reklama 11C

Dostihová sezona 2020: Pardubice plánují pátky, Zlatý pohár se posouvá

ikonka

České dostihy v roce 2020 plynule navážou na několik letošních novinek. Zveřejněná termínová listina počítá s 55 dostihovými dny, největší změny se chystají v Pardubicích. Tradiční vrcholy kalendáře zůstávají na svých obvyklých datech.
01.11.2019 15:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Jockey Club ČR tento týden ve Věstníku českého turfu a na svých webových stránkách zveřejnil termínovou listinu na rok 2020. Vyplývá z ní, že příští dostihová sezona by se měla odehrát v podobných intencích jako ta letošní. Celkem řídící autorita spolu s pořadateli naplánovala 55 dostihových dnů, o tři více než v roce 2019.
 
Za tímto rozdílem stojí novinka v termínové listině, čtyři páteční dostihové dny v Pardubicích, které se uskuteční před každou kvalifikací na Velkou pardubickou. Jejich náplní mají být roviny na delších tratích a překážkové dostihy přes lehčí skoky.
 
Dostihový spolek Pardubice zároveň ustupuje od dosavadního termínu na začátku června a přesouvá Zlatý pohár na konec měsíce, kdy se odběhne v den druhé kvalifikace Velké pardubické.
 
Ostatních devět závodišť počítá se stejným počtem dostihových dnů jako v letošním roce. Start sezony obstará v neděli 5. dubna Gomba handicap v Chuchle Areně Praha a dostihové dění uzavře 8. listopadu Pražský zimní favorit.
 

Dostihy 2019: Ohlédnutí za událostmi sezony v českém turfu

 
České derby se poběží v neděli 28. června, Evropský pohár žokejů v sobotu 26. září a Velká pardubická se Slavia pojišťovnou 11. října. Bude to sezona velkých jubileí - derby vyhlíží 100. ročník a největší překážkových dostih svou 130. edici.
 
Jarní cena klisen zůstává v Mostě, Oaks v Karlových Varech. Zachován je i letos obnovený červencový mítink ve Velké Chuchli a návrat Memoriálu dr. Frankenbergera do rámcového programu Velké jarní ceny v Chuchle Areně Praha.
 
Tři dostihové dny připravuje Lysá nad Labem, v termínové listina schválené Radou Jockey Clubu ČR naopak ani tentokrát nefiguruje Mimoň. Tamní pořadatel stále nesplnil své finanční závazky z roku 2018.
 
V duchu letošní sezony zůstávají i pauzy v kalendáři. Během jarní části sezony se žádné dostihy nepoběží o šesti víkendových dnech, sedm "okének" zůstává o letních prázdninách a šest dnů bez dostihového ruchu na podzim.
 
"Počet dostihových dnů v letních měsících červenci a srpnu zůstává dlouhodobě problematický. Tentokrát v létě není plánován žádný dostihový den na rovinovém závodišti kategorie A pouze na dvojici víkendů, což lze považovat za uspokojivé," uvedl na webu Jockey Clubu předseda Rovinové komise Jaroslav Fabris.
 

Přehledně: Termínová listina 2020 na webu Jockey Clubu ČR

 
"Rovinová komise každopádně podobně jako letos považuje vypsaný počet dostihových dnů za minimální, aby nebyla výrazně narušena struktura dostihové sezóny," dodal.
 
Česká termínová listina se i v příštím roce snaží předcházet kolizím mezi závodišti kategorie A a zohledňuje při tom také vrcholy sezony na Slovensku - tradičním termínům Turf Gala a Slovenského derby nekonkuruje žádný domácí mítink.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE