Dostihové novinky: Shamalann má ambice, dráha v Mostě a Dettori

ikonka

Frankie Dettori zvítězil hned při návratu do sedla. Hipodrom Most ujišťuje, že dráha při Jarní ceně klisen bude v lepším stavu než na zahajovacím mítinku. Jedinou nadějí Váňových pro derby zůstává ambiciózní Shamalann. Shrnujeme dostihové zprávy.
03.06.2020 10:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Normální časy z doby před pandemií jsou pro britské dostihy stále ještě hudbou budoucnosti. Po pondělním obnovení sezony se však začínají vracet staré jistoty. Jednou z nich je i žokej Frankie Dettori, který neztrácí čas - první vítězství slavil už v rámci svého úterního návratu v Kemptonu.
 
"Těším se jako dítě o Vánocích," řekl Dettori poté, co na Galsworthym z tréninku Johna Gosdena lehce ovládl dostih tříletých nezvítězivších na 2400 metrů. Hvězdný žokej si navzdory absenci publika po doběhu počínal, jako kdyby právě získal grupový dostih.
 
"Je skvělé být zpátky. Za dva dny mě čeká Stradivarius, pak Guineas a za dva týdny Royal Ascot. Teď se děje všechno, pojedeme bez velkých přestávek naplno," poznamenal.
 

Video: Pandemie? Veškerý čas zabral trénink a výroba knedlíků, říká Stromský

 
Dettori si pochvaloval, že se dlouho očekávaná sezona rozběhla bez větších problémů. "Jsme první sport, který naplno začal a z toho, co jsem viděl, zatím všechno probíhá dobře. Snad to tak bude i nadále. Naštěstí nejsme kontaktní sport," dodal.
 
Než se v nedělním 1000 Guineas posadí na Shimmering, čeká Dettoriho celá řada dalších zajímavých šancí. Jednou z nich je Hypothetical v gr.3 Classic Trialu. Hřebec vydražený jako roček za 550 000 guinejí by ve středu mohl potvrdit dobrou aktuální formu svěřenců Johna Gosdena.
 
Největší stájová hvězda, dvojnásobná vítězka Ceny vítězného oblouku Enable, se zřejmě ukáže na dráze za měsíc. Jako její letošní debut by opět mohlo posloužit Coral Eclipse Stakes v Sandownu, naplánované na 5. července.
 
"Enable je v dobré formě, v posledních týdnech už nám v práci doma něco ukázala. Vzhledem k veškeré nejistotě jsme se rozhodli počkat na Sandown," řekl Gosden listu Racing Post.
 
 

Krátce z dostihového sportu

 
Hipodrom Most ve středu oznámil v tiskové zprávě, že pravidelně zavlažuje dráhu a že na dostihový den v pátek 12. června, během něhož se poběží klasická Jarní cena klisen, očekává i vzhledem k dešťům z posledních dnů stav dráhy kolem hodnoty 3.5. Reaguje tak na kritiku trenérů po zahajovacích dostizích z 18. května. Ohlásil také zlepšení kvality ustájení startujících koní. Dalšího mosteckého mítinku se bude moci zúčastnit maximálně 500 osob. Úvodní klasický dostih se tak poběží opět s vyloučením divácké veřejnosti, zato s přítomností majitelů koní.
 
Vítěz Dubai World Cupu 2017 Arrogate uhynul ve věku 7 let, oznámila Juddmonte Farms. Podlehl zatím neurčenému onemocnění, kvůli němuž byl minulý týden stažen z připouštění a později převezen na veterinární kliniku, kde absolvoval množství vyšetření a testů. Navzdory veškeré snaze veterinářů se ani po čtyřech dnech nedokázal postavit a nakonec musel být kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu utracen. Dvojnásobný držitel titulu “Longines World’s Best Racehorse" vyhrál 7 ze svých 11 startů a na dotacích vyběhal 17,4 milionu dolarů. Kromě zmiňovaného Dubai World Cupu, v němž uspěl navzdory infarktovému průběhu dostihu, si připsal i první ročník Pegasus World Cupu a Breeders’ Cup Classic.
 
Tmavý hnědák Shamalann ze stáje Scuderia Aichner SRL je mezi 167 koňmi přihlášenými do Derby Italiano (Gr.2, 2200 m, 704 000 eur), které se poběží 12. července. Svěřenec Josefa Váni mladšího debutoval 24. května druhým místem v dostihu tříletých na 1800 metrů v Chuchle Areně Praha. "Mně se strašně líbil. V dostihu samozřejmě bylo vidět, že tam byla ještě nezkušenost, protože se dostal dopředu a začal se koukat kolem sebe. My nikdy nemáme koně nažhavené na start sezony, tak od něj očekávám další progres," řekl Váňa mladší po doběhu serveru Jezdci.cz. Shamalann nyní zůstává jedinou nadějí rodiny Váňových i pro České derby. Stále přihlášený Giorgione ze stáje Jasna, který zklamal vzdáleným posledním místem při letošním debutu v Mostě, je už vykastrovaný a směřuje na překážky. "V práci Shamalannovi stíhá. Že by to byl tak špatný kůň, jak naznačuje propadák v Mostě, si nemyslím. Jakmile ale v dostihu zjistí, že nemusí jít, tak se prostě nesnaží," vysvětlil Josef Váňa starší.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR