Do chovu neprošel, Kühner mu však věřil. Dnes je Blue elitním skokanem

ikonka

Jako velmi inteligentního koně, který neudělá žádnou chybu dvakrát, popisuje rakouský jezdec Max Kühner hnědáka jménem Elektric Blue P. Vyhlédl si ho při körungu, v kterém tehdy mladý hřebec neuspěl. Kühnerovi ovšem stačilo vidět jediný skok.
16.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Ve stáji mu nikdo neřekne jinak než Blue. Celé jeho jméno zní Elektric Blue P a jde o jednoho z nejlepších koní rakouské parkurové reprezentace. V soutěžích nejvyšší obtížnosti s ním startuje jednička našich jižních sousedů Max Kühner. Právě on ho vytáhl mezi elitu.
 
Elektric Blue P se narodil v roce 2011 na farmě Pfitzmannových, kteří mají v Löwenbergu přes dvacet let úspěšný chov. Hřebeček byl prvním potomkem klisny French Kiss P po For Pleasure a jeho otcem je belgický plemeník Eldorado Van De Zeshoek.
 
„Kombinace Eldorado a For Pleasure obvykle funguje,“ říká Max Kühner v reakci na to, že stejné geny nosí další úspěšný parkurový kůň posledních sezon klisna Killer Queen, jíž sedlá německý reprezentant Daniel Deusser. „Killer Queen je ale trochu silnější a těžší. Blue je opravdu jemný, lehký a snadný na ježdění,“ popisuje Rakušan.
 
 

Neúspěšný körung

Hřebec se zúčastnil výběru do plemenitby DSP neboli svazu Deutsches Sportpferd. Bylo to v zimě, když se blížilo dovršení jeho třetího roku. „Blue byl menší, neměl úplně hřebčí výraz. Ale už tehdy byl úžasný. Jenže k chovu nebyl vybrán. Německé plemenné knihy požadují jeden určitý typ, s čímž úplně nesouhlasím. Naši mladí hřebci jsou jen na pastvě do konce jejich druhého roku a nijak speciálně je nepipláme a nepřipravuje pro jeden jediný účel,“ nechal se slyšet jeho chovatel Tobias Pfitzmann.
 
Přesto právě tento körung byl pro mladého hnědáka osudový, protože oslovil Maxe, jenž na této akci seděl mezi diváky. „Jel jsem se podívat na výběr hřebců a Blue tam vešel do arény. Viděl jsem jeden jeho skok a bylo to přesně to, co předvádí dneska – skok bez jakékoliv snahy a naprosto přirozeně. I když nebyl vybrán k licentaci, jeho skokový projev mě oslnil,“ vzpomíná Max, který hřebce přímo během körungu koupil.
 
 

Vstup do světa sportu

Max nechal hnědáka poměrně záhy po koupi vykastrovat. Jeho chuť skákat to nijak neovlivnilo. Pracovat s ním ale začali zlehka. „Náš systém přípravy mladých koní je takový, že pracujeme jen pár měsíců a jinak jsou ve stádě na pastvě. A tak to několik let střídáme. Takže Blue byl na pastvě v podstatě do jeho sedmi let,“ popisuje Max, pro něhož pracuje německý jezdec Helmut Schönstetter. 
 
Právě on často prochází s mladými koňmi z Maxovy stáje prvními parkurovými soutěžemi. „Vzpomínám si třeba, že když měl Blue necelých sedm let, odjížděl Helmut na Sunshine Tour do Vejeru a bral ho téměř rovnou ze zasněžených pastvin,“ dokresluje Max, jak u nich žijí koně, než se dostanou do vysokého sportu.
 

Čtěte také: Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země

 
Šetrná metoda v případě tohoto koně přinesla své ovoce. Prakticky kdekoliv nastoupil od pátého do sedmého roku věku do CSIYH, tam se mu dařilo. Jen v letech 2016 a 2017 má více než desítku vítězství, přitom však startoval je na hrstce mítinků a jinak trávil čas ve stádě.
 
„Nekupujeme mladé koně, abychom je rychle „udělali“ a prodali je. U nás nepotřebují pořád závodit, nepotřebují skákat přes obří impozantní překážky. Jen je necháme proniknout do světa závodů a sledujeme, jak se budou rozvíjet,“ říká rakouský jezdec.
 
 

Grand Prix a Světové poháry

V sedmi letech přesedlal na hnědáka Max a až do následující sezony s ním chodil soutěže CSIYH vypsané pro osmileté koně. Potom už s ním začal závodit i na čtyř a pětihvězdových akcích. 
 
V roce 2019 byl na stupních vítězů v Grand Prix CSI5* Waregem, poté absolvoval Světové poháry v Helsinkách, Oslu, Veroně Stuttgartu a Londýně. V posledním uvedeném dojel po čistém rozeskakování druhý za Martinem Fuchsem na The Sinner. 
 
Začátkem sezony 2020 zapsal druhou příčku v Grand Prix CSI5* Dauhá. Řadu umístění má také v sérii Global Champions. Nejúspěšnější byl však zatím rok 2021. V dubnu zvítězili ve Velké ceně zařazené do Rolex Grand Slamu v nizozemském s´Hertogenbosch, což je meta mnoha špičkových parkurových jezdců. 
 
Následovalo první místo ve stopětapadesátce při Global Champions v Londýně, vítězství v ceněné Turkish Airlines Prize of Europe při CHIO v Cáchách, postup do finále Global Champions League Super Cupu v Praze nebo třetí místo v Rolex Grand Prix v Ženevě.
 
Teprve jedenáctiletý kůň toho má ještě hodně před sebou. „Cokoliv po něm chcete, to udělá. Je úplně bezproblémový i na ošetřování. Je velmi inteligentní a žádnou chybu nezopakuje dvakrát,“ popisuje Max s tím, že hlavně v běžném soužití s lidmi a ostatními koňmi se projevuje jeho bystrost.
 
„Snadno se však začne nudit, takže musíme vymýšlet hodně pestrý program a žádná činnost a práce se nesmí moc zdlouhavě opakovat. V jeho sedle preferuji spíš uvolnění, než nějaký perfekcionismus. Nepotřebují mít každý gram váhy úplně přesně tam, kde má být. U něj je to důležité, aby zůstal klidný,“ líčí Rakušan koně, který je jedním z jeho nejslibnějších svěřenců pro tuto i příští sezony.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Maxkuehner.de
 
Foto: Liz Gregg  / FEI