému spolku smlouvu o pronájmu pozemků a chce na ploše závodiště postavit bytové domy.
 
Tradiční dráhu, kde se dostihy běhaly od roku 1907, má stihnout podobný osud jako nedávno zrušené závodiště ve Frankfurtu nad Mohanem, jehož pozemky si vyhlédl německý fotbalový svaz pro své nové mládežnické centrum.
 
Od tohoto momentu ale přestává být krize brémského turfu lokální záležitostí a měla by zajímat i dostihové příznivce v okolních zemích. V boji o záchranu závodiště se spojili místní občané i koňaři z celé země a rozjeli velkou záchrannou akci. Intenzivním úsilím se jim podařilo shromáždit přes 29 000 podpisů a prosadit místní referendum o dalším osudu dostihové dráhy.
 
Obyvatelé Brém tak budou 26. května kromě voleb do Evropského parlamentu rozhodovat také o tom, zda má závodiště zůstat zachováno a nadále fungovat jako "zelená, odpočinková a veřejně využívaná plocha".
 

Psali jsme: Demolice? Dvě slavná závodiště bojují o budoucnost

 
Podle serveru Galopponline.de se na stranu občanské iniciativy postavily strany CDU a FDP. Naopak vládnoucí sociální demokraté a Zelení nadále trvají na zastavění závodiště, a tak budou muset rozhodnout občané. Definitivně to potvrdilo čtvrteční jednání na radnici.
 
Už dříve se čelní politici města vyjadřovali ve smyslu, že dostupnější bydlení pro mladé rodiny je mnohem důležitější než "aby několik koní mohlo párkrát za rok běhat dokolečka". Dostihový sport je podle nich reliktem minulosti a kvůli internetovým sázkám se ho již nevyplatí provozovat.
 
Jak píše Galopponline.de, několik podobných výroků padlo i na čtvrtečním jednání. "Nikdo by neměl čekat, že na závodišti v Brémách ještě někdy poběží koně," prohlásil sociální demokrat Björn Tschöpe.
 
"Éra dostihů je všeobecně u konce a už se nikdy nevrátí," podpořila ho kolegyně Maike Schäfer ze Zelených. Oba politici také opakovaně uváděli nepravdivou informaci, že dostihový areál v současnosti není přístupný veřejnosti.
 
"Naším cílem bylo, aby obyvatelé Brém mohli rozhodnout o osudu závodiště. To se nám podařilo, dostali jsme se hodně daleko," reagoval mluvčí občanské iniciativy Andreas Sponbiel.
 
 
Ilustrační snímek z bourání závodiště ve Frankfurtu - foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE