reklama 11B

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 4

ikonka

Sobota a neděle hodně napoví, jak jsou ve střední Evropě rozdány karty v tříletém ročníku. Téměř všechny velké tréninkové centrály ukáží své klasické naděje. Na obou frontách - v Praze i Bratislavě - například zaútočí Velké Karlovice.
10.05.2019 15:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Bude to jeden z klíčových víkendů dostihového jara. V sobotu se na závodišti Velká Chuchle koná nejen klasická Velká jarní cena, ale po mnoha letech také Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera na 2200 metrů, který přestěhováním z Mostu výrazně posílil svou pozici mezi přípravnými dostihy před Českým derby.
 
Pražská sobota se zároveň změní v přehlídku žokejských "all stars" regionu, skoro se až chce napsat "EJC v malém". Kromě domácí špičky přijedou ze Slovenska Jaroslav Línek se Zdenem Šmidou, poprvé od návratu z Kataru se v Česku vyhoupne do sedla Tomáš Lukášek a ze Španělska se přidá dvojice šampionů Václav Janáček a Ricardo Sousa.
 
Kdo se chystá vydat do Chuchle osobně, měl by kromě sobotního termínu věnovat pozornost i časovému posunu - první dostih bude odstartován už ve 13:00. Přímý přenos na kanálu ČT Sport začíná ve 14:50, celé odpoledne přenáší internetová televize EquiTV už od 12:30.
 

Video: Odkaz na živé vysílání EquiTV z Velké Chuchle najdete TADY

 
Neděle je v Česku po zrušení původně plánovaných dostihů v Mimoni volným dnem, ale pozornost se stěhuje do Bratislavy, kde se během necelých tři čtvrtě hodiny za početné účasti koní v českém tréninku odběhnou Jarná cena kobýl i Veľká jarná cena.
 
Alternativním programem může být výlet do berlínského Hoppegartenu, kde v neděli vrcholí dvoudenní mítink grupou 2 Comer Group International 48. Oleander-Rennen. Favoritem je devítiletý Thomas Hobson z tréninku Willieho Mullinse, mezi jezdci jsou zastoupeni Filip Minařík, Jozef Bojko i Bauyržan Murzabajev.
 
V berlínských rámcových dostizích se v neděli představí i dvojice koní stáje Lokotrans - Ideal Approach (Sanna) nastoupí v jedničkovém handicapu na 1800 metrů, Hello Hobby (Minařík) po tabulovém umístění z Mnichova zkusí s pérovou váhou 52 kg štěstí ve dvojkovém handicapu na 1400 metrů.
 
 
Dostih - 98. Velká jarní cena Pražské plynárenské (Praha, 11. 5.)
 
Trenéři, kteří chtějí své tříleté hřebce směřovat do Českého derby “dlouhou cestou”, dávají v sobotu přednost zmiňovanému "Frankenbergerovi". Přesto si druhý klasický dostih sezony ponechává výrazný přesah k modré stuze. Právě ve Velké jarní ceně totiž vstoupí do sezony zimní favorit King Archie (Janáček, 3.7:1).
 
Polobratr výborného Kerosina zůstává jedním z koní, o kterých se v sobotu bude nejvíc mluvit, i když jeho čas evidentně přijde až později a také trenér Pavel Tůma se netají tím, že budoucnost svého svěřence vidí na delších distancích. Ví to i žokej Václav Janáček, který ryzáka vedl už loni v Mostě a před dvěma týdny seděl na dalším skloňovaném derby-kandidátovi Angkor Watovi.
 
Podle Tipsportu je favoritem druhý z trialu Manoamano (Rája, 3.5:1), který se očividně bude dál zvedat. Situace ale zůstává poměrně otevřená, dostatek třídy předvedl například Great Gunnar (Lukášek, 10:1), je tady také hektický vítěz Memoriálu profesora Michala Amazing Gangster (Koplík, 7.5:1).
 
Hned tři velké centrály posílají do klasického dostihu dvojici kandidátů. Oba bělouši trenéra Arslangireje Šavujeva Torque Power (Šafář, 15:1) a Politicum (Sousa, 22:1) mají dostih v nohou a důvěru svého trenéra, o to více den před startem udivují jejich vysoké kursy.
 
Bookmakeři zatím vyčkávají i v případě dua z Velkých Karlovic. Calorific (Palík, 10:1), který si loni v irském tréninku Josepha O’Briena vyběhal rating 77, absolvuje debut v tréninku Radka Holčáka i ve střední Evropě. Svěřenec Františka Holčáka Bluegrass Boy (Šmida, 10:1) má vizitku dvojkového vítěze a pátého z Ceny trojročných žrebcov.
 
Václav Luka kromě Great Gunnara disponuje i nadějným, byť stále poměrně "zeleným" Ignaciusem Reillym (Liška, 7.5:1) a právě bělouš Syndikátu V3J je ritem šampiona Davida Lišky.
 
Český chov reprezentují Well Absolut (Verner, 22:1) a Big Ben (Virdis, 22:1), pátý a šestý z Memoriálu profesora Michala. Tento výčet jen podtrhuje skutečnost, že na startu Velké jarní ceny letos není nikdo, kdo by do klasického dostihu nastupoval bez šance na dobrý výsledek.
 
 
Kůň - Famous Valley (Praha, 11. 5.)
 
Není příliš kacířské udělit před smrští velkých dostihů pomyslný titul "kůň víkendu" pětileté klisně, která v sobotu poběží “jen” ve třetí kategorii na 2800 metrů? Není!
 
Kdo bude v chuchelském programu hledat "tutovku dne", přirozeně musí skončit u jména Famous Valley (Hrouda, 2:1). Obdivuhodná hnědka z tréninku šampionky Heleny Vocáskové neprohrála od konce léta 2017 a aktuálně už táhne sérii sedmi vítězství za sebou. Do rovinového provozu se přitom vrací poprvé od loňského srpna.
 
Případné osmé vítězství za sebou se nejeví nereálně ani složitě. Čerstvý vítěz Jarní ceny klisen Michal Hrouda v sedle reprezentantky majitele Stanislava Chudáčka možná poprvé pocítí zvláštní druh tlaku, který se v dostizích tohoto typu pravidelně soustředí na jezdce favoritů z centrály Němčice. 
 
 
Jezdec - Jaromír Šafář (Praha / Bratislava)
 
Na to, že Jaromír Šafář trvale působí v Německu, je jeho jarní bilance ve střední Evropě více než obdivuhodná. Po měsíci a půl už vyhrál pět dostihů v Praze a dva v Bratislavě, včetně dvou jedničkových úspěchů. A nadcházející víkend může znovu patřit právě trojnásobnému českému šampionovi.
 
Pojďme si to zrekapitulovat: v sobotu pojede Torque Powera ve Velké jarní ceně a Blitzkriega (1,8:1) v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera. Solidní šanci má také v úvodním chuchelském dostihu s Galiosem (6:1).
 
V neděli se stájový jezdec Pavla Vovčenka přesouvá do Bratislavy, kde ho František Holčák angažoval na dvě klasické naděje - Nikeandnemesis v Jarnej ceně kobýl a Arcturuse ve Veľkej jarnej ceně. Klisně po škrtu O’ffensive ubyla zřejmě největší soupeřka, hřebec bude kromě svého přemožitele z trialu Ryonyho (Línek) čelit i dvojici německých soupeřů z tréninku Geralda Geislera Kopaonik (Perović) a Macavity (Flandrin).
 
 
Trenér - Arslangirej Šavujev (Praha, 11. 5.)
 
Slušně rozehranou partii má ve Velké Chuchli Arslangirej Šavujev. O dvojici jeho běloušů ve Velké jarní ceně už byla řeč. Také v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera je krabčický trenér zastoupen dvakrát.
 
Suverénní dubnový vítěz Blitzkrieg ukázal nemálo talentu, ale je těžko jezditelný a jeho šance stojí a padají s tím, jak se ho podaří Jaromírovi Šafářovi schovat v poli. Šavujevovou dvojkou v tomto dostihu je Outback Rider (Sousa, 15:1) v barvách Russian Racing Syndicate.
 
Jenže vytrvalecký trial nabízí kvalitu i na straně soupeřů - Radek Holčák ho vybral jako vstup do sezony pro jednoho z nejzajímavějších tříletých hřebců Pacific Hilla (Palík, 6.5:1) a letos podruhé se ukáže na dráze do derby dodatečně dohlášený Ramssio (Liška, 6,5:1).
 
Od loňského roku se v užší špičce ročníku drží také Filip (Hrouda, 4.85:1) a při svém karlovarském debutu naznačil slušné možnosti Benjamin (Línek, 12:1).
 
 
Foto: Ivan Krejza




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE