reklama 11C

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 7

ikonka

O spolehlivých držácích, chystané ofenzivě šampionské centrály i obnovené premiéře Scuderie Aichner v Pardubicích. To jsou jen některé ze zajímavých momentů nadcházejícího dostihového víkendu, které pro vás shrnujeme v naší pravidelné rubrice.
07.06.2019 19:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Tento týden jsme o něm psali jako o “mentorovi” a cestovním parťákovi spolufavorita Českého derby Angkor Wata, v neděli Father Frost sám vstoupí do sezony v Ceně jezdectví na závodišti v Mostě. Sedmiletý valach patří k nenápadným hvězdám českého turfu. Nikdy mu nebyla věnována zvlášť velká pozornost, ani o něm nevycházejí velké články, přitom je trojnásobný jedničkový vítěz esencí toho, co mnohým divákům v současných dostizích schází.
 
Tedy stálicí, která rok co rok pravidelně nastupuje na start a je na ni spolehnutí, takže se s ní může snadno identifikovat i příležitostný divák. Hnědák stáje Statek Chyše - Váňa už nedělní dostih jednou vyhrál, v roce 2016. Tenkrát však měl start v nohou. Do jeho sedla se přesně po třech letech vrací žokej Jan Rája.
 
Oba zkušení borci ovšem budou mít co dělat s kvalitní mladší konkurencí, ať už jde o loňského klasického vítěze Sagara (Foret, 4:1) nebo o rok staršího Zocka (Liška, 5.5:1).
 
Nadcházející víkend nabízí celou řadu zajímavých zápletek. A my se těšíme, že vám některé z nich budeme moci nabídnout v komentovaném internetovém přenosu ze sobotních Pardubic. Na EquiTV začínáme po půl druhé odpoledne.
 
 
Dostih - Zlatý pohár - cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (Pardubice, 8. 6.)
 
Tak je to tady - ve třetí sezoně, kdy má koně u rodiny Váňových, debutuje italský majitel Josef Aichner v Pardubicích. Lépe řečeno, po delší době se vrací, neboť už před jedenácti lety startoval jeho Fatal Mac s Raffaelem Romanem ve Velké pardubické. Mezitím je dvorním trenérem Scuderie Aichner SRL Josef Váňa mladší a v tandemu se stájovým žokejem Josefem Bartošem se chystají demonstrovat svou aktuální formu i na domácí půdě. V sobotním Zlatém poháru nasazují letos již dvakrát v Miláně vítězného Acceleratora (3.6:1), který může být černým koněm dostihu.
 

Čtěte také: Slavný irský hřebčín, odkud vzešly české hvězdy, jde do dražby

 
Startovní pole se po zranění několika špičkových steeplerů včetně loňského vítěze Mustamira smrsklo na pouhých šest koní, přesto slibuje napínavou podívanou. Jako sázkový favorit půjde na start nejlepší z květnové předzkoušky Lamum (Glassonbury, 2.27:1), dobrou aktuální formou disponuje i předloňský vítěz Dangerous Gleam (Lovén, 4.65:1). A pak je tady ještě druhý z loňské Stříbrné trofeje Northerly Wind (Faltejsek, 4.65:1), který vstupuje do sezony.
 
Mister Westminster (Kratochvíl, 17:1) si na překážkách zatím nevydobyl takové renomé jako kdysi na rovině, ale v dostihu šesti koní nelze odepisovat ani jeho.
 
 
Kůň - Dylanka (Pardubice, 8. 6.)
 
Hned v úvodním dostihu pardubické soboty může rozšířit svou bilanci čtyřletá Dylanka. Dvojnásobná klasická vítězka, která od letošní sezony běhá v barvách Statku Blata Český Ráj, vyhrála sedm ze svých deseti startů a nezaváhala ani při svém květnovém debutu na proutěných překážkách.
 
Stejně jako minule čeká klisnu IV. kategorie na 3200 metrů, ale ve skutečnosti se o žádnou selanku nejedná. Už minule tady potkala Hessoesse a Mount Q, nyní narazí na Icara, Markose nebo Black Barda. Tohle může být velmi zajímavý dostih - Dylanku navíc povede žokej Josef Bartoš.
 
 
Jezdec - Jan Faltejsek (Pardubice / Most)
 
Pětinásobný vítěz Velké pardubické si před pár dny užil v Baden Badenu slavnostní ceremoniál vyhlašování německých šampionů minulé sezony. Tento víkend bude pro Jana Faltejska ve znamení "back to business", a přestože nemá zdaleka nic jistého, rýsuje se mu pár zajímavých šancí, které za příznivých okolností může přetavit ve vítězství.
 
Typické je z tohoto pohledu jeho rito ve Zlatém poháru - Northerly Wind (4.65:1) sice v šestičlenném poli není favoritem, ale už prokázal dost třídy na to, aby v závěru mohl bojovat o nejvyšší příčky. Při debutu v krosu bude sledovaným koněm i stájový kolega Saint Joseph (2.85:1), jehož letos zatím provází jistá smůla. A domácí odchovanec Lombargini (3,3:1) bude ve dvojkové Ceně města Pardubic hlavním vyzyvatelem favorita Evžena.
 
O den později v Mostě jezdí Faltejsek rekonvalescenta Simon Seta (1,65:1), solidní šancí může být i Čarda (5,5:1).
 
 
Trenér - Helena Vocásková (Pardubice / Most)
 
Šampionská centrála Němčice naplno útočí. Z pohledu kursů sázkové kanceláře Tipsport posílá favority do čtyř z šestnácti víkendových dostihů, přičemž Helena Vocásková je trenérkou tří z nich. O Dylance na proutěných překážkách v Pardubicích už byla řeč, ale více šancových koní má trenérka v nedělním Mostě.
 

Čtěte také: České manévry ve Francii. Fort Templier vyhrál start-cíl

 
Do dvojkové Ceny DHK Baník Most - Černí anděle posílá dokonce hned dva, Falcon Baby (Hrouda, 3.7:1) a Filipa (Verner, 4.5:1), přičemž pozornost si tady zaslouží zejména třetí z Ceny zimního favorita, který byl mezitím škrtnut z Českého derby.
 
Přispět ke zvýšení vedení Vocáskové v průběžné rovinové statistice může i dvouletý Francimor (Hrouda, 1.7:1). Tipsport dokonce vypsal jako desetinovou favoritku i letos debutující tříletou Zlatonku (am. Břečka, 1.9:1), která v dostihu amatérů povleče mamutích 67 kg... Tu ovšem netrénuje Helena, nýbrž Dana Vocásková.
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE