Dítě v sedle plemeníka. Všichni se smáli, že to nemůže nikdy fungovat

ikonka

Najít vhodného drezurního koně pro dítě není snadné. Málokdo by asi volil plemenného hřebce. Ale Johana Vášáryová dokazuje, že to jde. S Firestonem tvoří jednu z nejúspěšnějších dvojic. Povídali jsme si s ní o jeho povaze i společných začátcích.
29.08.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


 

Kariéra Johany Vášáyrové a vraníka Firestona je plná úspěchů a předních umístění. Jejich spolupráce odstartovala v roce 2020, kdy tehdy třináctiletá jezdkyně přišla o klisnu, s kterou měla nejvyšší ambice – účast na mistrovství Evropy.
 
Vše ovšem začalo už koncem roku 2019, když stáj Pelikán manželů Vášáryových oslovili zástupci sportovní stáje Hapax, zda by nezkusili do drezury plemenného hřebce, kterého mají v majetku. „Mamka si s ním hned padla do oka, a tak se zanedlouho stěhoval k nám,“ říká Johana. 
 
Přestože mamince Johany, zkušené jezdkyni a trenérce Haně Vášáryové se kůň od začátku líbil, málokdo věřil, že by s ním mohla závodit právě její dcera, která byla v té době ještě v dětské věkové kategorii. Ony se však rozhodly to zkusit. „Všichni se nám smáli, že je velmi komplikovaný. Dítě a plemeník, to nemůže dohromady fungovat,“ vzpomíná Johana a dodává: „Já jsem ale na charakternějším koni nikdy neseděla. Od prvního okamžiku na mě dává pozor a snaží se vyhovět,“ popisuje Firestona mladá naděje české drezury. 
 
 

Nejkrásnější kůň

Černý hřebec si užívá jakoukoliv příležitost se předvést. „On o sobě ví, že je nejkrásnější,“ směje se Johana. „Focení, přehlídky, dekorování, všechno si užívá jako dokonalý gentleman. Jediné, co opravdu nemá rád, je voda. Jeho názor se nepovedlo změnit ani na mistrovství Evropy v Olivě ve Španělsku, kde bylo 40 stupňů.“ 
 
Kromě této drobnosti ale nedá na Firestona dopustit. „Byla to láska na první poježdění a pohled. Vím přesně, jak se cítí a jakou má náladu. Myslím si, že i on ví, co ode mě může očekávat, proto nám to tak úžasně funguje,“ říká jezdkyně. 
 
A funguje jim to opravdu skvěle. Vždyť od roku 2020 nasbírali bezmála dvacet prvenství v úlohách na mezinárodních závodech CDI, třeba v Brně, Zakrzowě, Máriakálnoku, Olomouci nebo Achleitenu. „Nejlepší samozřejmě bylo čtvrté místo na mistrovství Evropy v úloze DU-B, a celkově jsme byli šestí. A potěšilo mě i to, že dětskou kategorii jsme opouštěli jako lídři světového žebříčku FEI,“ vzpomíná Johana a pokračuje: „Také jsem na něj moc pyšná, jak zvládl přechod mezi juniory. V rankingu juniorských dvojic figurujeme aktuálně na třicátém místě.“  Firestone byl navíc zvolen Koněm roku 2021 v drezuře, a to napříč všemi kategoriemi jezdců, porazil tedy i "soupeře", kteří závodí se seniory v sedle.
 
 

Výjimečný charakter

Johana Vášáryová, jako členka rodiny, kde jezdí snad každý, má k dispozici více koní. Třeba ryzáka jménem Silky Moves. „Je fajn, že na velkých závodech můžu startovat s dvěma koňmi. Když s prvním udělám chybu, tak si jí s druhým pohlídám. Ale v mém srdci je Firestone na prvním místě! Popravdě by měl být každý plemeník, jako je Firestone. Na závodech hodný, v boxe nejhodnější,“ nešetří chválou Johana.
 
Přitom skloubit vrcholový sport a působení v chovu vyžaduje výborný management. „Spojit připouštěním s mezinárodním ježděním je velmi těžké. Jsem vděčná za stoprocentní podporu od jeho majitelů z Hapaxu, kteří mi vychází maximálně vstříc. Je až neskutečné, že někdo půjčí takového koně malé holce,“ říká Johana.
 
Sezona je v plném proudu a dvojice má plno plánů. „Rádi bychom se účastnili do konce letošního roku nějakých zajímavých mezinárodních závodů CDI a zakončit bychom chtěli na CDI Aachen Youngstars,“ plánuje Johana účast na listopadovém mítinku v Mekce jezdectví Cáchách.
 
Přestože se dvojici opravdu daří, jezdkyně zůstává nohama na zemi: „Myslím si, že v každém cviku máme ještě velký prostor ke zlepšení."
 
Foto: poskytla Hana Vášáryová