Diana Lochmanová: Už osm let trénuji s Petrem Myškou. Simon je pohodář

ikonka

Jezdeckou domovinou Diany Lochmanové jsou stáje jejího trenéra Petra Myšky. "Začátky byly hezké, ve stáji jsme s partou holek trávily celé dny. Koně mi k srdci přirostli až tak nějak časem," říká. V rozhovoru také představila svého valacha Simona.
04.04.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

Můžete mi, prosím, na úvod prozradit, kolik máte aktuálně v tréninku koní?
 
Na závody se připravuji pouze se svým valachem Simonem. Doma jezdím i další mladé koně, obsedám, ale někdy jezdím i na starších zkušených koních mého trenéra Petra Myšky.
 
Kde přesně se Simonem sídlíte?
 
Simona mám ustájeného ve stáji, kde působí můj trenér. Stáj se nachází ve Východních Čechách u Rychnova nad Kněžnou.
 
Jak dlouho zde již působíte?
 
Začínala jsem zde jezdit, takže to nějakých deset let už bude. Od roku 2014 jsem měla v pronájmu valacha jménem Lotrando, na kterém kdysi závodil trenér. S ním jsem se naučila opravdu mnoho. Po třech letech v roce 2017 mi rodiče pořídili valacha Simona, za což jim patří velké díky. Tehdy mu bylo šest let.
 
Vzpomínáte, jaké byly vaše začátky v této stáji? Bylo něco, co vám v sedle dělalo problémy?
 
Začátky byly hezké, ve stáji jsme s partou holek trávily celé dny. Koně mi k srdci přirostli až tak nějak časem, do mých deseti let to pro mě bylo zvíře jako každé jiné. Na nějaké závažné problémy si úplně nevzpomínám, zkrátka někdy to šlo víc a někdy míň.
 
Popište, prosím, zázemí vaší domovské stáje.
 
Je zde více jak dvacet vnitřních boxů, dva venkovní, velké i malé výběhy, velká písková jízdárna i hala, kruhovka a samozřejmě zázemí pro jezdce jako klubovna, sedlovna, koupelna se sprchou.
 

ČTĚTE TAKÉ: Balounová: Sídlím na Farmě Hrnčíř. Chov koní zde sahá až do roku 1940

 

Se Simonem jste už sehraná dvojka. Můžete ho blíže představit? Jakou má povahu?
 
Bude to naše čtvrtá společná sezona, mám ho od šesti let. Byli jsme spolu na mistrovství Evropy ve všestrannosti v kategorii juniorů v Holandsku, spolu jsme začali na stupni jedné hvězdy a postupně se spolu posouvali na těžší dvouhvězdové soutěže a loni už i tři hvězdy. Je to vcelku pohodář, často mě z okna stáje pozoruje, jak jezdím jiné koně. Doma na jízdárně je spíše tlačivější, ale venku dokáže dělat i vzdušné kreace. Na závodech na něj zapůsobí atmosféra a je veselý a dopředný. Je to srdcař a umí mě občas zachránit, ale na vyšší úrovni už je potřeba se podporovat navzájem, bez toho to nejde!
 
Vzpomenete si na nějaký společný zážitek, který vám utkvěl v hlavě?
 
Společné mistrovství Evropy 2019 pro mě byl obrovský zážitek, zkušenost a moment, na který určitě nezapomenu! Na poprvé čistě přejetý S parkur si také pamatuji velice dobře. V loňském roce mě takto potěšily závody v říjnu ve Strzegomi na třech hvězdách, kdy jsme konečně dojeli v krosu do cíle a další den to završili čistým parkurem. Mimo závody těch zážitků je také spousty!
 
Má Simon nějaké speciální zvyky?
 
Nějaké speciální zvyky asi nemá, má pouze jeden zlozvyk - je nepříjemný na koně při krmení. Šklebí se na ně, kope do boxu. Jinak je to velice přítulný a hodný koník.
 
Jaká pro vás byla sezona 2020? Omezila vás covidová opatření?
 
Sezona začala poměrně pozdě. Plánovali jsme začít dříve a do zahraničí jsme také vyjeli až déle než bylo v plánu. Takže bych řekla, že začátek byl hodně pozvolný a až v druhé půlce sezóny se vše vracelo do normálu.
 
Co plánujete na rok 2021?
 
Plány nejsou úplně jasné, vzhledem k tomu, že nevíme, kam na závody budeme moct jet. Letos mě také čeká maturita, takže i na učení musím myslet. Na první závody se chystáme do Polska do Strzegomi.
 
Foto se svolením Diany Lochmanové