Do Brna na Světový pohár v drezuře dorazí jezdci a koně z 18 zemí

ikonka

V brněnském jezdeckém areálu Panská lícha se od 24. do 26. června představí špičkoví jezdci a koně v drezuře. Koná se tam již 24. ročník Světového poháru v této disciplíně. Mítinku se zúčastní 92 koní z 18 zemí světa.
21.06.2022 16:21  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Na Panské líše v Brně se od pátku 24. do neděle 26. června představí na úrovni Grand Prix celkem 18 koní, a to kategoriích CDI-W a CDI3*, jež jsou vypsané jako kvalifikace pro mistrovství světa.
 
V kategorii CDI-W (World Cup) odstartuje dvanáct dvojic z 10 zemí. Po dvou letech se závodů zúčastní manželé Ayache, startující za Francii a Estonsko. Nejvýše postavenou dvojicí ve světovém žebříčku FEI je Alisa Glinka z Moldávie.
 
Holandský jezdec Remy Bastings bude obhajovat ve World Cupu loňské vítězství. Nejdelší cestu váží do Brna jezdkyně reprezentující Austrálii a Kanadu. Kanadskou jezdkyni Piu Fortmuller diváci uvidí ve World Cupu a Austrálii bude reprezentovat Marre Tomkinson ve velké rundě CDI3* a v rundě mladých koní, která je pro letošní ročník těchto závodů novinkou.
 
Výtečné obsazení bude mít rovněž kategorie CDI3* (malá runda), kde se představí 12 koní z 8 zemí. Čeští fanoušci budou držet palce českému jezdci Janu Zamcovi. Tradiční účastnicí je Nizozemka Margot Arkema se dvěma koňmi.
 
K vidění budou i naděje české drezury v túře CDIY pro mladé jezdce, do níž nastoupí Julie Sekaninová a Nikola Feherová. Největší hvězdou mezi mladými jezdci bude bezesporu Jana Lang. Ta figuruje v kategorii mladých jezdců na prvním místě světového žebříčku FEI.
 
Nejpočetněji obsazenou je runda pro juniory CDIJ, v níž své umění ukážou české jezdkyně Kateřina Sekaninová, Anna Procházková a Kristýna Přikrylová. Soutěže CDIP pro děti na pony jsou taktéž velice dobře obsazené. O účast na mistrovství Evropy budou z České republiky bojovat Zuzana Hradilová, Tereza Hučková a Veronika Sedláčková, která je také favoritkou v túře pro děti CDICh. V současné době zaujímají s klisnou Givesta M.H. čtvrté místo ve světovém žebříčku FEI v kategorii dětí. Největší favoritkou mezi jezdci na pony je polská jezdkyně Veronica Pawluk. V dětské túře bude z Česka, kromě favorizované Sedláčkové, bojovat o posty nejvyšší dalších pět dvojic.
 
Úplnou novinkou je při brněnském CDI túra pro jezdce do 25 let (U25), kteří se utkají v nejtěžších úlohách Grand Prix, ale také soutěže pro mladé koně (5, 6 a 7 let). Závodit se bude na dvou závodních obdélnících. Pro letošní rok vybudoval pořadatel zbrusu nový závodní obdélník B. Jezdce a koně budou hodnotit hned čtyři olympijští rozhodčí.
 
Ilustrační foto: Stanislav Pitela
Zdroj: tisková informace JS Panská lícha