Dostihová kometa stoupá. Murzabajev přestupuje jako jednička k Fabremu

ikonka

Nejprve dobyl Česko, pak si podmanil Německo a teď ho čeká nová výzva. Bauyržan Murzabajev získal jeden z nejprestižnějších postů dostihové Evropy - stěhuje se do Francie jako nová jednička šampiona André Fabreho. "Je to pro mě další krok," říká.
15.03.2023 08:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Kazašský žokej Bauyržan Murzabajev, který rozbíhal svou jezdeckou kariéru u Arslangireje Šavujeva v Česku, se usazuje mezi evropskou elitou. Čtyřnásobný německý šampion se po úspěšném japonském angažmá už nevrátí k trenérovi Peterovi Schiergenovi a nastupuje jako stájová jednička u francouzského šampiona André Fabreho. Informaci přinesl v úterý večer server Galopponline.de.

Fabre měl o Murzabajeva vážný zájem řadu měsíců, už loni v říjnu mu svěřil hnědáka Mare Australis v pařížské Ceně vítězného oblouku. O služby třicetiletého žokeje se však ucházel i další renomovaný francouzský trenér Henri-Francis Graffard. Intenzivní jednání přerušil Murzabajevův pobyt v Japonsku, k definitivní dohodě došlo toto pondělí.

Vítěz loňského německého derby bude Fabreho jedničkou pro všechny koně kromě těch v majetku Godolphinu a bratří Wertheimerových, kteří mají své vlastní smluvní jezdce.

"Pro mě to je další krok. Už loni jsem měl nabídku od Henri-Francise Graffarda, ale ještě jsem zůstal v Německu. Vím, za co všechno vděčím Peterovi Schiergenovi. Byli jsme spolu velmi dobrý tým a vím, že mě teď čeká ve Francii něco jiného. Jsem ale sportovec, můj čas je omezený a toto je velká příležitost se posunout dál," citoval Murzabajeva web Galopponline.

Na Schiergenových koních ho nahradí René Piechulek, samotný trenér rozhodnutí své dosavadní jedničky podpořil.

"Bylo nám jasné, že se Bauyržan v jistý čas posune dál. Není to jen skvělý člověk, ale i jeden z nejlepších žokejů na světě a tuto šanci si vydobyl poctivou prací. Doufal jsem, že ho ještě jeden rok udržíme, ale sám jsem byl žokejem, tak ho chápu," konstatoval Schiergen.

Ilustrační foto: Marcela Kozová