Dostihy bez diváků i majitelů. Jockey Club má plán na start sezony

ikonka

Základní opatření, jak rozběhnout v omezeném rozsahu dostihovou sezonu v Česku, jsou připravena. Plán Jockey Clubu vychází z irského modelu, nyní ho musí schválit státní orgány. Mítinky za zavřenými dveřmi by proběhly na čtyřech hlavních závodištích.
09.04.2020 17:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB

Jockey Club ČR připravuje možný start dostihové sezony na polovinu května nebo začátek června. Dostihová autorita to uvedla ve čtvrtek na svých webových stránkách s tím, že v souvislosti s aktuálním vývojem situace byly zrušeny mítinky 1. května v Lysé nad Labem, 2. května v Mostě, 8. května v Pardubicích, 9. května ve Slušovicích a 10. května v Praze.
 
Vedení Jockey Clubu v příštích dnech projedná s úřady plán pro konání dostihů za zavřenými dveřmi, který vychází z materiálu irské dostihové autority. Kompletní opatření budou zveřejněna po schválení příslušnými orgány. "Jejich základem bude přítomnost jen nezbytného minima osob. Dostihy by se konaly bez přítomnosti veřejnosti i majitelů dostihových koní," uvedla generální sekretář JC ČR Martina Krejčí.
 
Chystaný scénář, podle něhož by se na mítincích pohybovaly pouze osoby ve výkonu práce, by se týkal Prahy, Mostu, Karlových Varů a Pardubic. "S Jockey Clubem ČR jako nejvyšší dostihovou autoritou průběžné jednáme o řešení situace a společně hledáme nejvhodnější východisko," řekl výkonný ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.
 
Dostihy bez diváků si umí představit na začátku sezony, dlouhodobě je podle něj taková situace neudržitelná. "Dostihy jsou o emocích, o setkávání lidí. Dáváme proto přednost mítinkům s diváckou kulisou, jsme připraveni běhat v náhradních termínech a sezonu třeba i prodloužit až do listopadu," dodal Müller.
 

Dostihy v éře Covidu: Němci krátí o půlku dotace, Royal Ascot bez lidí

 
Na závodiště kategorie B a C se dostihové dění vrátí až v době, kdy budou umožněny akce s publikem. "Bez diváků dostihy pořádat nemůžeme, protože náš areál není možné zajistit. Uvažujeme o tom, že bychom zrušené první dostihy nahradili na podzim, ale uvidíme, jak se situace vyvine," popsal na webu Jockey Clubu pořadatel brněnských dostihů Josef Vymazal.
 
"Pořádání dostihů bez účasti diváků brání nejen ekonomické hledisko, ale i technické, protože areál není oplocen a nelze proto vyloučit přítomnost nepovolaných osob. Znamenalo by to nulový příjem ze vstupného, pravděpodobně by ztráceli zájem i sponzoři a hrozily by možná i sankce pořadateli ve správním řízení," doplnil předseda spolku Dostihy Slušovice, z.s. Zdeněk Karlach.
 
Slušovice signalizují, že v případě příznivé situace by s pomocí termínových přesunů a korekcí propozic rády uspořádaly všech pět naplánovaných dostihových dnů. Podle Karlacha by mohly připadat v úvahu i pracovní dny. "Rovněž bychom, v případě dostatku finančních prostředků a v případě zájmu trenérů a majitelů, mohli využít ustanovení Dostihového řádu, který dovoluje v jednom dni uspořádat 10 dostihů, případně i více při dělených dostizích. Domníváme se, že ve „zhuštěné“ sezóně a téměř jisté nemožnosti startu našich koní v cizině by tato alternativa mohla připadat v úvahu," navrhuje.
 

Čtěte více: "Prvomájová" odložena. Zkusme i dostihy v prosinci, navrhuje Lysá

 
Přihlášky na klasické dostihy zůstávají nadále v platnosti. Budoucí termíny škrtání a dohlášek uvedení v propozicích jsou však pozastaveny a budou aktualizovány podle nové podoby termínové listiny tak, aby byla zajištěna návaznost na přípravné dostihy a aby majitelé neplatili další zápisné bez možnosti otestovat své koně na dráze.
 
Ve čtvrtek měl uzávěrku přihlášek seriál dostihů pro dvouleté koně českého chovu Fitmin Cup. Stáje přihlásily celkem 64 koní, což je o deset více než loni. Šesti koňmi jsou zastoupeni vítězové předchozích ročníků Rabbit Trhový Štěpánov a DAR.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com