Do českého turfu vstoupil inspektor Bergman. Díky hřebci Coolishaakovi

ikonka

Spisovatelka Michaela Klevisová si splnila svůj dlouholetý sen a založila vlastní dostihovou stáj Bergman's Horses. Barvy odkazující na fiktivního inspektora Josefa Bergmana bude hájit Coolishaak, kterého trénuje v Lysé nad Labem Vendula Korečková.
14.12.2022 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Díky knihám jako Prokletý kraj, Drak spí nebo Dům na samotě patří Michaela Klevisová k nejčtenějším českým spisovatelkám současnosti. Když si chce od psaní a detektivek odpočinout, nejlépe si vyčistí hlavu na dostizích, které miluje už od dětství.

"Poprvé mě vzal na závodiště v mých šesti letech tatínek a dostihy se pro mě staly celoživotní láskou. Nutila jsem celou rodinu i kamarádky, aby tam chodili se mnou. Nakonec jsem ale zjistila, že nejlépe si to užiju sama. To jsem nejšťastnější, protože se můžu soustředit jen na koně a nikdo mě při tom neruší," řekla Klevisová ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Před několika měsíci si "česká Agatha Christie", jak ji někdy označují tuzemská média, splnila dětský sen a koupila si vlastní dostihové koně. U trenérky Venduly Korečkové v Lysé nad Labem stojí dvouletý Coolishaak a roční Niamey.

 

Čtěte také: Loučí se kůň, který nade vše miloval dostihy. Larizano ukončil kariéru

 

"Svým způsobem jsem to plánovala dlouho, vždycky jsem chtěla být součástí tohoto sportu. Dlouho jsem se však nedokázala rozhoupat, až mi osud jednoho dne přihrál do cesty Vendulu Korečkovou. Potkaly jsme se úplně náhodou na křižovatce v Lysé, tak jsme se šli podívat do stáje a Vendy se jen tak mezi řečí zmínila, že má čerstvou trenérskou licenci. Trvalo mi to tři čtyři dny a najednou mi došlo, že si skutečně koně pořídím a dám ho k Vendule. Tím to všechno začalo a jsem strašně šťastná, že se to stalo," usmívá se Klevisová.

Svou stáj nazvala Bergman’s Horses na počest fiktivního inspektora Josefa Bergmana, své nejslavnější literární postavy. “Pořídila jsem Bergmanovi koně, bude mít svou stáj a tím vlastně obživne, stane se účastníkem dostihového provozu. To mi připadalo hezké,” vysvětluje s tím, že pro případné francouzské starty si zaregistrovala další stáj na své jméno.

Naděje věčné optimistky

Prvním nositelem barev Michaely Klevisová bude letos dvouletý hnědák Coolishaak. V Irsku narozeného syna Aclaima a dvojnásobné vítězky Goodnite Iriny vydražila ve Francii za 11 000 eur.

"Měla jsem Kulíška vybraného dopředu, z pěti vytipovaných koní se mi líbil nejvíc, ale dražil se až jako poslední z nich. Byla jsem na telefonu, protože jsem v té době měla zaplacenou dovolenou, byly to nervy. Z našeho předvýběru jsme si to u prvního koně rozmysleli a u dalších tří nás přeplatili jiní kupci, takže zůstal Kulíšek. Když se to podařilo a koník byl náš, štěstím jsem se rozbrečela," líčí první dražební zážitek.

U dosud nestartovavšího hřebce vystopujeme i jednu nečekanou literární souvislost. Vnukem jeho čtvrté matky Sea Harrier je gr.1 vítěz a plemeník Steinbeck.

"Chtěla jsem koně, který ještě nemá nic za sebou, protože jsem se těšila právě na jeho začátky. Chtěla jsem se těšit z těch prvních krůčků. U staršího koně jsem se bála, aby neměl za sebou nějaké zážitky, které ho budou ovlivňovat a my o nich nebudeme vědět. Takhle jsme dostali vlastně nepopsaný list a je jen na nás, jak s ním naložíme," dodala Klevisová v podcastu na EquiRadiu.

Coolishaak se jeví jako mílař a majitelka ho zamýšlí přihlásit do Velké jarní ceny. "Nechci ho však tlačit do něčeho, na co nebude mít, musí si o takové dostihy sám říct a ukázat své možnosti. Pokud bude běhat čtyřky, nebudu zklamaná. Jsem ale praštěný optimista, který v každé situaci věří, že všechno dobře dopadne, a tak své koně nechci dopředu podceňovat. Raději jim zaplatím přihlášky, škrtnout se dá vždycky. Chci, aby ze mě vyzařovala ta dobrá energie a víra, aby tým věděl, že našim koním věřím," shrnuje svou filozofii.

Posila z Baden Badenu

Svůj další přírůstek, roční klisnu Niamey (Bramelot) z rodiny výborných sprinterů Namose a Namery, získala za 3500 eur na říjnové dražbě v Baden Badenu. "Je narozená 15. ledna a moc se mi líbí exteriérově, nemůžu se na ni vynadívat. Na svůj věk mi připadá taková robustní, jsem zvědavá, jak bude dál růst," těší se Klevisová.

Jako spisovatelka využila dostihovou linku v knize Dům na samotě, která se dočkala i televizního zpracování. Do budoucna nevylučuje, že se svým velkým koníčkem znovu nechá inspirovat, ale nejdůležitější je pro ni něco jiného.

"S prací to vlastně nemá nic společného. Udělala jsem to čistě sama pro sebe, dostihy jsou moje velká radost," uzavírá Michaela Klevisová.

Foto: poskytla Michaela Klevisová