Dostih, kůň, jezdec a trenér víkendu. V hlavní roli nadějní tříletí

ikonka

Přípravné dostihy na České derby i Oaks nabídne sobotní mítink v Chuchle Areně Praha. V akci se ukáže hned několik potenciálních tříletých hvězd, mezi dvouletými v Simsonově ceně má výborné karty trenérka Helena Vocásková.
17.07.2020 16:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Dvouměsíční letní přestávka ve Velké Chuchli patřila dlouhá léta mezi velké záhady českého dostihového provozu. "Díra" v termínové listině zděděná ještě od dob Mezinárodních mítinků socialistických států byla zdůvodňována tu obavou, že diváci na závodiště v době dovolených nepřijdou ve větším počtu, tu zase podávána jako snaha neubírat pozornost regionálním drahám během letních prázdnin.
 
Loni se do termínové listiny vrátil jeden červencový mítink a jeho úspěch dal naději, že se rodí nová tradice. V aktuální sezoně zařadila Chuchle Arena Praha červencové dostihy do svého plánu ještě předtím, než krize kolem pandemie obrátila řadu zaběhaných zvyklostí naruby. A výsledkem je zřejmě nejatraktivnější rovinový mítink měsíce. Program čítající deset dostihů nabídne hned dva jedničkové klasické trialy a dvě dvojková klání včetně prvního většího souboje dvouletých v Simsonově ceně.
 
Nadcházející víkend slibuje i další zajímavé dění. Darkolva cestuje do Budapešti v roli favorita tamní "Ceny milénia", trenér Václav Luka mladší posílá v neděli dvě třídové klisny do berlínského Hoppegartenu a ve Varšavě se koná polské derby s největší tamní hvězdou současnosti Inter Royal Lady.
 
 
Dostih - Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera
 
Sedm týdnů před Českým derby se běží respektovaný trial na 2200 metrů, který v minulosti opakovaně posloužil jako vítaný odrazový můstek mnoha derbystům včetně loňského držitele modré stuhy Pacific Hilla. V letošním ročníku Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera síce část očekávané elity schází, ale i tentokrát sehraje důležitou roli v odhadu potenciálu některých důležitých aktérů. Po avizovaných škrtech pražského zimního favorita Suprtupla a Avignona by mělo startovat čtrnáct koní.
 
Ve dvou posledních startech neporažený Opasan zaujal koncem května velkým speedem v karlovarské Jarní ceně na 2000 metrů. Svěřenec slovenského trenéra Jozefa Chodúra byl posléze dohlášen do Českého derby a pod svým stabilním jezdcem Radkem Koplíkem poskytne další indicie o své třídě. Dobrým měřítkem bude zejména srovnání se Zoheyrem, který při své české premiéře obsadil solidní čtvrté místo ve Velké jarní ceně a podle slov Radka Holčáka je cíleně chystán na zářijové derby.
 
Letošní "Frankenberger” nabídne i zajímavý polský faktor. Původně do varšavského derby směřovaný Polish King se na české scéně uvedl sedmou příčkou v jarní klasice a tradičně ambiciózní Greg Wroblewski teď na hnědáka v majetku organizátora varšavských dražeb Wieslawa Jakuba Kartuse angažoval španělského šampióna Václava Janáčka. Další progres bude muset předvést i těžko čitelný vítěz z červencové Wroclawi Ever Soleado, kterého posílá do Prahy trenér Robert Swiatek.
 
Na startu bude celá řada hřebců, kteří ve svých předchozích startech ukázali jistý talent a nyní se čeká na jejich další zlepšení, potvrzení potřebné třídy či distanční použitelnosti. To je případ ryzáka Cote Jardina, který zazářil na zahajovacích dostizích v Mostě, ale jeho vítězství stylem start - cíl o 5 délek se zrodilo v horší společnosti. Pomalu zrající Shamalann minule zažil ve Velké jarní ceně průběh zcela proti svému naturelu, u Rusela a domácího odchovance Renasiho je zatím otazníkem reálná třída. Na průnik mezi elitu zatím čekají i Planteur’s Whiskey, Zaukhan a Vindicator.
 
 
Kůň - Vivienne Wells
 
Zatímco část domácích kandidátek Oaks směřuje do sobotní Ceny tříletých klisen, svěřenkyně v Hannoveru působícího trenéra Bohumila Nedorostka Vivienne Wells se o den později poměří s konkurencí v berlínském listed. Hnědka české stáje Utrin po dvou druhých místech v dostizích kategorie D nastoupí do Hoppegartener Steher-Preis na 2800 metrů s pérovou váhou 51,5 kg.
 
V sedle Vivienne Wells bude Marco Casamento, nejvýše hodnocená z desítky soupeřů je loňská vítězka grupy 3 Lips Queen. Vivienne Wells je aktuálně hodnocena v německém GAG známkou 64 kg. Jejím hlavním cílem je Oaks, ale je přihlášena i do Českého derby.
 
V rámci nedělních dostihů v Hoppegartenu to však nebude jediný zajímavý start koně s českým pozadím. Ve dvou startech neporažená tříletá klisna Red Dynamite směřuje s Clementem Lecoeuvrem do trojkového handicapu na 1800 metrů, o kategorii výš posílá Václav Luka o dva roky starší Rabbit Havanu. Pátou z Velké květnové ceny pojede mnohonásobný německý šampion Andrasch Starke.
 
 
Trenér - Helena Vocásková
 
Helena Vocásková vede průběžné pořadí rovinových trenérů s 10 vítězstvími a zdá se, že šampionská centrála Němčice má nakročeno k dalšímu úspěšnému víkendu. Do Simsonovy ceny posílá hned dva šancové koně - stájoví kolegové Kmotr i Giannina proměnili své debuty ve více či méně suverénní vítězství.
 
V Ceně Fondu ohrožených dětí na 2600 metrů může prodat svou aktuální formu čtyřletá Westernerka. Hnědka stáje Zeas Staré Hradiště v květnu zahájila sezonu jistým úspěchem v Karlových Varech a minulý měsíc přidala druhé místo ve Velké Chuchli za pozdějším vítězem Karlovarské dvojnásobné míle Cacophonousem. Tentokrát bude jejím hlavním soupeřem nejvyšší nesená hmotnost v poli 63 kg.
 
Helena Vocásková má svou svěřenkyni i v Ceně tříletých klisen, kde se vítězka Deylova memoriálu Barthesa pokusí odčinit výpadek z klasického dostihu. V sedle s Tomášem Lukáškem však půjde proti svému distančnímu optimu.
 
 
Jezdec - am. Sabina Mokrošová
 
Žokejskou hvězdou chuchelské soboty je Václav Janáček, jenž pojede v osmi z deseti dostihů. Rámcový program však obsahuje celou řadu dalších zajímavých příběhů a jedním z nich je letošní série Sabiny Mokrošové. Amatérská jezdkyně loni dvakrát zvítězila ve Švýcarsku, ale na první úspěch v českých dostizích dlouho čekala. Během jara se dočkala hned třikrát. Dvě vítězství získala s pětiletým valachem Coltynem, který se v sobotu posune o jednu kategorii výše do trojkového sprintu a bude cílit na letošní hattrick.
 
Trenér Zdeněk Seménka posléze nasedlá Mokrošové ještě někdejšího jedničkového vítěze Orphea na distanci 2600 metrů.
 
 
Ilustrační foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR