Dostihové odchody roku 2020: Skončily hvězdy i populární bojovníci

ikonka

V zimě před sezonou se řeší hlavně nové nákupy a posily. My se však tentokrát podíváme na plnokrevníky, kteří odešli do chovu či do penze. Data Jockey Clubu ČR ukazují, že se vysloužilí dostihoví koně v Česku běžně dožívají vysokého věku.
21.01.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

1003. To je podle oficiální statistiky Jockey Clubu ČR počet koní, kteří v roce 2020 zasáhli do dostihového provozu na tuzemských drahách. Pokud k nim připočítáme ještě desítky plnokrevníků registrovaných pouze pro zahraniční dostihy, vyjde nám aktuální populace dostihových koní v České republice.
 
Na prahu nového roku se většina stájí už dívá směrem k sezoně 2021. V příštích týdnech a měsících budou i na našich stránkách skloňovány zejména nové posily, naděje do klasických dostihů a další potenciální hrdinové blízké budoucnosti. Nemalý počet plnokrevníků však v minulých měsících zamířil opačným směrem - do chovu, dalších jezdeckých disciplín nebo do dostihové penze.
 
Zcela vyčerpávající a kompletní přehled koní, kteří ukončili aktivní kariéru, je téměř nemožné pořídit. Server Jezdci.cz se tak pokusil aspoň o výběrový přehled bez nároku na úplnost. Naším hlavním pramenem byl Věstník českého turfu v kombinaci s informacemi ze stájí.
 

Čtěte také: Dally Hit opět v čele. Její ryzka je první letošní hříbě v Napajedlích

 
Do chovu směřovala po skončení sezony nebo v její druhé polovině řada úspěšných klisen. Ve francouzském Haras de Beaufay zahájí svou novou kariéru dvojnásobná klasická vítězka Eternity ze stáje Lokotrans. Majitel hřebčína Jiří Trávníček zařadil do svého chovu ve čtyřech klasických dostizích umístěnou Carmellu, která by se měla stát pokračovatelkou své matky Catoffle.
 
Velmi sledovanou posilou chovu bude bezesporu populární Saša, která se na podzim přesunula do Střelic. Stádo svého majitele Darhorse rozšíří sedmiletá sprinterka Benidiction, za dobu českého tréninku vítězka Ceny jezdectví a Prípravné ceny. Jedničkový úspěch - Karlovarskou dvojnásobnou míli - může vykázat i jedna z nejvýkonnějších českých odchovankyň posledních let Raviella.
 
Mezi chovné klisny zamířily také třídové překážkářky. V hřebčíně Vlachovice se zabydluje výborná Izynka, jejíž kariéru ukončilo zranění. Připuštěna by měla být vítězka Ceny Laty Brandisové Silk a v tréninku se už nenacházejí ani ve dvanácti dostizích úspěšná Golden Irene a někdejší vítězka Svatováclavské ceny Anitschka.
 
Hvězdy i známá jména v důchodu
 
Z českých dostihových ikon, které na podzim 2020 ukončily kariéru a nyní je čeká spokojený důchod, je nutné na prvním místě jmenovat Anakinga. Jedenáctiletý valach majitele Jiřího Charváta absolvoval 24 překážkových startů a dokázal devětkrát zvítězit včetně sedmi jedničkových dostihů ve čtyřech různých zemích.
 
Už na jaře byl penzionován třídový francouzský specialista Donuts Reyor ze stáje Lucky Service. O několik měsíců později skončila i bohatá kariéra dalšího svěřence Václava Luky, hnědáka Borsakova. Oba valaši se přesunuli na penzi ke svým někdejším ošetřovatelkám.
 
To je i případ vítěze Velké pardubické 2015 Ribelina, jedné z několika penzionovaných hvězd stáje Lokotrans. Zdravotní problémy ukončily kariéru třetího z německého listed Boomboom Kisse a na dráze už neuvidíme ani osmiletého Lamuma, který by mohl v budoucnu nastartovat druhou kariéru v soutěžích všestrannosti.
 
58 startů čítala kariéra nezdolného hnědáka Hello Hobby, jednoho z nejspolehlivějších tuzemských koní pohybujících se mezi sprinterskými a mílovými tratěmi. Jedenáctiletý valach je mezitím již spokojeným rekreačním koněm v jižních Čechách.
 
Své dostihové účinkování zakončili na jedničkové úrovni úspěšní Henrytheaeroplane a Albe Back ze stáje Meridian, do nového domova se přesunula i devítiletá Iwnianka, vítězka předloňské Ceny Nory Jeane.
 
Zasloužený odpočinek ve výběhu si od konce října užívá čtrnáctiletý Pareto, pětinásobný účastník Velké pardubické a vítěz Velké slušovické steeplechase z roku 2017.
 
Loučení s hvězdami a veterány
 
Sezona 2020 přinesla i smutné události. Vedle široce medializovaných fatálních zranění Sottoventa a Ange Guardiana postihl tragický pád i Noble Cliffse nebo vítěze Grande Steeple Chase di Milano z roku 2018 Martinstara, který se loni vracel na dráhu po dvouleté pauze.
 
Na "věčné pastviny" odcválali trojnásobný vítěz Gomba handicapu Master Of Gold a jedničkově umístěný Urbi Et Orbi, záhadná infekce se stala osudnou držiteli francouzského hattricku Comblotovi. Z penzionovaných legend loni uhynuli "bílá královna" Velké pardubické Sixteen, šampioni sprinterů Line Honey a Ediggio či úspěšná chovná klisna Měsť.
 
Loňská vydání Věstníku českého turfu však i tyto smutné zprávy zasazují do potřebného kontextu. Vedle občasných odchodů dostihových koní po zlomeninách, kolikách či jiných zdravotních problémech totiž obsahují i hlášení o ostatních úhynech v české plnokrevné populaci. Mimoděk tak vydávají svědectví o tom, jak vysokého věku se běžně dožívají angličtí plnokrevníci v České republice.
 
Úhyn vůbec nejstaršího koně loni ohlásil chovatel Ludvík Hess, jehož klisna Friza se narodila v roce 1985. Plnokrevných "třicátníků" však odešlo více. Ve 34 letech uhynul pamětník československých dostihů a mnohonásobného šampiona Vlastimila Smolíka Canon, jen o dva roky méně žil někdejší účastník Velké pardubické Hypnos.
 
Odchovankyně JZD Slušovice Strofa měla v průkazu rok narození 1987, dcera hřebce Ludovico Pessi byla o dva roky mladší. Třiceti let se dožil i Merlin Bohemia, svého času velmi populární reprezentant stáje deníku Večerník Praha.
 
Výbornému skokanovi Belovodskovi bylo 28, jedničkovému vítězi Brokátovi 27, úspěšné chovné klisně Aptéce rovněž 27 a železnému Scatmanovi 25 let. Obětavé majitele a domov až do pokročilého věku nalezlo i množství jiných koní, kteří se na dráze mezi nesmrtelné nezapsali jako Cessia (29), Moje Malá (29), Horn (27), Chrást (26) či Miranda (25).
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza