reklama 11D

Dostihová sezona vrcholí. Florianův mečbol se jmenuje Magic Baron

ikonka

Dostihovou sezonu 2019 uzavře v sobotu 9. listopadu po všech stránkách zajímavé odpoledne v Chuchle Areně Praha. Vedle rozhodujícího dějství šampionátu rovinových jezdců bude na programu Pražský zimní favorit a šest dalších dostihů.
08.11.2019 18:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Třicet proti sedmadvaceti. To je výchozí stav před sobotním zakončením dostihové sezony v Chuchle Areně Praha, na němž se rozhodne o šampionovi rovinových jezdců. Vedoucí muž statistiky Adam Florian má tří vítězství k dobru na Jana Vernera.
 
Pro Floriana byla letošní sezona průlomová. Získal titul žokeje, na Black Canyonovi ve Velké dubnové ceně slavil první jedničkové vítězství kariéy a na nejvyšší úrovni se posléze prosadil i na Slovensku a v Maďarsku.
 
I Verner disponoval celoroční formou. Základ k jeho sedmi jedničkovým vítězstvím položila úspěšná spolupráce s trenérem Pavlem Tůmou a stájí Dr. Charvát. V září se navíc úspěšně zhostil záskoku za zraněného Davida Lišku a dovedl Ramssia k suverénnímu úspěchu v klasickém St. Legeru.
 
Zatímco Florian v sobotu pojede pětkrát, Verner se měl vyhoupnout do sedla sedmkrát. Po škrtu dvouletého Soliter však bude mít pouze o jednu šanci navíc oproti svému rivalovi. K zisku šampionského titulu tak Verner potřebuje zvítězit ve více než v polovině dostihů, které pojede.
 

Zdeno Koplík: Málem jsem vyhrál Velkou bez třmenu. Pak přišel úraz

 
Situaci oběma soupeřům znesnadňuje fakt, že tři ze sedmi bodů chuchelského programu jsou určeny dvouletým koním. Jedním z nich je 4. Pražský zimní favorit (II, 1800 m), kde nejvíce skloňovaného aktéra jede Florian. Magic Baron, polobratr gr.3 vítěze Woottona, byl na jarní breeze-up dražbě v Deauville získán stájí Lokotrans za v přepočtu zhruba dva miliony korun a debutoval třetím místem v Mnichově. Ve střední Evropě se uvedl druhou příčkou v Karpatské ceně za Franceskou Bellou.
 
Ve druhém vrcholu dne, Listopadovém handicapu (II, 1600 m) se může Florian opřít  o letošního dvojnásobného vítěze z Brna Quintera. Verner v tomto dostihu pojede čerstvou vítězku z Mostu Dernieru, jinak je angažován například na dvojici slibných dvouletých ze stáje Dr. Charvát - podruhé startujícího syna výborné Saldenschwinge Swinging Thomase a debutující hnědku Faliraki, potomka klasické vítězky French Quebec po Zazou.
 
Už před rozuzlením souboje je jasné, že letošní šampión se bude radovat ze svého prvního titulu mezi profesionály a že své ocenění převezme hned po skončení dostihového dne. Na záverečný dostih totiž po půl čtvrté odpoledne naváže "Den šampionů".
 
Na podvečerním ceremoniálu v sázkové hale nad paddockem budou oceněni rovinoví i překážkoví šampioni jezdců, trenérů a majitelů, ale také například vítězka Pony ligy za podpory JC ČR Lea Petrlíková. Den šampionů je přístupný široké veřejnosti a otevírací doba restaurace na závodišti bude díky němu prodloužena až do 21:00.
 
Přímý přenos z dostihového odpoledne i navazujícího Dne šampionů vysílá internetová televize EquiTV.
 

Ze zahraničí

 
Tříletý valach Ideal Man ze stáje Hany Veselé ve čtvrtek večer jistě o 2 délky ovládl Prix de la Cote (2400 m, 18 000 euro) na umělém povrchu v Lyonu la Soie. Svěřence Václava Luky odjezdil Tony Piccone. Pro Luku to bylo sedmé letošní vítězství ve Francii, Ideal Man se s vyběhanou dotací 345 525 korun posunul na dvanáctou příčku letošní tabulky tříletých koní podle zisku.
 
Loňský šampion jezdců David Liška má za sebou úspěšný debut v rámci svého dubajského působení. V sedle tříletého Alla Mahlaka ze stáje Bourely Racing Syndicate finišoval ve čtvrtek třetí v dostihu nezvítězivších na 1600 metrů v Meydanu. Trenérem koně je Liškův dočasný “šéf” Rašíd Bouresly.
 
Loňská vítězka Ceny Masise Near To Be Rich v pátek obsadila čtvrtou příčku v prodejním dostihu na 1400 metrů v Le Mans. Vlastní odchovankyně Jiřího Trávníčka, předtím sedmá ve Svatováclavské ceně a osmá v Jarní ceně klisen, v aktuální sezoně dosáhl podruhé na dotovanou příčku. V sedle s Marion Aubry ztrácela na vítězku Dancing Mountain 6 3/4 délky.
 
Desátý letošní start ve středu absolvoval Zock, který v tréninku Federica Rossiho na konci září ovládl EJC Leram Million. Čtyřletý ryzák pod Ambre Molinsovou jistě zvítězil v prodejní Prix de l’ Allee Sans Souci (1600 m, 19 000 eur). Aktuálně patří společníkům Janině Burger a Torstenovi Raberovi.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE