reklama 11B

Dostih, kůň, žokej a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 10

ikonka

Před mimořádně bohatým víkendem shrnujeme šance Filipa Minaříka při jeho průkopnické účasti v Ascotu, ale i situaci před třetí kvalifikací na Velkou pardubickou. A nesmíme zapomenout ani na zajímavé starty českých koní v zahraničí.
09.08.2019 11:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
České dostihy čeká nejrušnější víkend druhé poloviny prázdnin. Nejen, že se konají mítinky na dvou různých závodištích, ale zároveň se chystá celá řada zahraničních startů. Vedle expedic do Dieppe, Merana a Wroclawi zaujmou zejména dva dostihy.
 
Mollys Best (Filipová) a Politicum (Laube) se v neděli postaví německé, anglické, francouzské a maďarské konkurenci v listed Hoppegartener Fliegerpreis na závodišti Hoppegarten. A pětiletá Famous Valley se ve stejný den pokusí o rekordní desáté vítězství za sebou. Klisna v barvách Stanislava Chudáčka vyjede poprvé za hranice, pod Pavlem Složilem nastoupí jako favoritka do proutěných překážek na 2800 metrů v Budapešti.
 
A aby toho nebylo málo, v sobotu bude psát historii Filip Minařík, který se jako první Čech zúčastní slavného Shergar Cupu v Ascotu.
 
K tomu připočtěme třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou a každoroční netolické dostihy vedle zámku Kratochvíle a vychází z toho v letním kontextu nezvykle rušných 48 hodin nabitých dostihovým sportem.
 
 
Dostih - Cena firmy Chládek a Tintěra, III. kvalifikace VP (Pardubice, 10. 8.)
 
Třetí kvalifikace na Velkou pardubickou bývala svým způsobem nejzajímavější z celého čtyřdílného seriálu. Vzhledem k optimálnímu termínu ji v minulosti často využívaly hvězdy Velké pardubické pro vstup do ostré sezony. Letní sucha však v poslední době přiměly řadu stájí tento zvyk přehodnotit. Většina úspěšných koní z loňského ročníku vrcholu sezony včetně obhájce vítězství Tzigane du Berlais se tak rozcvičily už v červnové druhé kvalifikaci.
 
Na startovním poli sobotní Ceny firmy Chládek a Tintěra (5800 m, 400 000 Kč) je to znát, stejně jako pomalu ubývající počet uchazečů o start ve Velké pardubické. Nad devítičlenným polem přesto nelze mávnout rukou. Favoritem bude letos ve dvou startech neporažený Ange Guardian (Matuský, 2:1), který bez velkých problémů ovládl Úvodní Cross Country Koroka i druhou kvalifikaci.
 

Čtěte také: Stáj Pegas výrazně posiluje. Z Francie dovezla dva zajímavé překážkáře

 
Do sezony v sobotu vstupuje jeho tréninkový kolega, vítěz Velké pardubické 2017 No Time To Lose (Kratochvíl, 3.3:1), do jehož sedla se vrací Jan Kratochvíl a svěřenec Josefa Váni se potřebuje kvalifikovat.
 
Vstupenku do Velké pardubické, která tento týden oznámila nového titulárního sponzora, už naopak vlastní třetí z loňské Velké Stretton (Faltejsek, 6.5:1), vítěz Ceny Labe Mahony (Stromský, 11:1), Player (Novák, 12:1), Ribelino (Glassonbury, 30:1) a Chicname de Cotte (Duchene, 25:1).
 
Pole doplňují dvanáctiletý Templář (Odložil, 45:1) a tempař Bridgeur (Myška, 15:1), který v zimě absolvoval dva starty ve Fontainebleau a vrací se po pětiměsíční přestávce.
 
Přímý přenos České televize začíná v 14:25 na ČT Sport.
 
 
Kůň - Zarif (Pardubice, 10. 8.)
 
Do roka a do dne, mohl by si říct dvanáctiletý ryzák Zarif (Kratochvíl, 3.85:1). Do dvojkového krosu Ceny Peruána (5200 m, 120 000 Kč) nastoupí přesně po roce a opět zde ponese 73 kilogramů. Loni tento úkol vyřešil s přehledem o 4 délky.
 
Tentokrát narazí na možná ještě kvalitnější pole, vedené tréninkovým kolegou Theophilem (Odložil, 2.5:1). Ryzák stáje Köi Dent si však dlouhodobě udržuje svůj standard. Sobotní dostih pro něj bude opět především tréninkovou prací, do Velké pardubické se kvalifikoval už čtvrtým místem v červnové Ceně města Pardubic.
 
Pokud zůstane zdravý, měl by druhou říjnovou neděli nastoupit do své šesté Velké pardubické. Jeho bilance je obdivuhodná - dosud vždy skončil na dotovaném místě. Ve vrcholu překážkové sezony od roku 2014 nasbíral jedno druhé, jedno třetí, dvě čtvrtá a jedno šesté místo.
 
 
Jezdec - Filip Minařík (Ascot, 10. 8.)
 
Historická účast Filipa Minaříka na Shergar Cupu je dalším z českých dostihových milníků, jakkoli má rodák z Radotína i německý pas a pořadatelé jej v Ascotu prezentují jako zástupce německého turfu. Vzhledem k tomu, že na britskou půdu dorazí i Minaříkovi japonští fanoušci s českými vlajkami, však naše dostihy nepřijdou zkrátka.
 
Minařík bude kapitánem týmu Evropa, ve kterém spojí síly s Géraldem Mossém a Adriem de Vriesem. Ostrovní bookmakeři vidí jejich šance optimisticky, například v nabídce sázkové kanceláře William Hill jsou "Evropané" s kursem 5:2 druhými favority za domácím výběrem (9:4).
 
Nejúspěšnější žokej české historie při svém debutu na britské půdě pojede pětkrát a měl štěstí na los. Na 2200 metrů pojede favorita Mandarina (9:2) z tréninku Iana Williamse a v handicapu supervytrvalců na 3000 metrů dostal šancového What A Welcome (13:2).
 
Dvakrát se vyhoupne na koně z druhého sledu z renomovaných stájí, Stone Of Destiny (9:1) připravovaného Andrewem Baldingem a War Glory (10:1) z lotu Richarda Hannona. Sestavu Minaříkových "rit" doplňuje ve sprintu na 1200 metrů The Cruising Lord (14:1).
 
Filip Minařík není jediným jménem, které v rámci letošního Shergar Cupu představuje pomyslný most k Evropskému poháru žokejů. Pražské akce se z ostatních aktérů už zúčastnili i Mossé a Tadhg O’Shea, na původní soupisce byl i první vítěz EJC Cristian Demuro.
 
 
Trenér - Josef Váňa (Pardubice / Netolice)
 
Dobře rozehranou situaci má před víkendem trenér Josef Váňa starší, přestože musel částečně improvizovat s jezdeckým obsazením. Do třetí kvalifikace na Velkou pardubickou posílá dvojici favoritů Ange Guardiana a No Time To Lose, dva nejšancovější koně má také v Ceně Peruána.
 
V třetím vrcholu sobotního odpoledne v Pardubicích, Ceně Registany, má solidní vyhlídky osmiletá Silk (Kratochvíl, 4:1).
 
Váňa jede s dvojicí koní a žokejem Janem Kratochvílem i na nedělní dostihy v Netolicích. Mister Westminster je hvězdou Velké ceny Netolic (4100 m, 80 000 Kč) a ve druhé steeplechase dne se pokusí dojem ze svých dvou letošních startů vylepšit bělouš Ideal Choc.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE