reklama 11B

Divocí koně nezklamali. Stráně Podyjí díky nim zaplavily koniklece

ikonka

Divokým koním se v lokalitě Havranické vřesoviště podařilo vytlačit agresivní druhy trav a uvolnit prostor pro kvetoucí byliny. V Národním Parku Podyjí se díky nim objevily vzácné koniklece, hlásí společnost Česká krajina.
15.03.2019 11:49  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D
Mise divokých koní z anglického Exmooru v lokalitě Havranické vřesoviště hlásí první úspěch. Jak v pátek uvedla ochranářská společnost Česká krajina, stráně Národního Parku Podyjí v minulých dnech zaplavily vzácné koniklece.
 
Přitom ještě před rokem těmto místům dominovaly agresivní druhy trav, které koniklece a kvetoucí byliny vytlačovaly. „Rozdíl oproti loňskému roku je obrovský, jsme nesmírně rádi, že divocí koně pomohli po středočeských Milovicích zachránit další významnou stepní lokalitu,“ řekl Dalibor Dostál, ředitel České krajiny.
 
Pastva jiných zvířat by podle něj tak pozitivní efekt neměla. "Divocí koně se při pastvě zaměřují především na agresivní druhy trav a vytvářejí tak prostor pro kvetoucí byliny. Zároveň svými kopyty rozrušují souvislý drn travních porostů a umožňují semenům květin lépe se uchytit v půdě," doplnil Dostál.
 
Koniklec velkokvětý je v Česku chráněný jako silně ohrožený druh. Zároveň patří na Seznam přísně chráněných druhů rostlin podle Bernské úmluvy. Podyjí se nachází na západní hranici rozšíření této rostliny, která rozkvétá již začátkem března.
 
Druhá pastvina divokých koní v Národním parku Podyjí, která se nachází u obce Mašovice, zatím není tak rozkvetlá, protože na ní nejsou ve větší míře zastoupeny druhy vyrážející již v předjaří. Později ale očekávají odborníci pestré zastoupení květů i tam.
 
Návrat velkých kopytníků na dvě pastviny v Podyjí je součástí projektu Military LIFE for Nature, jeho hlavním účelem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, které ke svému životu potřebují plochy s různorodou nelesní vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských cvičištích, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000, v různých částech České republiky.
 
Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.
 
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE